... kigger på fugle...

Opskrift på kagemand af vandbakkelse

05031112

Herhjemme er det en tradition at spise lækker hjemmelavet lagkage proppet med bær, når nogen fylder år.

Jeg tror dog at kagemand / kagekone af vandbakkelse må tilføjes til fødselsdagstraditionslisten, for det smager jo bare virkelig godt og sender tanker tilbage til barndommens fødselsdagsfejringer 🙂

Til min fars 60 års fødselsdag bagte drengene og jeg denne kagemand af vandbakkelse og pyntede den med al hans yndlingsslik og et bånd rullet ud af marcipan og lidt tekst skrevet med chokoladeglasur.

Kagemanden var et hit, den forsvandt på nul komma dut. Det var som om han ikke kunne få lov at stå i fred et øjeblik. Alle gæsterne skulle have et lille stykke mere, og endnu et, og liiiiige et til 🙂

Faktisk er det helt nem at bage en vandbakkelseskagemand og min version kommer her. Portionen passer til en kagemand i almindelig bradepandestørrelse

Du skal bruge:
3 dl vand
80 gr. smør
150 gr. hvedemel
1 spsk sukker
3 store æg

Slik og evt. marcipan til et lille hurra-navne-bånd

Sådan gør du: 
Bring vand og smør i kog i en gryde.
Bland mel og sukker i en skål og pisk det i vand/smørblandingen, når den koger. Pisk indtil dejen slipper grydens kanter og er ensartet. Den bliver sådan tapetklister agtig i konsistensen. Det kræver armkræfter 😉
Lad dejen køle af i gryden.
Pisk æggene sammen i en skål. Når dejen er kølet af til hånd-temperatur piskes æggemassen i lidt efter lidt. Det er ikke sikkert at al æggemassen skal i. Pisk dejen ensartet og smidig med æggene. Den må ikke blive for tynd, den skal kunne sprøjtes ud uden at flyde ud.

Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft)
Put dejen op i en sprøjtepose med stor stjernetyl. Du kan også bare smøre dejen ud på bagepapiret med en ske, men det er lettere at styre, hvis du bruger en sprøjtepose.
Tegn evt. omridset af kagemanden med blyant på bagepapiret. Vend blyantstregen nedad inden du sprøjter dejen ud i baner.
Jeg sprøjter først dejen rundt som omrids, derefter fylder jeg kagemanden ud med dej i baner. Da vandbakkelsesdejen hæver i ovnen skal den ikke sprøjtes ud alt for tæt.

Bag kagemanden i ovnen i 25-30 minutter til den er hævet op og er gylden. Det er meget vigtigt ikke at åbne ovnen de første 20 minutter, da dejen så vil falde sammen!

Afkøl kagemanden på pladen og pynt derefter som du synes. Med glasur, marcipan, slik eller andet sjov 🙂

Hvis den skal være lidt sundere, er jeg ret sikker på den også vil blive lækker med friske bær som pynt i stedet for slik 🙂

 

TIPS!

Vandbakkelsesdej er også perfekt til fastelavnsboller. Opskriften på dem er lige her
Kan man bage vandbakkelser med speltmel? Svaret findes lige her 
Vil du gerne have flere tips til, hvordan vandbakkelsesdejen bliver en succes, så klik her og læs mere

 

Herunder er der inspiration til andre former på kage’manden’:

48 kommentarer

  • Anette

    Hej!
    Kan se der er mange spørgsmål på om man kan lave/bage kagen dagen før.
    Til orientering (ikke din opskrift) men tror alle vandbakkelsesopskrifter kan bruges.
    Jeg har prøvet at lave dejen flere dage i forvejen, forme kagemanden og fryse den ned. Taget den op på dagen og bagt den, og det var ok.
    God dag.
    Anette

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne

    Hej 🙂 super opskrift, jeg vil prøve imorgen til min datters fødselsdag. Hvor mange mennesker er der ca til i sådan en kagemand efter din opskrift? God weekend

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej
      Det kommer nok lidt an på, om der serveres andet sammen med, men der er nok til 8-12 personer ihvertfald. Det er dog ikke en kage der mættet helt vildt 🙂
      God fornøjelse, god fødselsdag og god weekend

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

    Hej.
    Vil bage denne til min nieces to års fødselsdag imorgen 🙂 Bruger du glukosesirup og flormelis når du laver marcipanbåndet eller er det bare ren marcipan?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Ditte
      Jeg plejer at ælte lidt flormelis og glukosesirup ind i marcipanen, men du kan også lave det ‘bare’ af marcipan 🙂
      God fornøjelse med bagningen og god fødselsdag

