Jeg har været til casting til Den Store Bagedyst

Opskrift på fastelavnsboller – vandbakkelser med speltmel

Allerførst vil jeg starte med at sige tak! Helt ægte, oprigtigt, hjertevarmt TAK for de mange søde, fine og bekræftende beskeder, mails og kommentarer, jeg har fået siden i går. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg har siddet med tårer i øjnene, når jeg har læst jeres rørende beskeder. Tak – af hele mit hjerte.

Ovenpå det – måske – lidt tunge indlæg i går, hopper jeg over i den helt anden grøft i dag. Der er dog en fællesnævner… Det handler nemlig om kage… 🙂
Nu venter weekenden lige rundt om hjørnet, og det må være det perfekte tidspunkt til at dele opskriften på fastelavnsboller med speltmel. Jeg har nemlig fået virkelig mange henvendelser gennem tiden, med spørgsmålet, om man kan bage vandbakkelser af speltmel.

Nu har jeg endelig fået gennemtestet det – og det virker sørme! Så skal du bage i weekenden, er her et virkelig godt bud på, hvad du kunne kaste dig over 😉

Og selvom vandbakkelsesdej er lidt udskældt, så er det slet ikke så svært. Det handler ‘bare’ om at lære den lidt at kende. Den må nemlig ikke blive for tynd – og så er det også mega vigtigt, ikke at åbne ovnen før der er gået mindst 20-25 minutter, for så klapper de sammen.

Her kommer opskriften på lækre, luftige og ikke mindst nemme og hurtige fastelavnsboller, der smager mega lækkert!
Smagen kan varieres, for det afhænger fuldstændig af, hvad du putter i dem. Men flødeskum og syltetøj er en nem og skøn løsning 🙂

Til ca. 8 vandbakkelser – alt efter størrelse

Det skal du bruge:
Vandbakkelser:

1 dl vand
50 gr. (laktosefri) smør
1 tsk sukker
6 spsk (med top) sigtet speltmel
2 sammenpiskede æg

Fyld:
1/4 l (laktosefri) fløde
1-2 spsk flormelis

Lidt god syltetøj, evt. hjemmelavet

Flormelis og kogt vand til glasur – eller måske smeltet chokolade
Evt. et drys frysetørrede hindbær, krymmel eller anden pynt

Sådan gør du:
Vandbakkelser:
Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft)
Bring vand og smør i kog i en gryde. Bland mel og sukker i en skål og kom det i gryden med vand/smørblandingen og pisk med et piskeris eller en håndmixer til dejen er ensartet og slipper kanterne af gryden. Den skal nærmest ligne en stor klump blød modellervoks.
Lad dejen køle lidt af til den er håndvarm.
Pisk imens de to æg hurtigt sammen i en skål med en gaffel.
Pisk æggene i lidt efter lidt. Pisk godt imens. Først ‘skiller’ massen lidt og dejen bliver til mange små klumper af dej, men fortsæt med at piske, så bliver den til sidst ensartet. Det er ikke sikkert at al æggemassen skal i – det afhænger af æggenes størrelse og meltypen, man bruger. Dejen skal være så fast, at den kan sprøjtes ud eller sættes på en plade med to skeer.
Når dejen er pisket ensartet og glat sættes vandbakkelser på en bageplade med bagepapir, enten med to skeer eller du kan vælge at fylde dejen i en sprøjtepose og sætte små toppe med den. Der er dej til 7-8 stykker. Husk at de hæver godt i ovnen, så de skal ikke stå for tæt.
Sæt pladen midt i den varme ovn og bag dem til de er gyldne. Det tager ca. 20-25-30 minutter afhængig af størrelsen på dem. Det er vigtigt IKKE at åbne ovndøren de første 20-22 minutter, så falder vandbakkelserne sammen.
Hvis du vil teste, om de er bagt nok, kan du forsigtigt tage en af bollerne ud af ovnen, når du tror, de er færdige. Hvis den falder sammen på køkkenbordet, skal de have lidt længere.

Lad dem køle af på en rist inden du går videre (det tager heldigvis ikke så lang tid :))

Pisk fløde til en god, fast skum men ikke for meget, så den bliver grynet. Vend lidt flormelis i, smag til hvor sød du gerne vil have den. Hæld flødeskum op i en sprøjtepose med tyl.
Skær vandbakkelserne næsten helt igennem, smør et tyndt lag syltetøj på den nederste del. Sprøjt en god klat flødeskum ovenpå syltetøjet og put vandbakkelseslåget ovenpå.
Lav glasur af flormelis og lidt kogt vand. Den skal ikke være for tyk, den må gerne dryppe lidt ned over vandbakkelserne.

Servér med det samme – så er de allerbedst!

God weekend 🙂

 

TIP! Hvis du gerne vil bage dem i god tid, kan du godt bage dem dagen/aftenen før de skal bruges, og opbevare dem på køkkenbordet med et tørt viskestykke over – uden fyld, altså. Men sæt dem endelig ikke på køl, da de så bliver bløde pga fugten i køleskabet.

Hvis du vil have mere inspiration til fastelavnsbollerne, kan du klikke her eller her

Herunder er de i en lidt anden udgave, med pynt af fondant. Brugt til badmintonfødselsdag, som jeg har vist mere fra lige her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg har været til casting til Den Store Bagedyst