Opskrift: Laktosefri brownie lagkage med bærmousse og chokoladeovertræk

Hej derude! Så blev det sørme lørdag igen og det rimer ret godt på kage, gør det ikk’? 😉
Derfor vil jeg dele en opskrift med jer, på en frisk og lækker lagkage, der ikke er svær at lave, men som smager helt fantastisk og som ovenikøbet sagtens kan laves laktosefri (hvis du ønsker det).
Nemlig opskriften på denne lækre brownie lagkage med hindbær- og stikkelsbærsmousse og det lækreste chokoladeovertræk.
Jeg lavede den til min mors fødselsdag i august og har drømt om den mange gange siden. Jeg må snart (op)finde endnu en anledning til at sætte den på bordet 😉
Den smager skønt af sommer og sol og jeg er vild med kombinationen af de syrlige bær og de søde browniebunde og det lækre chokoladeovertræk, der nærmest smelter på tungen.
Kagen skal bruge mindst 4-6 timer på køl, før den er klar til at blive nydt, så den er rigtig god at lave, hvis man gerne vil være i god tid.
Jeg bruger som regel bær fra fryseren, så man behøver heller ikke have adgang til friske bær, for at kunne kaste sig over den og det er også en kæmpe bonus i mine øjne. Så kan man servere kage, der smager af sol og sommer, uanset sæson.
Hvis du ikke har lyst eller adgang til stikkelsbær eller hindbær, kan du sagtens erstatte med andre bær, fx. jordbær, brombær, rabarber, solbær eller blåbær.
Lagkagen er ikke kæmpe stor, for jeg kan godt lide at lave lidt mindre kager, så jeg i stedet kan lave flere forskellige.
Af samme grund er bundene ret tynde, så de ikke tager for meget ‘fokus’, og der også bliver plads til masser af det lækre, syrlige frugtmousse.
Hvis du gerne vil lave en stor lagkage, kan du fordoble opskriften og bruge større forme. Husk blot at bagetid og ‘sætte-tid’ i køleskabet bliver forlænget.
Lagkagen her rækker fint til 8 personer – flere, hvis du serverer andre kager sammen med
Du skal bruge:
Browniebunde:
55 gr. mørk chokolade
30 gr. smør (evt. laktosefri)
1 æg
90 gr. sukker
15 gr. speltmel (eller hvedemel)
5 gr. kakaopulver
Et lille drys flagesalt
Til hindbærmoussen:
1 tsk vand
150 gr. (frosne, øko) hindbær
25 gr. sukker
1/4 tsk vanillepulver
1 1/2 plade husblas
1 dl (laktosefri) fløde
Til stikkelsbærmoussen:
1 tsk vand
150 gr. (frosne, øko) stikkelsbær
25 gr. sukker
1/4 tsk vanillepulver
1 1/2 plade husblas
1 dl (laktosefri) fløde
Til chokoladeovertrækket:
70 gr. (god) mørk chokolade
1 dl (laktosefri) piskefløde
25 gr. glukosesirup
Evt. lidt frisk frugt til pynt eller lidt glimmer/gulddrys
Tilbehør:
Kageringe Ø 15 – fx. denne (reklamelink) Jeg har 2, så jeg slipper for at bage bundene af fire omgange, men kan nøjes med at gøre det af to. Det er helt op til dig 🙂
Lagkageplast – fx. dette (reklamelink)
Stavblender
Gryde(r)
Dejskraber
Skåle
m.m.
Sådan gør du:
Allerførst skal bundene laves:
Smelt smør og chokolade sammen over vandbad.
Pisk æg og sukker sammen med en elpisker til en luftig masse og vend chokoladesmørret i bagefter.
Bland mel og kakaopulver, si det i kagemassen og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber. Vend saltet i til sidst.
Smør to kageringe (eller én) ca. Ø16 med lidt smør, sæt dem på en bageplade med bagepapir og hæld massen i
Bag bunden(e) i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter, til de(n) er gennembagt. Når de er afkølet en smule kan du løsne kagebundene forsigtigt med en kniv langs kanten af ringen og løft ringene op. Bag de sidste bunde på samme måde.
Lad bundene afkøle på en rist
Så skal de to mousser laves:
Jeg laver begge mousser på samme tid, i hver deres gryde/skål.
Læg husblas i blød i en stor skål med koldt vand.
Kog vand, sukker og bær sammen i en gryde, til bærrene kan moses med en ske. Blend det sammen til en ensartet masse. Hæld et par spsk af massen tilbage i gryden og sæt resten på køl eller i fryseren, hvis du gerne vil speede processen op.
Når bærmosen er kølet ned til samme temperatur som fløden, kan du gå videre.
Varm de 2 spsk bærmos op i gryden og opløs husblassen heri. Bland det sammen med den kolde bærmos.
Pisk fløden til let skum i en skål og vend forsigtigt, og lidt ad gangen, bærmosen i. Vend det sammen til en ensartet masse.
Udvælg det fad, du gerne vil servere lagkagen på. For kageringen med lagkageplast (eller husholdningsfilm) og læg bunden ned i, på fadet. Hæld halvdelen af den ene mousse ovenpå og ryst forsigtigt tallerknen lidt, så massen fordeler sig og evt. luftbobler forsvinder. Læg den næste bund ovenpå og hæld al den anden bærmousse ovenpå, så farven og smagen i midten af lagkagen bliver en anden. Læg endnu en bund på og fordel det sidste mousse på. Læg den sidste bund øverst og sæt kagen i køleskabet, så den kan sætte sig.
Min. 3-4 timer, men gerne til næste dag.
Når kagen er helt gennemkold og har sat sig, kan kagering og lagkageplast forsigtigt fjernes. Så er det tid til overtræk og pynt 🙂
Chokoladeovertrækket:
Hak chokoladen og kom det i en skål
Bring fløde og glukosesirup i kog i en lille gryde
Hæld det over chokoladen og rør med en gummidejskraber i midten af massen, til det samler sig og bliver ensartet.
Hæld chokoladesaucen over i en høj beholder og find stavblenderen frem. Stik stavblenderen skråt ned i massen og ret den op. Blend massen ensartet. Hæld chokoladeovertrækket over den kolde kage. Det er op til dig, om du vil have det til at løbe ned over siderne – og hvor meget, i så fald. Jeg lavede lange ‘tunger’, så man stadig kunne se kagens lag, men du kan også vælge at dække kagen helt med overtrækket.
Sæt kagen tilbage på køl og lad chokoladeovertrækket sætte sig. Pynt evt. med lidt frisk frugt på toppen
Rigtig god fornøjelse med bagningen og rigtig god weekend til jer!
P.S. Hvis du synes om denne opskrift, kan du helt sikkert finde endnu flere opskrifter lige her i mit opskriftindex. Der er også mange andre bud på lækre kager til weekend eller fejring 🙂
Ingen kommentarer endnu