2 heldige Incakids vindere

Varme hvedeknopper til St. Bededag

Jeg kom til at tyvstarte lidt og bage hvedeknopper her til aften, ind i mellem fodboldtræning, aftensmad, badning og godnatlæsning.
Mon ikke Anders vil nyde at der venter ham lune hveder, når han kommer hjem fra fodboldkamp om en times tid – også selvom de står på bordet før tid.. ;o)

Her kommer opskriften hvis du skulle have lyst til at følge i Store Bededags traditionen fodspor

Faktisk så elsker jeg lune hveder. Også dagen efter, når jeg skærer dem over og rister dem.
De minder mig om krydderboller fra min barndom.. Og selvom de ikke ligefrem er sunde, så kan de nu godt nydes indimellem. Også selvom der ikke er Bededag på programmet

I min version er der både groft og almindeligt speltmel, og altså ikke udelukkende hvedemel.
Hvis du kun har hvedemel på lager kan speltmelet sagtens erstattes med hvedemel.

Til 20 hvedeknopper
Det skal du bruge: 
50. gr gær
2 1/2 dl mælk
2 1/2 dl vand
2 æg
50 gr. sukker
10 gr. salt
1 tsk kardemomme (kan udelades, men det er kardemommen der giver hvedeknop/krydderbollesmag)
200 gr. groft speltmel
300 gr. speltmel
500 gr. hvedemel
50 gr. blødt smør

Sådan gør du: 
Lun mælk og vand i en gryde til det er håndvarmt. Smuldr gæren i en skål, hæld vand/mælkeblandingen i skålen og opløs gæren.
Slå æggene ud, rør rundt og tilsæt sukker, salt og kardemomme.
Tilsæt mel lidt efter lidt. Først groft speltmel, derefter speltmel og til sidst hvedemel. Hold igen, det er ikke sikkert alt melet skal bruges. Når dejen er ensartet og smidig tilsættes smørret i små tern og æltes i dejen til den slipper skålen. Ca. 5 minutter.
Sæt dejen til hævning et lunt sted i en time.
Hæld dejen ud på et melet bord. Skær dejen i to lige store dele. Rul hver del til en pølse og skær hver pølse i 10 lige store stykker. Form hvert stykke til en bolle og sæt dem i en bradepande, tæt men de skal ikke røre hinanden.
Stil bradepanden til hævning en time, til de er hævet til dobbelt størrelse og er vokset sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220 grader varmluft i ca. 12-15 minutter til de er gyldne

Servér lune eller gem dem til dagen efter. Skær dem igennem, rist dem og nyd med smør, ost, marmelade eller pålæg efter smag og behag :o)

Holder I mon hvedetraditionen i hævd derhjemme?

God aften derude og glædelig Store Bededag på forhånd

P.S. Jeg har lavet dejen med 50 gr. gær fordi jeg ikke havde 5 timer til hævning, men hvis du har god tid kan du sagtens nøjes med 20 gr. gær og så lade dejen hæve i 2 timer, forme bollerne og lade dem hæve 2-3 timer derefter inden du bager dem

   

11 kommentarer

  • Arhmen altså Pernille, kun du kan bage hveder, som var de købt hos en ‘rigtig’ bager 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonymous

    de ser mega mums ud, men hvordan for du dem firkantet ? ruller du dem stadig til almindelig boller først ?
    kh Lotte keiser

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ih hvor overskudsatgigt og meget meget lækkert! -Man kan næsten dufte dem 🙂 Jeg er overbevist om, at dit køkken er magisk.. -For lige meget hvad du smækker sammen ender det med perfekt runde boller og overdådige kager. (snyd, for det dér kan mit køkken ikke ;-))
    Hav end dejlig aften!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for opskriften, den skal prøves – for ja, Store Bededag skal indledes med varme hveder .
    Kh. Kristina

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maj

    Tak for opskriften. Den skal gemmes, for de ser LÆKRE ud!

    Mine står til koldhævning i køleskabet, så de er klar til at bage i morgen tidlig :-).
    Jeg havde egentlig efterlyst en anden – mindre tidskrævende opskrift end Meyers.
    Men når alt kommer til alt turde jeg ikke eksperimentere med mængderne, så nu er det kun hævetiden jeg udfordrer lidt ;-)…

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

2 heldige Incakids vindere