Marengsroulade (og spontan kagehygge) er altid en god idé

Opskrift: Brownielagkage med blåbær- og jordbærmousse og minitræstammer

090 241 204143148

Til min fødselsdags forårskagefest for et par weekender siden, serverede jeg blandt andet denne brownielagkage med blåbær- og jordbærmousse og træstammer på toppen.
Ser den ikke lækker ud, med de fine, farverige mousser? Helt naturligt, naturligvis – udelukkende frembragt af de lækre bær. En skøn kombi af chokoladebunde og friske mousser. Haps, what’s not to like!

Lagkager har efterhånden været en tradition på fødselsdagsbordet herhjemme siden vi fik W, for snart 10 år siden. Men versionerne kan variere fra fødselsdag til fødselsdag. At der er én, med en form for bærmousse, kan man dog også næsten være sikker på. Det smager bare drøngodt og minder én om sommer og sol 🙂
Og som bonus kræver det ikke alverden at få til at se lækkert ud…

Jeg har altid fryseren fyldt op med masser af bær, og så er det faktisk ret lige til at kaste sig over en mousse og et par bunde. Det er slet ikke så omfattende, som det (måske) ser ud til 😉 Og så kan den laves i god tid. Det er altid et hit, hvis du spørger mig.

Hvis du har lyst til at se andre lagkageopskrifter, så prøv at se her

Her kommer opskriften på 1 lækker lagkage Ø16 cm, med chokoladebunde og bærmousser
Rækker ihvertfald til 8-10 personer, alt efter hvad der ellers serveres sammen med

Min version er laktosefri, men almindeligt smør og fløde kan selvfølgelig også bruges.

Du skal bruge: 

Til 3 browniebunde:
140 gr sukker
40 gr blødt (laktosefrit) smør
100 gr speltmel
1 tsk bagepulver
20 gr kakaopulver
1 dl mælk
1 æg
1/2 tsk vanillepulver
Evt. lidt hakket chokolade – det giver lige det sidste 🙂

2 eller 3 runde metalforme som denne eller springforme
Kagefolie

Til blåbærmoussen:
1 spsk. vand
140 gr. (øko) blåbær, gerne frosne
25 gr. sukker
1/4 tsk. vanillepulver
1 1/2 blade husblas
1 dl. fløde (evt. laktosefri)

Til jordbærmoussen:
1 spsk. vand
140 gr. (øko) jordbær, gerne frosne
25 gr. sukker
1/4 tsk. vanillepulver
1 1/2 blade husblas
1 dl. fløde (evt. laktosefri)

Hvis du vil dekorere med træstammer på toppen, kan du finde opskriften lige her
Og skal de sættes fast med en lækker gang hvid chokolademousse, er opskriften på det lige her

Sådan gør du: 

Først skal bundene bages:
Tænd ovnen på 170 grader
Hæld sukker, mel, bagepulver, kakaopulver og smør, skåret i små stykker, op i en skål. Pisk det lidt sammen med en elpisker, så smørret bliver smuldret i melet. Tilsæt mælken og pisk igen, så smørret ‘smelter’ ind i dejen. Tilsæt æg og vanillepulver og pisk igen i nogle minutter, til dejen er luftig og let. Vend hakket chokolade i dejen, hvis du vil give bundene et ekstra pift af luksus 😉

Fordel massen i 3 metal-kageringe eller små springforme. Mine måler 16 cm i diameter
Har du kun én form, kan du bage bundene ad 3 omgange, men det bedste vil være at have min. 2 forme, når du skal til at samle kagen.

Sæt bundene i ovnen i ca. 15-20 minutter, til de er gennembagte.

Mens bundene bager, kan du gå i gang med mousserne:
Jeg laver begge mousser på én gang.

Læg husblas i blød i en stor skål koldt vand.
Kog jordbær og blåbær møre i hver sin gryde med 1 spsk vand, sukker og vanillepulver. Når bærrene er kogt møre og kan mases let med en ske, hældes de op i hver deres skål og blendes. Jeg bruger en stavblender.
Lad det køle af – evt. i fryseren, hvis du gerne vil hurtigt videre. Vent evt. med at vaske gryderne op, de skal nemlig bruges igen.
Pisk imens fløden til let skum i to andre skåle.

Når bærmasserne er kølet ned til køleskabstemperatur, kan du gå videre:
Varm et par spsk af jordbærmassen i en gryde og et par spsk af båbærmassen i en anden, vrid husblassen for vand og opløs den i bærmasserne. Sørg for, at der ikke er nogen klumper af husblas!
Hæld husblasmassen over i skålen med hhv. jordbær- og blåbærmassen, og rør det sammen, så husblassen bliver fordelt i det hele. Vend forsigtigt flødeskum i, lidt efter lidt, og vend det sammen med en gummidejskraber. Det er vigtigt, det gøres lidt efter lidt, så det opnår ens temperatur, ellers risikere man, at det skiller 😉

Løsn bundene fra metalformene, brug evt. en kniv til at skære dem fri. Vask ringene op. Læg en bund på det fad, du gerne vil servere kagen på. Sæt en ring omkring, klip et passende stykke kagefolie og placér indeni ringen.

Når masserne er ensartede og homogene, hældes den ene af dem over bunden i formen. Bank forsigtigt tallerken ned i bordet et par gange, så evt. luft i moussen kommer væk. Er kagen ved at have nået højden på metalringen, lægges endnu en ring ovenpå og fores med kagefolie. Læg en bund ovenpå moussen og fordel den anden mousse over. Bank igen tallerknen forsigtigt ned i bordet. Læg sidste bund øverst og sæt kagen på køl, dækket med husholdningsfilm på toppen.
Læg husholdningsfilm over og sæt kagen på køl min. 4-6 timer. Gerne til næste dag.

Når moussen har sat sig, kan du løfte ringen af og fjerne lagkageplasten.
Derefter kan kagen pyntes med lige det, du synes 🙂

Opbevar kagen på køl til den skal nydes.

TIP! Kagen kan sagtens laves en dag eller to i forvejen. Vent evt. med at pynte kagen, til den dag den skal serveres.

151198146

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marengsroulade (og spontan kagehygge) er altid en god idé