Weekendlykkeglimt; feriestartskud og forkælelse

Opskrift: Tynde og nemme (laktosefri) pandekager med spelt

079076 089

I fredags var der tynde pandekager på dessertmenuen herhjemme. Serveret med æblemos, smeltet chokolade, saftige brombær fra haven og frisklavet is – i anledning af efterårsferiefejringen.

Efter forretten og hovedretten, der blev nydt med masser af snak undervejs, blev der bomstille omkring bordet, da desserten landede. Der var pludselig tre drenge der fik travlt med at nyde, smovse og gnaske <3

Jeg har aldrig fået delt min opskrift på laktosefri pandekager med jer, men det vil jeg da lave om på nu – især nu hvor efterårsferien er over os, og tiden til eftermiddagspandekager (måske) er helt moden og perfekt 😉

Dejen er nem og hurtig at røre sammen, og skal ikke trække i ustyrlige tider, mens tålmodigheden bliver sat på prøve! Der er næsten ikke noget sukker i dejen, så det kan være op til én selv, hvor sukkersmækre man vil gøre dem, alt efter hvad man serverer til.

Jeg bruger speltmel, men hvedemel kan også bruges. Og så bager jeg altid med laktosefri smør og mælk, men almindeligt kan også bruges.

Her kommer opskriften på 8-12 pandekager, alt efter størrelse

Du skal bruge: 

150 gr sigtet speltmel (eller hvedemel)
4 1/2 dl (laktosefri) mælk
3 æg
1/4 tsk groft havsalt
1/2 tsk vanillepulver
20 gr sukker
50 gr smeltet (laktosefri) smør

Sådan gør du: 

Find panden frem, som pandekagerne skal steges i. Smelt smørret i panden og lad det køle af, mens du pisker resten af dejen sammen:
Bland mel, sukker, vanillepulver og salt i en skål.
Pisk 2 dl mælk i og pisk dejen ensartet og fri for klumper.
Pisk resten af mælken i og derefter de 3 æg. Til sidst piskes det smeltede smør i dejen.
Lad dejen hvile, mens panden varmes godt op. Den skal være temmelig varm, inden pandekagerne steges.

Hæld lidt dej på midten af panden og bevæg panden rundt i cirkler, så dejen fordeler sig og bliver tynd over det hele. Lad pandekagen stege ved høj varme på den ene side og vend den så rundt, så den bliver stegt på den anden side også.
Nyd dem lune, friske fra panden eller opbevar dem i ovnen, under lidt stanniol, ved ca. 65 grader, til alle pandekagerne er færdige og kan serveres samlet.
De kan også sagtens holde sig et par dage i køleskabet og lunes i ovnen – hvis altså de får lov at overleve så længe 😉

Nu vil jeg hoppe i haven, i efterårsstormen, og få lidt fra hånden og røde kinder, inden aftenen skal nydes på sofaen sammen med A.

God eftermiddag derude

 

P.S. Hvis du synes om denne opskrift, kan du helt sikkert finde mange flere lige her i mit opskriftindex

102 078

5 kommentarer

 • Christina

  Hej☺️
  Hvilken laktosefri mælk vil du anbefale?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  De ser sørme lækre ud. Dem må jeg prøve ved lejlighed.

  En helt anden ting – mener at kunne huske, at du før har skrevet, at jeres bogkasser er fra traevarer.dk – men gider du mon at fortælle lidt mere om det? Såsom hvilken kombination, I har valgt? Hvilken træsort kasserne har? Om I selv har malet lågerne, eller købt dem sådan? Om bogkasserne er behandlet med noget? Jeg står overfor at skulle købe noget lukket opbevaring, og vil rigtig gerne have noget lign. Men jeg frygter bl.a. lidt, at de er svære at rengøre, hvis de står helt rå.

  Derudover så er indlæg om jeres hjem/boligrelaterede ting altid smadder hyggelige, så bare en opfordring herfra til mere om det i fremtiden 🙂

  God dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tusind tak, de kan ihvertfald anbefales 🙂
   Ja, du husker rigtigt, vores bogkasser er fra Trævarefabrikernes Udsalg. Vi har valgt bogkasser i eg med malede, hvide låger for nogle af rummene.
   Kasserne er rå, så de kan ikke tørres mega meget af, men dem med låger på, bliver heller ikke støvede og beskidte indeni. Jeg kan godt tørre dem af ovenpå med en støvekost eller støvsuge dem. Egentlig havde jeg en idé om at lægge en plade på for oven, der gik hele vejen hen, men jeg kan faktisk meget godt lide det som det er. Måske jeg lægger en plade på, hvis de engang bliver for beskidte eller slidte 🙂
   Hvis du gerne vil have nogen der er lette at rengøre, skal du måske gå efter de malede?
   Dejligt at høre lidt om, hvad du godt kan lide at læse her. Det er skrevet på to-do-listen 🙂
   Rigtig god weekend til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mille

   Mange tak for dine rigtig fine inputs 🙂 Jeg må ud og kigge på dem og se dem med fingrene 😀

   Tak for hjælpen og god søndag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Weekendlykkeglimt; feriestartskud og forkælelse