Om håb og det der er værre....

Opskrift på luftig lagkage med jordbærmousse – evt. forklædt som løve

098093 096107 glimt2 056

Til S’s 5 års fødselsdagsfest, der stod i dyrenes tegn, lavede jeg blandt andet denne lækre løvelagkage, med jordbærmousse der smagte af sol og sommer.
Vi har en tradition herhjemme, at der altid er lagkage på bordet når vi fejrer fødselsdag, og denne gang kastede jeg mig ud i dette forsøg, for at prøve noget andet. Den gik rent hjem, så det er nok ikke sidste gang vi sætter denne fødselsdagslagkage på bordet, når nogen skal fejres 🙂

At jordbærrene kom fra haven, overvintret i fryseren, gjorde den kun endnu bedre, men du kan også bruge ‘almindelige’ fra frost 😉
Den er lækker, luftig og let og da jeg bruger frosne bær, kan den laves året rundt og sende tankerne hen på varme og grønne, spirende haver – det er da ikke de værste at blive mindet om vel? 😉

Da den blev lavet til en zoologisk have, so to speak, blev den udklædt som løve med smørhår, men den del er selvfølgelig helt op til dig selv. Den ville også være virkelig smuk, med smørcremen sprøjtet på som roser eller noget helt tredje – kun fantasien sætter grænser hér 🙂

TIP! Hvis du ikke er til frosting, kan du også pynte den med flødeskum og friske, lækre bær i stedet. Dét må jeg prøve næste gang!

Du skal bruge:

Til lagkagebundene:
125 gr. sukker
4 æg – stuetemperatur, så tag dem ud af køleskabet i god tid
60 gr. kartoffelmel
60 gr. speltmel eller hvedemel

Til moussen:
1 spsk. vand
275 gr. (øko) jordbær, gerne frosne
50 gr. sukker
1/2 tsk. vanillepulver
3 blade husblas
2 dl. fløde (evt. laktosefri)

Til smørcreme / frosting:
250 gr. blødt (øko) smør (evt. laktosefri)
500 gr. flormelis
En tsk. vanilleessens
Frugtfarve, jeg brugte gul og rød

Marcipanansigt: (det kan evt. udelades, hvis du ‘nøjes’ med at pynte kagen med smørcreme)
150 gr. marcipan
1 spsk glukosesirup
50-100 gr. flormelis
Chokolade til pyntning

Sådan gør du: 

Start med at bage bunden, så den er klar til at blive samlet med moussen:

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Klips et stykke bagepapir fast i bunden af en springform.
Pisk æg og sukker sammen i nogle minutter, til det er lyst, luftigt og skummende. Bland mel og kartoffelmel sammen i en skål og sigt det i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen med en gummidejskraber. Det er vigtigt du ikke får rørt luften ud af massen.
Hæld massen op i springformen og bag bunden til den er lysebrun ovenpå og har sluppet kanterne lidt. Det tager ca. 15-20 minutter, alt efter hvor stor en form du bruger

Lad bunden afkøle i formen. Når bunden er afkølet kan du skære den over i to. Brug en skarp brødkniv. Start med at skær et par cm ind hele vejen rundt, for at være sikker på at bunden bliver ligeligt delt. Skær dernæst længere ind, så den til sidst er delt i to.

Hvis du har en lagkagering, sætter du den på serveringsfadet og lægger den ene bund deri. Beklæd ringen med lagkageplast. Hvis du ikke har en lagkagering kan du bruge ringen fra springformen. Luk ringen og sæt den på serveringsfadet og læg bunden ned i. Beklæd ringen med lagkageplast.

Så skal jordbærmoussen laves:
Læg husblas i blød i en stor skål koldt vand.
Kog jordbær møre i en gryde med 1 spsk vand, sukker og vanillepulver. Når de er kogt møre og de kan mases let med en ske blendes massen, jeg bruger en stavblender.
Lad massen køle af i en skål, men vent med at vaske gryden op, den skal bruges igen.
Pisk imens fløden til let skum.
Varm et par spsk af jordbærmassen i gryden og opløs husblassen heri. Sørg for at der ikke er nogen klumper af husblas!
Hæld husblasmassen over i skålen med jordbærmassen og rør rundt, så husblassen bliver fordelt i det hele. Vend forsigtigt flødeskum i, lidt efter lidt, og vend det sammen med en gummidejskraber.
Når massen er ensartet og homogen hældes den over bunden i formen. Bank forsigtigt tallerken ned i bordet et par gange, så evt. luft i jordbærmoussen kommer væk.
Læg den anden bund ovenpå. Læg husholdningsfilm over og sæt kagen på køl min. 4-6 timer. Gerne til næste dag.

