Æblekage med stikkelsbær, blåbær og crumble - Uhm!

Opskrift på fish ‘n’ chips

022046 023 026

Herhjemme får vi helst fisk et par gange om ugen, men jeg synes det kan være svært at blive ved at finde på spændende, nye retter med fisk. Hvis jeg har travlt, ender vi ofte med ovnbagt laks, friskstegte, sprøde rødspættefileter eller hjemmelavede fiskefrikadeller.

En af de nyeste fiskefavoritter herhjemme er fish ‘n’ chips. Sprøde fiskestykker med hjemmelavede pommes frites og dyppelse. Dét er et hit!
På nul komma fem er der røget 1 kilo fisk indenbords, så det må siges at være (endnu) en vinder, når jeg skal have drengene til at spise fisk 😉

Det er endda ret nemt og enkelt at lave, og derfor også en favorit i min køkken-madplans-planlægning. Jeg laver fiskehapserne af torskeryg, fordi det smager tilpas ‘lidt’ af fisk, er fast i kødet og nemt at håndtere. Og så er det ovenikøbet billigt i forhold til så meget andet fisk, så det ikke skal være en stor udskrivning at spise sig mæt i frisk fisk.

Når vi samles om det runde bord og spiser, snakker vi ofte om, hvor retten stammer fra. Denne har vist sin oprindelse i England, der ellers ikke har så mange (gode) kendte retter på samvittigheden, men denne kan de godt være stolte af, hvis man spørger drengene 🙂

Da jeg var barn fik vi indimellem fiskefingre og de her er vel på en måde at sammenligne med dem, men dog på den knap så syndige måde. Mine fiskefingre-hapsere er ikke friturestegt, men sprøde udenpå alligevel.
En lækker servering, der både byder på crunch, bid og blødhed!

For et par uger siden serverede jeg retten for drengene på lidt mere traditionel engelsk manér, pakket ind i avispapirkræmmerhuse (med madpapir indeni, for jeg ville helst ikke have avissværte på maden 😉 ).
I går stod menuen endnu en gang på fish ‘n’ chips, denne gang serveret i træskåle.  Drengene var ret imponerede begge gange og det bekræfter mig endnu en gang i, at det godt kan betale sig at gøre lidt ekstra ud af serveringen. Det bringer ekstra smil frem – herhjemme ihvertfald 🙂

Mange af jer har efterspurgt opskriften, så her kommer den

Til 4-5 personer

Du skal bruge:

600 gr torskeryg
2 dl pankorasp (alm. rasp kan også bruges)
1 æg
1 dl speltmel eller hvedemel
Salt og peber

Smør og olie til stegning

1 – 2 kg kartofler, alt efter sult
4 gulerødder (kan udelades)
2 persillerødder eller rødbeder (når de er i sæson og hvis I kan lide dem. De kan udelades, jeg kan bare godt lide at servere lidt andet end kun kartoffelfritter)
Lidt olivenolie
Krydderier

Dressing, evt. en sauce tatare, eller (hjemmelavet) remoulade som dyppelse, er anbefalelsesværdigt 🙂

Sådan gør du: 

Tænd ovnen på 210 grader varmluft.
Start med at skrælle kartofler, gulerødder og persillerødder. Skær dem i passende pommes frites strimler og læg dem i en stor skål. Dup alle stængerne nogenlunde tørre med lidt køkkenrulle eller et rent viskestykke. Hæld dernæst et par spiseskefulde olivenolie over og ryst skålen godt, så olien fordeler sig på fritterne.
Hæld dem ud på en bageplade med bagepapir og drys med salt, peber og krydderi efter smag. Jeg bruger paprika og chili.
Sæt pladen på 2. øverste række i ovnen.

Så skal fisken tilberedes.
Start med at skære torskeryggen i passende stykker. Jeg laver dem ca. 2 cm tykke.
Pisk æg i en dyb tallerken. Hæld med op på en tallerken og hæld pankorasp på en anden tallerken. Du kan godt bruge alm. rasp, men det giver ikke den helt perfekte sprødhed, som jeg godt kan lide 🙂 Hvis der er store stykker i pankoraspen, knuser jeg dem mellem fingrene.
Sæt en pande på blusset og smelt et par spsk olie sammen med en god klump smør. Vend fiskestykkerne i mel, dernæst æggemassen og til sidst i raspen. De skal være godt dækket af rasp over det hele.
Læg dem på panden, der skal være godt varm og varm dem igennem et par minutter på hver side. Vær forsigtig når du vender stykkerne, så de ikke går fra hinanden.
Hvis panden steger tør, fordi stykkerne har suget det hele til sig, kan du komme lidt ekstra smør og olie på undervejs. Der skal helst være lidt fedtstof, som fiskestykkerne (og raspen) kan stege i undervejs, ellers bliver de ikke sprøde overalt.
Husk at vende fritterne i ovnen et par gange undervejs, indtil de er sprøde og gennembagte. Jeg sætter gerne grill på for oven, det sidste stykke tid de er i ovnen, så de får en sprød yderside.

Når fritter og fisk er klar, serveres de med det samme, gerne med remoulade eller dressing og citron on the side.

TIP! Jeg lavede en dressing a la sauce tartare ud af (laktosefri) yoghurt, salt, peber, en smule mayo, citronsaft og hakket persille. Jeg smagte til undervejs, til jeg synes det havde den rigtige smag. Det er ret lækkert med en syrlig krydderurtedressing til fisken.

God fornøjelse med fisken og rigtig god søndag derude!

 

Jeg bruger ret lang tid på at afprøve, tilpasse og lave opskrifter, så jeg  bliver altid super glad for at høre fra jer. Giv endelig lyd, hvis det er noget I kan bruge, så jeg ved, jeg er på rette spor og også meget gerne hvis I afprøver mine opskrifter. Del endelig i kommentarfeltet her på bloggen, på Instagram @mormedmegetmere og Facebook her

049

4 kommentarer

 • Maria

  Det ser superlækker ud, det må prøves. Køber du torskeryg ved fiskehandleren eller ? Og hvor køber man pankorarasp?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tusind tak Maria
   Ja, jeg køber torskeryg hos fiskehandleren / fiskebilen. Og pankorasp, det køber jeg bare i mit lokale supermarked. Det står ofte dér hvor de asiatiske madvarer står; sushitilbehør osv.
   God fornøjelse med opskriften og god aften

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Hvor ser det lækkert ud! Hvor køber man pankorasp henne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tusind tak Tine
   Jeg køber det i mit lokale supermarked. Det står ofte dér hvor de asiatiske madvarer står; sushitilbehør osv.
   God aften til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Æblekage med stikkelsbær, blåbær og crumble - Uhm!