Opskrift på rugbrød uden surdej - nemt og lækkert!

Jeg er en nederen forælder – hva’ med dig?

Reklame for TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik

En del af det at blive – og være – forældre indebærer, at man er nødt til at være nederen indimellem. Sådan er det bare.
Set med ens børns øjne, er man indimellem ret pinlig, umoderne, usmart eller uvidende, og andre gange er man bare nederen, fordi man bestemmer.

Herhjemme bestemmer vi for eksempel, at man altid har cykelhjelm på, når man cykler, ruller eller løber på løbehjul. Og det er ikke til diskussion. For A har set alt for mange gange, hvad sådan én betyder, når uheldet er ude, og hvor galt det kan gå, når man ikke har den på. Og for os er dét det stærkeste argument for at bruge hjelmen. Fordi den passer på noget af det mest dyrebare, vi har. Og fordi der ikke rigtigt er noget godt argument for at lade være…

Forleden så jeg en dreng, der kom cyklende med cykelhjelm på. Da han nærmede sig os, og skulle krydse vejen, tog han den af med den ene hånd, og hang den på styret, idet cyklen hoppede ned fra kantstenen og passerede vejen. Jeg undrede mig over hvorfor… Jeg overvejede et splitsekund, om jeg skulle råbe noget efter ham, men kunne ikke komme på noget, før han var for langt væk.
Det er desværre ikke langt fra første gang jeg ser unge mennesker cykle rundt med cykelhjelmen på styren. Men altså – dér hjælper den jo ikke noget….

Det får mig til at tænke på, om mine drenge kunne finde på at gøre det samme. Måske ikke nu, hvor de stadig (oftest) har den barnlige ‘voksenautoritetstro’ intakt, men måske om nogle år… For så er pointen, jeg har forsøgt at banke ind i hovederne på dem, gået tabt undervejs. Jeg siger jo ikke til dem, at de skal køre med cykelhjelm fordi det er smart, eller for at være dødirriterende. Jeg gør det netop for at passe på dem. Og hvis de forstår det, så tænker jeg, det er et meget godt udgangspunkt, når de selv skal til at træffe valget senere.
Derudover ser de også A og jeg tage cykelhjelm på hver gang vi suser af sted, så de har aldrig været vant til andet end at det er normalt.

Og netop dét med, at det er normalt, er nok kimen til succes, hvis I spørger mig. Jeg kan nemlig godt huske følelsen, når man var den eneste, der mødte op med cykelhjelm på.
Når vi møder nogen på cykel, der ikke har cykelhjelm på, bemærker de det også altid og italesætter det. Jeg tager det som et tegn på, at de tænker, det er normalt at have den på.
I det hele taget er skolen og fritteren også virkelig gode til at bakke op om det. De har deres eget ‘cykelpoliti’, der består af voksne fra fritteren, der indimellem står klar om morgenen og giver klistermærker, thumbs up og high fives til de børn, der har cykellygter og cykelhjelm i orden. Et klap på skulderen i stedet for en skideballe er vejen frem 🙂
Og hvert år deltager klasserne i en konkurrence, hvor man får point, når man cykler til og fra skole og fritidsaktiviteter – og ekstrapoint når man husker hjelmen.
Kommer man uden hjelm til cykelarrangementer, får man ikke lov til at komme med på turen.
Det har helt sikkert haft en virkelig god og positiv effekt, at hele skolen står sammen omkring brugen af cykelhjelm. Det er nærmere dem uden hjelm, der er ‘udenfor’, end dem med.

Jeg er heller ikke bleg for at indrømme, at jeg synes det skulle være lovpligtigt. Både fordi en del skader kan undgås, hvis man bruger hjelmen, men også fordi det ville gøre det endnu mere ‘naturligt’ at bruge cykelhjelm. Fordi man skal. Bum. Så er der ikke så meget at rafle om eller diskutere.
Og som en bonus findes der efterhånden så mange cool, seje, flotte, fine og skægge cykelhjelme, at det gør det hele meget sjovere. Jeg får stadig et smil på læben, når jeg tager min cykelhjelm på, og kommer til at tænke på en pige, der sidste sommer kiggede på min cykelhjelm med store, forelskede øjne og spurgte, med misundelse i stemmen, om det var min 🙂

Igen i år har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden lanceret en kampagne, der hedder Nederen Forældre. Den nyeste video kan I se herunder – og den er faktisk temmelig sjov og ret rammende. Drengene er også vilde med den og synes ‘den er grineren’. Jeg kunne se på dem undervejs, at de godt kunne genkende mange af de ting, de Nederen Forældre siger 😉
Den var en god ‘icebreaker’ til at snakke lidt om det nye skole/cykelår, der venter foran dem. De cykler nemlig til og fra skole næsten hver dag.

