Påskelykkeglimt - pimpet tradition, sandwichlagkage, strik, nydning og hjerterarhed

Opskrift på brød til lagkage sandwich

Lagkage til aftensmad? Ja, hvorfor ik?
I påsken fik jeg afprøvet en idé til en ny opskrift. Det gik, som jeg havde håbet. Vi endte derfor med at spise lagkage til aftensmad hos min mor, en af de dage hvor A var på vagt 🙂

Brødet til lagkagen, som vel egentlig også kan kaldes en sandwich, blev luftigt og lækkert. Jeg delte det i 3 og fyldte det med hjemmelavet æggesalat. Det gik rent hjem hos drengene og de blev hurtigt enige om, at vi snart må have det til frokost eller aftensmad igen.
Vi snakkede også om, hvilke forskellige ting, der kunne være lækkert at fylde i. Vi er ret enige om, at det også kunne være lækkert med hønsesalat, røget laks og rejer, leverpostej og rødkål eller måske roastbeef, pickles og ristede løg.

Det kunne også godt gå hen at blive en sikker vinder, når vi skal have gæster til frokost og det skal være noget andet end rugbrødsmadder.

Opskriften på et brød til en lagkage sandwich kommer herunder.
Min version er (som altid) med laktosefri mælk og smør og med speltmel, men den kan sikkert også bages med hvede- og grahamsmel – og selvfølgelig med almindeligt smør og mælk.

Du skal bruge: 

25 gr. (laktosefri) smør
2 dl (laktosefri) mælk
1 tsk groft flagesalt
25 gr gær
50 gr groft speltmel
250 g speltmel

Springform eller kagering Ø20 cm – jeg bruger denne

Sådan gør du: 

Smelt smørret og bland det med mælken i en skål. Tjek at det er fingervarmt og opløs gæren i blandingen. Tilsæt salt og det grove mel og rør rundt. Tilsæt derefter speltmelet lidt efter lidt, mens du rører/ælter det sammen. Jeg bruger k-spaden på min røremaskine.
Ælt dejen til den er ensartet og slipper skålens kanter. Dæk dejen til og lad den hæve i 45 minutter.
Smør en form med smør og sæt den på en bageplade med bagepapir – bruger du en bagering, kan du klipse bagepapiret fast i bunden.
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse skrabes dejen forsigtigt over i formen. Tag lidt vand på fingrene og fordel forsigtigt dejen ud i formen. Den må gerne være lidt højere langs siden end på midten. Så hæver den mere ens op.
Dæk formen til og lad brødet hæve igen i 45 minutter.
Tænd ovnen på 190 grader (ikke varmluft) og bag brødet i ca. 20 minutter, til det er gennembagt.
Flyt det over på en rist og løsn forsigtigt formen med det samme – evt med en kniv. Fjern formen og læg et viskestykke over brødet. På den måde undgår man, at det bliver (for) sprødt.

Når brødet er afkølet kan det skæres over i 3 lige store dele, og fyldes med lige præcis det, man synes bedst om 🙂

Til min æggesalat brugte jeg 6 æg, mayonnaise, creme fraiche, salt, peber, karry og lidt paprika. Derudover skrællede jeg en agurk, og skar den i tynde skiver, som jeg lagde ovenpå hvert lag æggesalat, inden jeg lagde endnu en bund på.
Kagen pyntede jeg med flødeost, vendt med salt, peber og finthakket dild og sprøjtet ud i roser og små tutter, præcis som hvis det var en rigtig lagkage 🙂
Tyllen, jeg bruger til roserne, er magen til denne

Sandwichen opbevarede jeg på køl, til vi skulle spise den. Jeg tænker, den er allerbedst samme dag, men der var en lille rest tilbage, som A fik til frokost dagen efter. Den røg også hurtigt ned 😉

 

Rigtig god eftermiddag – og glædelig 2. påskedag!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Påskelykkeglimt - pimpet tradition, sandwichlagkage, strik, nydning og hjerterarhed