Et nyt kapitel - nu som pensionist...

Opskrift på rugbrød uden surdej – nemt og lækkert!

Efter utallige rugbrødsbagninger er jeg endelig kommet frem til en super god og nem opskrift på rugbrød uden surdej.
Det der med surdej er ellers en virkelig god ting, som jeg gerne praktiserer, når jeg har tid til det, men i en travl hverdag må jeg bare erkende, at det bliver for bøvlet. Både at holde liv i den og at få den brugt, fordi det også kræver noget andet af bagningen.

For et par uger siden lykkedes det mig (endelig) at ramme det helt rigtige rugbrød, og jeg har allerede bagt det en del gange siden. Med 3 drenge i voksealderen (helt ærligt, det synes jeg de er hele tiden?) ryger der en del rugbrød herhjemme, og jeg bager ihvertfald 2 x 2 rugbrød om ugen – mindst!
Udover at det er nemt at bage og smager skønt, er det også en noget billigere løsning, end at skulle købe rugbrød hos bageren (jeg er nemlig ikke fan af fabriksrugbrød) – og så kan jeg jeg tilmed bage det med økologiske og laktosefri produkter, og ved dermed præcis hvad der er i!

Rugbrødet er ikke proppet med kerner, for det synes jeg ikke er nødvendigt. I stedet har jeg for øje, at vi helst skal have min. 75 gr fuldkorn om dagen. Og da solsikkekerner og hørfrø slet ikke er fuldkorn, fylder jeg hellere brødet med fuldkornsrugmel, så vi kan få masser af fibre indenbords 🙂
Rugbrødet har en mild smag, der ikke overdøver pålægget, som også skal kunne smages, hvis I spørger mig. Og så holder det sig lækkert og friskt og bliver ikke tørt, selv efter et par dage. Både drengene og os voksne er vilde med det!

Jeg rører som regel dejen sammen, når jeg alligevel er i køkkenet for at lave aftensmad, og så kan brødene hæve, mens vi spiser og læser godnathistorie, og bage i ovnen, mens jeg trisser rundt om aftenen. Så kan jeg nyde duften af friskbagt rugbrød imens 😉

Dejen kan både røres sammen på en røremaskine eller i hånden. Det er helt op til dig. Den skal ikke æltes, bare blandes til en ensartet, klistret masse.

Hvis du ikke kan spise dig gennem 2 rugbrød, inden de bliver for gamle, kan du skære dem i skiver og fryse dem, og tage dem op i takt med, at de skal bruges. Det er da også ret smart, hva? 🙂

Herunder er min opskrift på rugbrød uden surdej

Til 2 rugbrød

Du skal bruge: 

25 gr gær
8 dl håndvarmt vand (bland kogt vand med koldt vand, til det er håndvarmt, max 37 grader)
2 dl yoghurt naturel
1 spsk honning (kan udelades, hvis du skal bruge brødet til børn under 1 år)
1 1/2 spsk maltsirup
4 spsk æblecidereddike
2 store spsk havsalt
700 gr fuldkornsrugmel
350 gr sigtet speltmel (eller hvedemel) – jeg vil gerne have mit rugbrød så groft som muligt, så jeg bruger 200 gr fuldkornsspeltmel og 150 gr sigtet speltmel
Evt. 1 dl blandede kerner – jeg bruger hørfrø, solsikkekerner og sesamfrø

2 rugbrødsforme
Lidt smør til at smøre formene med + lidt havregryn og/eller solsikkekerner til at drysse i bunden

Sådan gør du:

Oplæs gæren i det lune vand. Rør yoghurt, salt, honning, eddike og maltsirup i og tilsæt dernæst rugmelet lidt efter lidt. Til sidst røres speltmel (eller hvedemel) i, og dejen røres ensartet og glat.
Smør to rugbrødsforme med lidt smør – sørg for at komme godt ud i hjørnerne. Drys solsikkekerner og/eller havregryn i bunden, så rugbrødene nemt slipper, når de er bagt. Som bonus smager det også skønt 🙂
Fordel dejen i de to forme. Tryk dejen godt ned, så der ikke er ‘huller’ i dejen. Glat dejen ud med en grydeske. Dyp skeen i koldt vand undervejs, så klister dejen ikke fast til den.
Stil dem til hævning i 1 1/2 time med et klæde over.

Når de har hævet, tændes ovnen på 200 grader varmluft. Når ovnen er varm, sættes de ind på en rist, midt i ovnen, og bager i 1 time.
Bagetiden kan variere fra ovn til ovn. Er de gennembagte slipper de nemt formen og lyder hule, når man banker dem under bunden.

