Opskrift på Lagkage med stikkelsbærmousse, hvid chokolade og oreos

En af kagerne, til min fødselsdagsfest sidste weekend, var denne lækre lagkage med stikkelsbærmousse, hvid chokolade og Oreos.
En fantastisk kombination af syrligt og sødt, der smager af sol og sommer 😉
Allerede da jeg var helt lille, tabte jeg mit hjerte til det syrligtsure bær, og har tilbragt mange sommerferier på rov rundt omkring i min barndomsby. Siden da har jeg plyndret mine forældres busk hver sommer. Den var de helt med på, når bare vi havde den aftale, at de også fik et stykke af det, der blev bagt 😉
Da A og jeg fik vores egen have, var en stikkelsbærbusk noget af det første, vi plantede, og det har vi nydt godt af lige siden. Nu har vi stikkelsbær i fryseren året rundt.
Lagkagen kan dekoreres på et utal af måder. I søndags valgte jeg at pynte den med mini-oreos, dragefrugt, skovsyre og stedmoderblomster – det var jo en forårsfest, den skulle serveres til 😉
Den er egentlig ret nem at lave – selvom opskriften måske ser lidt lang ud. Det er kun fordi jeg pensler de forskellige trin ud 😉
Det mest tidskrævende er, at man skal vente på, at den sætter sig i min. 4-6 timer. Fordelen er, at man kan lave den i god tid 😉
Derudover er den ikke proppet med hverken smør eller sukker. Jeg kan nemlig godt lide, at den sukkersøde smag ikke overdøver smagen af bær, når jeg laver mousse, så mine mousser er ikke stopfyldte med sukker. Og de luftige bunde er bagt uden smør.
Hvis du har lyst til at pynte lagkagen med Oreos, kan du finde min opskrift på dem lige her
Her er opskriften på en stor lagkage:
Du skal bruge:
Til 2 bunde:
125 gr sukker
4 æg
60 gr kartoffelmel
60 gr speltmel eller hvedemel
Til stikkelsbærmoussen:
1 spsk vand
275 gr (øko) stikkelsbær, gerne frosne
50 gr sukker
1/2 tsk vanillepulver
3 1/2 blade husblas
2 dl fløde (evt. laktosefri)
Til den hvide chokolademousse:
1/2 blad husblas
50 gr hvid chokolade
1 dl fløde
Marcipanbånd:
300 gr. marcipan
2 spsk glukosesirup
50-100 gr. flormelis
Springforme
Lagkageplast
Sådan gør du:
Først skal bundene bages:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Pisk æg og sukker luftigt og helt lyst, det tager ca. 5-7 minutter med en håndmixer. Vend kartoffelmel og speltmel sammen i en skål og si det i æggemassen. Vend det forsigtigt rundt med en dejskraber til en ensartet dej.
Klips bagepapir fast i bunden af to springforme. Smør siderne med lidt smør og drys med sukker. Fordel dejen ligelidt i de to forme og sæt dem i ovnen på en rist. Bag bundene i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne og siderne har trukket sig lidt ind.
Så skal stikkelsbærmoussen laves:
Læg husblas i blød i en stor skål koldt vand.
Kog stikkelsbær møre i en gryde med 1 spsk vand, sukker og vanillepulver. Når de er kogt møre, og de kan mases let med en ske, blendes massen. Jeg bruger en stavblender.
Lad massen køle af i en skål, gerne i fryseren, så går det hele lidt hurtigere. Du kan evt. vente med at vaske gryden op, den skal bruges igen.
Når stikkelsbærmassen er ved at være håndvarm, kan fløden piskes til let skum.
Løsn de to lagkagebunde fra bagepapiret og læg en af bundene på det fad, du vil servere kagen på. Sæt ringen fast omkring bunden og beklæd indersiden med lagkageplast.
Varm et par spsk af stikkelsbærmassen i gryden, tag gryden af varmen, kram husblas for vand og smelt husblassen i gryden med bærmos. Sørg for at der ikke er nogen klumper af husblas!
Hæld husblasmassen over i skålen med stikkelsbærmassen og rør rundt, så husblassen bliver fordelt i det hele. Vend forsigtigt flødeskum i, lidt efter lidt, og vend det sammen med en gummidejskraber.
Når massen er ensartet og homogen hældes 2/3 over bunden i formen. Bank forsigtigt tallerken ned i bordet et par gange, så evt. luft i moussen kommer væk.
Læg den anden bund ovenpå. Hæld den sidste 1/3 af moussen ovenpå og læg husholdningsfilm over formen (ikke over moussen) og sæt kagen på køl min. 4-6 timer. Gerne til næste dag.
Vil du gerne have hvid chokolademousse på toppen af kagen, kan du fint forberede den nu, så den er klar til, når kagen har sat sig: Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokoladen fint, kom det i en skål og varm fløden i en lille gryde. Hæld fløden over chokoladen og rør i midten af skålen med en gummidejskraber. Når chokoladen er smeltet tilsættes husblas (vredet for vand) og røres godt rundt, så det fordeler sig. Læg husblas ovenpå chokolademassen og sæt den på køl.
Når moussen har sat sig, kan du løfte ringen af kagen og fjerne lagkageplast også.
Så kan kagen pyntes 🙂
Vil du beklæde kagen med et bånd af marcipan, kan du ælte flormelis, marcipan og glukosesirup sammen og rulle et bånd ud i passende længde og højde – afhænger af, hvilken diameter din kage har 🙂
Når chokoladen er gennemkold (det er vigtigt, at den er iskold!) kan den piskes til luftig chokolademousse og fyldes i en sprøjtepose, og så er det ellers bare at gå i gang med at dekorere 🙂
TIP! Hvis du gerne vil have en helt glat mousse, helt uden kerner, kan du si frugtmosen. Jeg gør det ikke, for jeg kan godt lide, at man kan se (og smage) at den er lavet af vaskeægte (sommer)bær 😉
Vil du gerne lave en lagkage med jordbærmousse i stedet, kan du finde opskriften på det lige her og en mindre udgave lige her
God søndag derude!
Nu har jeg adskillige gange været inde og kigge forelsket på dine kager, så nu er det vist på tide, at jeg giver mig i kast med dem! 🙂 Kan man bage bundene på én gang i samme springform, og så dele bundene i to bagefter? Og er det for tidligt at samle kagen et døgn for, den skal serveres?
Tak for et dejligt univers!
Kh Anne Sofie