Juleboller med appelsin og marcipan

I weekenden skulle der lidt ekstra forkælelse til, så jeg kastede mig ud i et forsøg med boller der skulle smage af jul = juleboller 😉
De blev ret gode, drengene og jeg var begejstrede og de fuldendte juleeftermiddagshyggen.
Jeg synes de her juledage stryger af sted, så jeg forsøger at proppe så meget jul ind hver dag som overhoved muligt. For juleboller i januar er ikke helt det samme vel? 🙂
De smager allerbedst friskbagte, så portionen er ikke kæmpe stor og giver ca. 9 boller
Hvis du ikke er til rosiner eller noget af det andet ‘spice’, kan det selvfølgelig udelades. Men så bliver bollerne nok lidt mere som almindelige boller. Hvis du ikke har speltmel på lager kan hvedemel og grahamsmel også sagtens gå i stedet
Du skal bruge
25 gr gær
1 æg
3 spsk sukker
1 1/2 dl mælk
1/2 tsk kardemomme
1/2 dl rosiner
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
40 gr marcipan
1/2 appelsin, revet skal herfra
75 gr grahamsspeltmel
275 gr. speltmel
25 gr smør
Perlesukker til drys
Æg til pensling
Sådan gør du
Lun mælken i en lille gryde. Det må endelig ikke blive for varmt, max 37 grader. Hæld det over i en skål – evt. den til din røremaskine, hvis du har sådan én.
Tilsæt æg, sukker, kardemomme, kanel, rosiner, salt, revet marcipan og appelsinskal.
Herefter røres grahamsspeltmelet i og så speltmelet lidt efter lidt. Der må endelig ikke komme for meget mel i dejen, så bliver bollerne tørre.
Ælt dejen godt, ca. 5 minutter, til dejen slipper skålens kanter. Tilsæt herefter smørret i små tern og ælt igen i ca. 6 minutter til dejen er luftig og blank.
Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.
Hæld dejen ud på et let meldrysset bord, rul den til en pølse og skær den i 9 lige store stykker. Form stykkerne til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve mens ovnen varmer sig op til 200 grader varmluft.
Inden du sætter bollerne i ovnen pensles de med æg og drysses ovenpå med perlesukker.
Bag bollerne i 10-12 minutter til de er gyldne og lyder hule når du banker dem under bunden. Bollerne hæver en del under bagningen
Lad dem afkøle lidt på en rist inden du kaster dig over dem 😉
De smager virkelig godt med (tandsmør) eller måske lidt (hjemmelavet) marmelade.. Eller bare som de er, måske som en to go bolle midt i juletravlheden…
Glædelig 10. december til jer alle!
[…] går eftermiddags hyggede vi med hjemmelavet varm chokolade med flødeskum og en omgang juleboller. Og så fik vi bagt både brunkager og pebernødder. It’s beginning to smell a lot like […]