God fornøjelse med bagningen og rigtig god mandag!

 

P. S. Som altid bliver jeg virkelig glad for feedback! Giv gerne lyd hvis du kaster dig ud i rugbrødsbagningen (eller en af mine andre opskrifter) og ‘tag’ mig gerne på Instagram, enten på @mormedmeremere eller @mormedmere_mad

22 kommentarer

 • Lene Marie Christensen

  Hej.
  Har næsten lige taget 2 brød ud af ovnen og de smager virkeligt godt og er nemme at bage, så tusinde tak for opskriften.
  Lene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Lene
   Ih, hvor skønt at høre. Tak fordi du tog dig tid til at give feedback 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej, glæder mig til at prøve at bage den, kan man bruge noget andet en maltsirup?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Hej Christina
   Håber, I synes lige så godt om dem, som vi synes herhjemme 🙂 Maltsirup er med til at give rugbrødet ‘rugbrødssmag’, men det kan godt udelades. Det bliver dog et lidt lysere brød uden helt så meget ‘karakter’. God bagefornøjelse

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Kan brødene fryses?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Ja, det fungerer ihvertfald fint for mig at skære det i skiver og fryse det ned, så jeg kan tage op, som vi nu har brug for 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stenstrup

  Tak for en fantastisk opskrift. Da jeg ikke spiser mælkeprodukter, har jeg erstattet yoghurten med havredrik. Brødene ser fine ud – de er pt i ovnen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • De rugbrød ser lækre ud. Jeg spiser desværre ikke selv rugbrød, men mine drenge spiser en del rugbrød og elsker friskbagt rugbrød (hvem gør ikke det), så tror jeg vil forkæle dem med de her lækre brød. Har dog et spørgsmål til siruppen. Skal det være maltsirup eller kan det være almindelig lys sirup eller ahornsirup?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Uhm ja, friskbagt rugbrød er virkelig bare noget af det bedste 🙂 Det ene af de to brød kan også sagtens ryge på et øjeblik herhjemme, hvis jeg lader drengene kaste sig over det, når det kommer ud af ovnen 😉
   Det skal egentlig helst være maltsirup, både fordi det giver smag og farve til brødet. Jeg tror, det bliver for sødt et brød, hvis det bliver bagt med lys sirup eller ahornsirup. Evt. kan maltmel bruges i stedet for maltsirup
   God aften 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg har lige bagt rugbrødene, og de smager SÅ godt. Tak for en god opskrift 😃👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Ih, hvor skønt at høre! Tusind tak for feedback og rigtig god dag!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Sikke dog et nemt rugbrød :* Det tager ingen tid at lave, røre sammen og så smager det fantastisk <3 Tak skal du have 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Juhuu, hvor dejligt at høre! Tak for feedback og rigtig god weekend

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hvilken størrelse forme har du brugt?Jeg skal lige have købt et par stykker, så jeg kan prøve din opskrift.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Mine forme måler ca. 11 cm i bredden, 20 i længden og 11 i højden – det er sådan nogle ‘almindelige’ rugbrødsforme. Alle slags rugbrødsforme kan egentlig bruges, men bagetiden skal selvfølgelig justeres, hvis de er meget store eller små 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Alletiders tak

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karine

  Tak for en spændende opskrift, jeg helt sikkert også vil prøve at bage snarest. Jeg har i lang tid tænkt på at jeg gerne ville i gang med at bage rugbrød igen, men orkede ikke rugbrød med surdej. Har også tre drenge i voksealderen, som bedst kan lide rugbrød uden alt for mange kerne, og så virker det her perfekt. Er spændt på at bage rugbrød med eddike, det har jeg vist ikke prøvet før 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Håber, I synes om det 🙂 Eddiken kan ikke som sådan smages, men giver lidt syre, når nu det er uden surdej 🙂
   God weekend

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Kan æblecidereddike undlades eller erstattes med andet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Ja, du kan også bruge almindelig eddike. Jeg har ikke forsøgt at bage det uden, så jeg ved ikke, hvordan det bliver, men det kan godt være, det kan undværes 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • I

  Har lige læst opskriften og vil helt sikkert prøve at bage den 😀 Synes ellers rugbrød – bare læse opskrifterne – kan virke uoverskuelig at bage. Tak for opskrift

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Velbekomme. Ja, jeg har forsøgt at forenkle det hele, så det er til at overskue 🙂
   Håber, du synes om det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et nyt kapitel - nu som pensionist...