Opskrift på hjemmelavet pizza – med sprød bund

Der er efterhånden rigtig mange der har efterspurgt min opskrift på pizza og det er såmænd ikke fordi jeg ikke vil dele den, men pizza er vel nærmest en religion 🙂 Noget der kan laves på mange forskellige måder og hvor vi allesammen har hver vores favorit.
For mig er en god pizza en pizza med sprød bund, lidt men godt fyld og gerne frisk i smagen, ikke tung og fed.
Herhjemme er kartoffelpizza, en såkaldt pizza bianco, en favorit. Og så er det også altid et hit når jeg laver dem med salat og dressing på, lidt a la en kurdisk pizza.
Men altså, pizza, uanset hvordan jeg laver den, er klart drengenes førstevalg. Altid. 🙂
Nu får I min udgave her, så håber jeg den falder godt ud, ude hos jer også.
Jeg laver altid bunden med lidt groft mel også, det kan vi nemlig rigtig godt lide herhjemme 😉
Venligst bemærk at der selvfølgelig kan være forskel på ovne osv. men det her er min fremgangsmåde, når pizzaerne skal være sprøde og lækre, både når jeg laver små og når jeg laver bagepladestore pizzaer.
Pizzadej:
25 gr. gær
3 dl vand
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
100 gr. fuldkornsdurum (eller alm. durum)
150 gr. groft speltmel (eller fuldkornshvedemel)
200 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)
Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet i en stor skål. Hvis du har en røremaskine er den fin at bruge 🙂
Tilsæt olivenolie, durummel og salt og rør godt rundt.
Tilsæt herefter det grove speltmel og rør det ud i dejen. Herefter tilsættes det sigtede speltmel lidt efter lidt. Det kan være der skal bruges mere eller mindre end de 200 gr. Det afhænger af meltypen. Når dejen er æltet fast og luftig (efter et par minutter) er den færdig. Hvis du bruger røremaskine er dejen færdig når den samler sig om krogen og slipper siderne. Den skal endelig ikke være tung og mættet af mel!
Stil den med et viskestykke over imens du forbereder fyldet. Den behøver ikke hæve længe.
Mine tips til sprød bund og rund pizza:
Når dejen er lavet og har hævet ganske kort, skærer jeg den ud i de stykker jeg skal bruge. F.eks. i 12-15 små stykker, hvis jeg skal lave små pizzaer, ellers i 3 større stykker.
Jeg triller hvert stykke til en kugle (ligesom når man former boller), så er det meget lettere at rulle dem rundt og flot ud.
Ovnen tændes på 250 grader varmluft med pladerne i. Det er meget vigtigt at lade pladerne blive varme i ovnen, hvis du gerne vil have en sprød bund!
Når pladerne og ovnen er varm og fyldet klar, begynder jeg at rulle bundene ud. Brug gerne godt med mel på bordet, så dejen ikke hænger fast i bordpladen.
Jeg placerer bundene på bagepapir, så de er klar til at arbejde videre med.
Herefter putter jeg fyld på. Når pizzaerne på ét stykke bagepapir er klar, tager jeg pladen ud, hiver bagepapiret over på pladen og sætter den i ovnen igen.
Herefter tænder jeg yderligere for undervarmen på ovnen. Efter ca. 10 minutter er pizzaerne spiseklar – sprøde og dampende varme 🙂
Imens første hold pizzaer er i ovnen, går jeg videre med næste portion og smækker dem i ovnen så snart de er klar til det.
Jeg kan derfor godt have to plader med pizza der ‘overlapper’ hinanden i ovnen, men de bliver stadigvæk fint sprøde selvom jeg bager to plader på én gang.
Så snart pizzaerne er klar og færdigbagt sætter jeg dem på en rist, så bundene ikke bliver bløde igen. Hvis der skal salat på lader jeg dem afkøle en lille smule inden, så salaten ikke bliver helt slatten
Her kommer vores forslag til yndlingsfyld:
Pizzafyld:
Der er jo ikke grænser for hvad man kan putte på sin pizza. Jeg bruger altid tomatsovs forneden (med mindre jeg laver en pizza bianco) – hjemmelavet hvis du har god tid, men for det meste bruger jeg bare en dåse hakkede tomater, det fungerer helt fint.
Jeg starter med at fordele tomatsovs på bunden(e), derefter fyld og til sidst ost.
Jeg bruger altid mozzarella revet i små klumper og (rigtig) ost som jeg selv river. Jeg synes det smager så meget bedre end revet ost på pakke, der indeholder mange andre sjove ting end ‘bare’ ost… Men det er selvfølgelig en smagssag hvad man vil bruge 🙂
Her er nogle forslag til fyld – vores yndlings:
(God skinke), ost, peberfrugt, artiskok
Pølse, oliven, peberfrugt, ost
Ost, parmaskinke, artiskok – når den er bagt puttes rucola og parmesan på
Ost, skinke, peberfrugt – når den er bagt puttes salat, agurk, tomat og yoghurtdressing på
Pepperoni, tomatbåde, oliven, bacon, ost
Ost, peberfrugt – når den er bagt puttes salat, avocado, agurk, røget laks og yoghurtdressing på
Pizza Bianco: Ost forneden, kartoffel skåret i tynde skiver (brug gerne et mandolinjern), rosmarin, peber og et lille dryp olivenolie
Yoghurtdressing – cremefraichedressing i fedtfattig udgave: 1 dl yoghurt naturel, 2 spsk mayonnaise, salt og peber
Hvad er dit yndlingspizzafyld?
Sig endelig til hvis der er noget jeg har glemt eller noget er uklart 🙂
Bon appetit og rigtig god weekend – og som altid: jeg vil meget gerne høre fra jer eller se jeres versioner hvis I bruger en af mine opskrifter, det gør mig så glad. ‘Tag’ mig gerne på @mormedmegetmere på Instagram eller skriv en kommentar her 🙂
Kan dy hjælpe med hvilken ost du bruger?
Synes også sådan en købe pose revet ost, smager af intet. Men har ingen idé om hvilken jeg selv kan købe? 🙂