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    Hej,
    Kan man lave dejen i en kitchenaid eller er det bedst at piske i hånden eller med elpisker?
    Mvh Line

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Line
      Jeg har aldrig forsøgt med elpisker eller i kitchenaid’en, men har set andre gøre det, så mon ikke man kan 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Luise

    Hvor stor er din bradepande da vi har forskellige storrelser I England

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Kristensen

    Hej
    kan den bages dagen før den skal bruges? Hvis ja, hvordan opbevarer jeg den så bedst?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Mette
      Jeg vil klart anbefale at bage den på dagen, den skal bruges. Så synes jeg, den er bedst. Men hvis du vil forsøge dig med at bage den dagen før, så ville jeg nok opbevare den på køkkenbordet, tildækket med et viskestykke 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristine Agerskov

    Hvordan laver du marcipanbåndet?

    Er det bare med en kagerulle og så skære det til?

    🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Ja, lige præcis 🙂 Ruller det ud i lidt flormelis, så klistrer det ikke fast til bordet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Hvordan kunne du få den portion til at passe til en hel kagemand. Har fulgt opskriften og der var ikke engang til omridset af kagemanden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Christensen

    Rigtigt smør ? Er det Lurpak

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Ja, det kan det være. Jeg bruger økologisk (laktosefri) smør. Med rigtigt smør mener jeg ‘bare’, at det ikke er margarine eller smørbart (som kærgården, bakkedal osv) 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Hvilken marcipan har du brugt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Til at lave ‘skiltet’? Det er bare almindelig marcipan (i en øko variant)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • henriette

    når der står smør …er det regtig smør og ikke et blandingsprodugt mange især med vandbalkelsesdej tror de kan bruge kjærgården det kan man ikke så smør el margarine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Henriette
      Du har helt ret – jeg bruger også altid kun rigtigt smør når jeg bager 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Lavede af flere omgange – alle var flade og falden sammen. ALLE.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Mette
      Det er jeg ked af at høre. Nu spørger du ikke om råd, men tillader mig alligevel at komme med et par stykker, der måske kan hjælpe en anden gang:
      Måske skulle den have lidt længere i ovnen… Ovne er forskellige, så bagetider kan variere.
      Med mindre den slet ikke hævede op undervejs? Så skal dejen måske køle lidt mere af, inden æggene piskes i. Det er vigtigt, at dejen er håndvarm – ikke for varm, men heller ikke helt kold.
      Det kan også være, at der kommer for meget æg i dejen, så den bliver for splattet. Den skal kunne ‘stå’ på pladen.
      Til sidst vil jeg lige nævne, at selv kokke siger, at vandbakkelsesdej er drilsk og at det ca. hver 10. gang også mislykkes for dem, der ellers er prof 😉
      Håber, det kan hjælpe. God dag til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bine

    Hej (:
    Du skriver at man ikke skal bruge VARMLUFT, når kagen skal bages i ovnen, hvad stiller du så ovnen på ?

    Dejlig dag (:

    //Bine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Bine
      Så sætter jeg bare ovnen på almindelig varme – altså over og undervarme, men uden propel/varmluft, der sørger for, at luften bliver blæst rundt i ovnen. Som regel er det et ikon med to streger, der svarer til ‘almindelig’ varme.
      God dag til dig også

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Hej! Kan man lave dejen og komme den i sprøjtepose og så ført sprøjte den ig bage dagen efter?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Nanna
      Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror umiddelbart at æggene mister deres hæveevne mens de ‘venter’ på at blive bagt, men jeg tør ikke sige det helt definitivt…
      Beklager, at jeg ikke kan give dig et endeligt svar

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

    Er det rigtig smør eller bagemagarine du bruger ??

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Jeg bruger rigtigt smør! Jeg bruger faktisk laktosefri smør, da en af mine drenge ikke kan tåle laktose, men rigtigt smør under alle omstændigheder 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

    Kan jeg ikke (når kagemanden er HELT afkølet) dække den til med sølvpapir, til dagen efter ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Karina.
      Jo, det kan du godt, men den vil blive blødere end hvis du serverer den samme dag. Jeg kan personligt godt lide, når vandbakkelsen har lidt ‘bid’/’knas’, som den har når den er friskbagt, men det er jo en smagssag. Hvis du har tid, kan du jo evt. teste det og bage én og gemme den til dagen efter og se om du synes det er okay 😉
      God fornøjelse med bagningen

