Opskrift: Tynde og nemme (laktosefri) pandekager med spelt

I fredags var der tynde pandekager på dessertmenuen herhjemme. Serveret med æblemos, smeltet chokolade, saftige brombær fra haven og frisklavet is – i anledning af efterårsferiefejringen.
Efter forretten og hovedretten, der blev nydt med masser af snak undervejs, blev der bomstille omkring bordet, da desserten landede. Der var pludselig tre drenge der fik travlt med at nyde, smovse og gnaske <3
Jeg har aldrig fået delt min opskrift på laktosefri pandekager med jer, men det vil jeg da lave om på nu – især nu hvor efterårsferien er over os, og tiden til eftermiddagspandekager (måske) er helt moden og perfekt 😉
Dejen er nem og hurtig at røre sammen, og skal ikke trække i ustyrlige tider, mens tålmodigheden bliver sat på prøve! Der er næsten ikke noget sukker i dejen, så det kan være op til én selv, hvor sukkersmækre man vil gøre dem, alt efter hvad man serverer til.
Jeg bruger speltmel, men hvedemel kan også bruges. Og så bager jeg altid med laktosefri smør og mælk, men almindeligt kan også bruges.
Her kommer opskriften på 8-12 pandekager, alt efter størrelse
Du skal bruge:
150 gr sigtet speltmel (eller hvedemel)
4 1/2 dl (laktosefri) mælk
3 æg
1/4 tsk groft havsalt
1/2 tsk vanillepulver
20 gr sukker
50 gr smeltet (laktosefri) smør
Sådan gør du:
Find panden frem, som pandekagerne skal steges i. Smelt smørret i panden og lad det køle af, mens du pisker resten af dejen sammen:
Bland mel, sukker, vanillepulver og salt i en skål.
Pisk 2 dl mælk i og pisk dejen ensartet og fri for klumper.
Pisk resten af mælken i og derefter de 3 æg. Til sidst piskes det smeltede smør i dejen.
Lad dejen hvile, mens panden varmes godt op. Den skal være temmelig varm, inden pandekagerne steges.
Hæld lidt dej på midten af panden og bevæg panden rundt i cirkler, så dejen fordeler sig og bliver tynd over det hele. Lad pandekagen stege ved høj varme på den ene side og vend den så rundt, så den bliver stegt på den anden side også.
Nyd dem lune, friske fra panden eller opbevar dem i ovnen, under lidt stanniol, ved ca. 65 grader, til alle pandekagerne er færdige og kan serveres samlet.
De kan også sagtens holde sig et par dage i køleskabet og lunes i ovnen – hvis altså de får lov at overleve så længe 😉
Nu vil jeg hoppe i haven, i efterårsstormen, og få lidt fra hånden og røde kinder, inden aftenen skal nydes på sofaen sammen med A.
God eftermiddag derude
P.S. Hvis du synes om denne opskrift, kan du helt sikkert finde mange flere lige her i mit opskriftindex
Hej☺️
Hvilken laktosefri mælk vil du anbefale?