Varme hvedeknopper til St. Bededag

Jeg kom til at tyvstarte lidt og bage hvedeknopper her til aften, ind i mellem fodboldtræning, aftensmad, badning og godnatlæsning.
Mon ikke Anders vil nyde at der venter ham lune hveder, når han kommer hjem fra fodboldkamp om en times tid – også selvom de står på bordet før tid.. ;o)
Her kommer opskriften hvis du skulle have lyst til at følge i Store Bededags traditionen fodspor
Faktisk så elsker jeg lune hveder. Også dagen efter, når jeg skærer dem over og rister dem.
De minder mig om krydderboller fra min barndom.. Og selvom de ikke ligefrem er sunde, så kan de nu godt nydes indimellem. Også selvom der ikke er Bededag på programmet
I min version er der både groft og almindeligt speltmel, og altså ikke udelukkende hvedemel.
Hvis du kun har hvedemel på lager kan speltmelet sagtens erstattes med hvedemel.
Til 20 hvedeknopper
Det skal du bruge:
50. gr gær
2 1/2 dl mælk
2 1/2 dl vand
2 æg
50 gr. sukker
10 gr. salt
1 tsk kardemomme (kan udelades, men det er kardemommen der giver hvedeknop/krydderbollesmag)
200 gr. groft speltmel
300 gr. speltmel
500 gr. hvedemel
50 gr. blødt smør
Sådan gør du:
Lun mælk og vand i en gryde til det er håndvarmt. Smuldr gæren i en skål, hæld vand/mælkeblandingen i skålen og opløs gæren.
Slå æggene ud, rør rundt og tilsæt sukker, salt og kardemomme.
Tilsæt mel lidt efter lidt. Først groft speltmel, derefter speltmel og til sidst hvedemel. Hold igen, det er ikke sikkert alt melet skal bruges. Når dejen er ensartet og smidig tilsættes smørret i små tern og æltes i dejen til den slipper skålen. Ca. 5 minutter.
Sæt dejen til hævning et lunt sted i en time.
Hæld dejen ud på et melet bord. Skær dejen i to lige store dele. Rul hver del til en pølse og skær hver pølse i 10 lige store stykker. Form hvert stykke til en bolle og sæt dem i en bradepande, tæt men de skal ikke røre hinanden.
Stil bradepanden til hævning en time, til de er hævet til dobbelt størrelse og er vokset sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220 grader varmluft i ca. 12-15 minutter til de er gyldne
Servér lune eller gem dem til dagen efter. Skær dem igennem, rist dem og nyd med smør, ost, marmelade eller pålæg efter smag og behag :o)
Holder I mon hvedetraditionen i hævd derhjemme?
God aften derude og glædelig Store Bededag på forhånd
P.S. Jeg har lavet dejen med 50 gr. gær fordi jeg ikke havde 5 timer til hævning, men hvis du har god tid kan du sagtens nøjes med 20 gr. gær og så lade dejen hæve i 2 timer, forme bollerne og lade dem hæve 2-3 timer derefter inden du bager dem
Arhmen altså Pernille, kun du kan bage hveder, som var de købt hos en ‘rigtig’ bager 🙂