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Den her opskrift lyder rimelig nem, men da jeg har ret dårlige erfaringer med vandbakkelseopskrifter vil jeg lige høre hvor længe det ca tager at nedkøle dagen? 1 time? To? Eller er det jo koldere jo bedre, så jeg kan lave dejen mens der soves formiddagslur, og lade den afkøle indtil middagsluren fem timer senere?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Det tager ca. 20-30 minutter for dejen at nedkøle. Den skal bare være håndvarm… 🙂
      God fornøjelse med bagningen

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susan

    Hej 🙂 Jeg er netop ved at smide dejen i ovnen nu.. Men den skal først serveres imorgen! Ville du smide den i køleren eller blot opbevare deni en plastpose til imorgen? (Jeg pynter først imorgen!)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Godmorgen
      Undskyld mit for sene svar, men jeg holdt desværre fri i går aftes.
      Som udgangspunkt er vandbakkelse bedst på dagen det er bagt, men skulle jeg bage den dagen i forvejen, ville jeg opbevare den på køkkenbordet i en papkasse/smørrebrødskasse, ikke i en plastpose der gør den fugtig og ikke i køleskabet, der let kommer til at gøre kagen mere fugtig eller hvor kagen nemt kan optage ‘smag’ fra køleskabet…
      Håber du fandt en god løsning. Rigtig god weekend

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Er det muligt at lave dejen dagen før, også bage den dagen efter?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Marie. Jeg må blive dig svar skyldig. Jeg har overvejet at forsøge det, men har ikke fået det gjort endnu. Jeg er umiddelbart bange for at dejen mister sin luftighed, men jeg tør ikke sige det helt sikkert. Giv endelig lyd hvis du giver det et forsøg, om det kan lade sig gøre eller ej

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    Hvor er den fin! Kan selve kagemanden laves aftenen før, så man bare skal pynte den på dagen – eller tænker du, at den vil blive kedelig/tør?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Tak 🙂
      Den er klart bedst, den dag den bliver bagt. Men den er ikke kedelig/tør dagen efter, nærmere blød. Så altså; hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale dig at bage den, den dag den skal spises, men rester smager nu godt dagen efter 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Hvor mange personer svare opskriften til?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Godmorgen
      Åh, det kan være lidt svært at svare enkelt på, men den kan ihvertfald sagtens skæres i 8-12 pæne stykker. Den mætter dog ikke helt vildt. Vi plejer at spise den med noget andet også, f.eks. boller, frugt eller/og anden (fødselsdags)kage 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Hej.
    Kan man lave dejen dagen før, og ligge den på køl til man skal bruge den dagen efter?
    Vh Louise 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      Hej Louise
      Uh godt spørgsmål, det har jeg ikke haft forsøgt mig med, men umiddelbart vil jeg tro at det desværre ikke rigtig vil blive godt. Jeg tror æggene vil miste deres luftighed ved at blive ‘gemt’ men det kan da være at det skal forsøges – det værste der kan ske er jo at den ikke hæver op 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Molberg

    Hei:-) Må bare si at nøttemarengsen med krem og jordbær er VIRKELIG en hit! Skal nå prøve meg på kakemand til 3 årsdagen til eldstemann. Kan denne bakes en dag før, og hvile på benken eller kaldt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      Hej Line. Tak, det er rigtig dejligt at høre! Den er også meget populær herhjemme!
      Denne kage af vandbakkelse er bedst når den er friskbagt, den falder lidt sammen efterhånden desværre. Du kan godt gøre det, men hvis du har en halv time i overskud på selve dagen, vil jeg anbefale at bage den samme dag
      Rigtig god fødselsdagsfejring

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Andersen

    Øv øv øv.. Har gjort fuldstændig som opskriften sagde og har bagt vandbakkelse flere gange, men ville nu prøve en ny opskrift.. Men den hæver overhovedet ikke og er bare helt flad og kedelig.. 🙁

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      Øv det er jeg sørme da ked af at læse. Var melmassen helt afkølet inden du piskede æg i? Der kan jo være forskel på ovne osv, det kan også have betydning i forhold til hvordan den hæver op og om man får åbnet ovnen for tidligt. Men det kan være at en af dine andre opskrifter på vandbakkelse er bedre for dig så – beklager ihvertfald at det ikke ville lykkes med denne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] godt puttet under en marcipandyne Hindbærsnitter skåret ud i bogstaver og udstukket til hjerter Kagemand af vandbakkelse lavet som et stort L Chokoladedrøm i flere lag […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] var planlagt efter fødselarens ønsker. Vi startede med morgenmadsbord med boller, thebirkes og kagemand, som ham og S sirligt havde […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

... kigger på fugle...