Når moussen har sat sig, kan du løfte ringen af og fjerne lagkageplast også.
Så skal kagen pyntes 🙂

Hvis du vil lave et marcipanansigt / låg til kagen skal det på nu: Ælt marcipan, glukosesirup og flormelis sammen på bordet. Rul derefter marcipanen ud på et meldrysset bord. Sørg for at sikre dig, at marcipanen ikke klistrer fast til bordpladen.
Skær en ring af marcipan, mål evt. med ringen fra springformen og skær indeni den. Læg den ovenpå lagkagen.
Smelt lidt chokolade over vandbad, hæld det op i en lille frysepose eller sprøjtepose, klip et lillebitte hul og pynt marcipanen – evt. med et løveansigt.
Gør det med rolig hånd, du har kun ét forsøg 😉 (Der lagde jeg slet ikke pres på dig vel? :D)

Så skal smørcremen laves: Pisk smør, flormelis og vanilleessens sammen til en ensartet masse med en elpisker. Hvis du vil farve massen, f.eks. til roser eller løvehår, skal det gøres herefter. Jeg delte massen i to og farvede den ene del med lidt gul frugtfarve og den anden del med lidt rød frugtfarve.
Hæld smørcremen op i en (eller to) sprøjtepose(r) med stjernetyl og sprøjt ud på lagkagen.

Sæt kagen på køl til den skal nydes!
Et voilà, smagen af sommer, i et stykke med rødt! Uhm!

Rigtig god dag

24 kommentarer

 • Louise

  Hej, har længe gerne ville bage nogle ar dine ting. Det virker så ukompliceret og alligevel så fint. 👍 har i dag forsøgt mig med den, som en slags test før en fødselsdag. Det var en god ide, fordi første gang lagkagebund var hård og ubagt i midten. Og klaskede sammen og fyldte kun halv højde tror jeg. 2 portion fik længere tid i ovnen (25 min) men er også kompakt nede i bunden og ikke bagt helt færdig. Nr 2 bund var heller ikke særlig høj. Har du mon en ide om hvorfor det kan gå galt, er det pisket for lidt/meget? Noget med temperatur på æg? Ville det hjælpe at komme bagepulver i? Tak 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej
   Hmm, jeg har aldrig prøvet nogle af de ting, du beskriver, så det bliver forsigtige gæt herfra. Men umiddelbart lyder det som om, du ikke har pisket massen luftig nok. Den skal piskes så længe, at den bliver meget luftig og herefter det vigtigt at vende melet forsigtigt i. Bagepuler er netop ikke nødvendigt, fordi æggene sørger for luftigheden. Jeg bruger altid stuetempererede æg, så er det nemmere at få dem pisket godt.
   Derudover kan det være et trick at lade være at smøre siden på formen, men blot anvende bagepapir i bunden. Derudover tænker jeg, at den har fået for længe, hvis den bliver hård… men det kan selvfølgelig også hænge sammen med, at massen har været alt for kompakt.
   Pøj pøj med bagningen. Håber, du kunne bruge mine overvejelser 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hej. Jeg vil prøve at lave moussen til ovenpå en tærte – kan jeg lave den dagen før, og så opbevare den i en sprøjtepose så jeg kan sprøjte den ud ovenpå tærten? Eller vil den have sat sig så meget at den ikke kan sprøjtes ud😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Emma
   Nej, det tror jeg desværre ikke kan lade sig gøre. Den sætter sig efter 3-4 timer, så jeg tror ikke, det kan fungere. Men måske du kan støbe moussen i en form, som passer ovenpå tærten? Og så løfte moussen over på tærten på dagen?
   Rigtig god weekend
   Mvh. Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe

  Hej
  Spøger nok dum, men skal der ikke bagepulver i??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Dorthe
   Nej, det skal der ikke. De hæver helt af sig selv, når bare æg og sukker bliver pisket tilstrækkeligt og melblandingen bliver vendt forsigtigt i 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hej.
  Hvad str spring form bruger du? Jeg vil nemlig gerne bruge en 28Ø

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Sara
   Det kan du også sagtens. Det varierer lidt, hvilken størrelse jeg bruger, alt efter hvor høj, jeg gerne vil have kagen, men Ø26 – 28 kan sagtens bruges

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej
  Jeg er i gang med din kage og er kommet til at blande flæddskummet i jordbærmassen mens den er varm. Den er nu meget tynd og jeg er i tvivl om den sætter sig. Har du erfaring med dette?
  Mvh Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Maria
   Undskyld mit sene svar, fandt du ud af en løsning?
   Jeg tænker umiddelbart, at så længe massen ikke er skilt og du har fået husblas i, så skulle den kunne sætte sig. Grunden til at det skal køle af er mest for at undgå, at det skiller, når man blander varmt og koldt 🙂
   Håber, det lykkedes at få en god kage ud af det.
   Rigtig god dag
   Mvh Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Hej 😊
  Fandt din flotte lagkage og har lige nogle spørgsmål. Skal prøve at lave en for første gang.
  Smøre du kagen op inden du pynter den med marcipan og roser?
  Kan man lave den dagen før den skal bruges?
  Hilsen Malene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Malene
   Nej, jeg smører den ikke op først, men det kan du gøre, hvis du har lyst til 🙂 Og ja, du kan sagtens lave den dagen før. Det er kun en god idé, så den kan nå at sætte sig.
   Rigtig god fornøjelse med bagningen og god weekend

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Pernille, min kageguru 🙂 Jeg skal bruge din jordbærmousse ovenpå en anden kage. Kan jeg lave moussen i dag og putte den i sprøjtepose, så den er klar til at sprøjte ud i morgen? Eller bliver den for fast?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Årh tak, det var da noget af et tilnavn at få 🙂
   Jeg er bange for, at den vil sætte sig i sprøjteposen, men så kan du måske sprøjte den ud på kagen i stedet? Ellers kan du måske lade den sætte sig i en anden form, der passer i størrelsen, og så ‘løfte’ den over på den anden kage i morgen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Så fin en kage! Du er SÅ kreativ og inspirerende😊Har haft lyst til at prøve den længe. Min søns 1 års er nu en kærkommen lejlighed. Den portion du angiver, hvor mange er den ca til?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tusind tak for de søde ord Louise.
   Åh ja, hvor mange er den til 🙂 Det afhænger nok også af, om der er andre kager på bordet eller kun denne. Men vil sige, der ihvertfald kan blive 10-12 flotte stykker af den 🙂
   God fornøjelse med bagningen og god fødselsdag. 1 år er stort 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • louise

   Tak for svar😊Ja, 1 år er vildt. Det går så stærkt, men det skriver du jo selv så tit med dine søde drenge😊 Rigtig god dag! Glæder mig til at følge dine kreating her i julen🎅🏻🎄Og tillykke med dit nye arbejde. SÅ spændende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hej.
  Tror du den bliver for kvalm hvis man laver den med 3 bunde – og så et lag jordbærmousse og et lag chokocreme? Toppet med flødeskum og masser af friske bær? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Nej da 😀 Jeg synes jordbærmoussen er ret frisk i smagen og hvis du også pynter med bær, så skal det nok blive godt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Tak for hurtigt svar 🙂 Jeg tager chancen så 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Det er simpelthen den sejeste og fineste lagkage jeg nogensinde har set! Og den ser oveni virkelig lækker ud!
  Jeg har ikke kastet mig ud i pyntning med smørcreme før, hvordan får du krøllerne/roserne til at sidde fast på siderne af kagen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Årh tak Maria, det var sødt af dig at skrive 🙂
   Det sætter sig fast helt af sig selv. Smørcremen er blød og lækker når du pisker den og når du så har sprøjtet den ud, så størkner den langsomt derefter og falder ikke af 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor ser det lækkert ud.
  Kh Heidi

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om håb og det der er værre....