Inden jeg ‘snakker’ videre, synes jeg lige I skal se videoen her:

 

 

Nu er det (heldigvis) ikke så længe siden, jeg selv var barn, og jeg har endnu ikke glemt de mange tricks og dårlige undskyldninger, jeg havde i ærmet dengang. Og sørme om ikke også jeg kan genkende mange af dem, som drengene forsøger sig med overfor os 🙂
Har I det også sådan med jeres børn?
Det hører vel med til det at gå fra barn til teenager til voksen. Det ville nok være mere alarmerende, hvis de aldrig forsøgte på andet end at opføre sig eksemplarisk 😉
Men også lidt sjovt at være vidne til deres små forsøg på at være udspekulerede – og indimellem lade dem blive i troen på, at vi ikke har regnet dem ud 🙂 Gad vide om det samme gjorde sig gældende for mine forældre – og jeres? 🙂

Brugen af cykelhjelm er steget eksplosivt de sidste år, især takket være kampagnerne og videoerne fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, og nu handler det i høj grad om at fastholde den positive udvikling.
I videoen bliver der lagt op til, at alle os Nederen Forældre står sammen – ja, i det hele taget alle Nederen voksne. Så også naboen, klasselæreren og pensionisterne længere oppe ad vejen ‘holder øje’.

Lige om lidt, når jeg tager til forældremøde på skolen, skal vi helt sikkert også drøfte ‘fælles fodslag’, både når det kommer til mobiltelefoner, skolebio, legegrupper m.m. Med 28 børn og forældre i en klasse, er der mange ‘rigtige’ måder at gøre tingene på. Men det der med, at ‘alle andre har den nyeste telefon, bortset fra mig’ eller ‘alle de andre må være oppe til kl. 9 hver aften’, det bliver hurtigt afkræftet til sådan et møde. Så selvom vi gør tingene på hver vores måde, så er der alligevel også ting, vi kan finde fælles front omkring. Blandt andet også at bakke op om vores børns brug af cykelhjelm…

2 kommentarer

 • Hmmm, Jeg kiggede faktisk de forskellige videoer igennem forleden dagsammen vores yngste (12 år), og spurgte ham så, om han syntes at jeg var nederen? Men han mente at jeg var mere “Philips far”
  Så på en eller anden måde har ham eller de andre ikke opdaget at der er forholdsvis strenge krav og forventninger til dem herhjemme, men bare taget det med sikkerhedsudstyr som noget helt naturligt.

  Hvis der skal slås græs er det på med høreværn, npr vi støber tinsoldater er det på med sikkerhedsbriller.

  Vi købte børnehøreværn som de har brugt helt fra de var små. og rigtige arbejdshandsker osv.
  Det er nu engang bare nemmere at få dem til at bruge sikkerhedsudstyr når det passer.

  Mvh
  Jonas

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Ok, det her er heeelt urelateret, men jeg bliver nødt til at spørge.

  Har du et navn og mærke på malingen brugt i jeres køkken? Den er så lækkert lyserød uden at blive for meget!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg stoppede med at cykle med hjelm i 7.kl. og startede igen her i år efter sommerferien. Jeg er så glad for min hjelm! MEN shit hvor er der UTROLIG mange VOKSNE mennesker der smider en kommentar efter mig fordi jeg har hjelmen på. Her i vores lille by er det nok kun max 10% voksne der bruger hjelm. Er det pinligt? Flovt? Grimt? eller hvorfor er det at der bliver kigget skævt til mig…. Underligt når deres børn får det pålagt at bruge hjelmen….

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på rugbrød uden surdej - nemt og lækkert!