GoCook - børn i køkkenet

Opskrift på Rødkål og Flæskesteg med sprød svær

010010020030047

Uhm, det kan næsten ikke blive mere julet end flæskesteg med sprød svær og hjemmelavet rødkål vel? Det er ihvertfald en af de ting der helt sikkert står på menuen i december måned herhjemme – og også gerne i de omkringliggende måneder 🙂

Jeg har efterhånden lavet det en del gange og sværen bliver sprød hver gang (okay, blær måske, men det gør den altså, så jeg håber at min fremgangsmåde vil virke hos jer også :))

Og til en god flæskesteg hører selvfølgelig rødkål til. Mine drenge elsker det og det gør jeg også. Men den skal helst være hjemmelavet, så vi ved hvad der er i 🙂 Det tager virkelig ikke lang tid at lave rødkål selv og det kan fint klares mens stegen steger, kartoflerne koger og sovsen røres.

Måske mange af jer har en helt bestemt opskrift I bruger, når der skal flæskesteg på bordet. Men til de af jer der ikke er så heldige deler jeg gerne min her 🙂

Flæskesteg med sprød svær

Du skal bruge:

En stor, lækker øko flæskesteg
1 spsk fint salt
1 spsk groft salt
3-4 laurbærblade
1/2 liter vand

Sådan gør du:

Hvis du er i god tid, er det bedste du kan gøre at salte stegen et døgn før tilberedning med 1 spsk fint salt og derefter lade stegen trække 1 døgn i køleskabet. Dette gør kødet mere saftigt og mørt og fremhæver smagen.
Hvis du ikke har tid til at vente et døgn springer du dette led over.

Rids sværen helt ned til kødet med ca 1/2 cms mellemrum. Det er dog vigtigt ikke at ridse i selve kødet. Dette punkt er vigtigt, da det er altafgørende for om sværen bliver sprød. Gnid groft salt godt ned i alle revner, vær omhyggelig med at få det ned mellem alle sværene. Stik laurbærblade ned mellem sværene.

Læg stegen på en rist med en lille bradepande under. Sværen skal ligge så lige som muligt. Put evt. et stykke skrællet kartoffel under noget af stegen, så sværen ligger så vandret som muligt.
Stik et stegetermometer i stegen, sørg for at ramme midten og sæt temperaturen til 55 grader. Hæld 1/2 liter vand i bradepanden og sæt stegen ind i den kolde ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stege i ca. 1 1/2 time.
Når temperaturen rammer de 55 grader mærker du efter om sværen er sprød. Hvis den er det, fortsætter du stegningen til centrumtemperaturen er 65 grader.
Hvis ikke sværen er sprød skruer du ovnen op på 250 grader og steger til centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver brændt.
Det er vigtigt at stegen ikke kommer over de 65 grader, da den så bliver tør.

Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile under et stykke stanniol mens du gør tilbehøret færdigt og tilbereder saucen / sovsen.

Skær stegen i passende skiver og nyd 🙂

Rester kan med fordel bruges dagen efter i en flæskestegssandwich med rødkål og hjemmebagte burgerboller

Hjemmelavet rødkål

Du skal bruge: 

1/2 øko rødkål
2 spsk olivenolie
75 gr. sukker
1/2 dl hvid balsamicoeddike
2 appelsiner, saften herfra
Salt & peber

Evt. tørrede tranebær, hvis du er til dét i din rødkål

Sådan gør du: 

Snit rødkålen fint. Enten med en skarp kniv eller på et mandolinjern.
Varm en sauterpande op og kom olivenolie på.
Sauter rødkålen ved mediumhøj varme i ca. 5 minutter mens du rører rundt jævnligt. Den vil begynde at falde sammen og tage let farve. Drys sukkeret over, rør rundt og tilsæt så balsamicoeddike og appelsinsaft. Det kan umiddelbart virke som om der er meget væske, men det vil langsomt fordampe og blive suget op af rødkålen. Hvis du er til tranebær, kan du også tilsætte en god håndfuld af dem.
Lad rødkålen simre i 15-20 minutter. Rør rundt indimellem.
Servér med det samme, lun og lækker.
Og gem eventuelle rester til dagene efter. Smager også skønt kold med et stykke flæskesteg på rugbrød eller i en flæskestegssandwich 🙂

 

Glædelig jul 🙂

7 kommentarer

 • […] brugte formiddagen på at stege flæskesteg (med sprød svær), lave rødkål, stege fiskefileter, bage grydebrød, lave rød grønkålssalat, […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] gang i mit liv lavet flæskesteg, som blev noget nær perfekt. Jeg brugte Pernilles nemme og gode opskrift. Dobbelt mums. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Flæskestegen mestrer jeg allerede, det er nemlig min mands livret. Men jeg tror da, jeg vil afprøve opskriften på rødkålen, det har jeg nemlig aldrig prøvet at lave før.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siv

  Det lyder som altid så lækkert dit mad, får også helt lyst til flæskesteg, selvom kl kun er 11:-)
  Hvor køber du økoflæskesteg? Jeg har nemlig kigget efter det og har ikke set det nogen steder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja Astrup

  Og jeg har lige bestemt mig for flæskesteg til aftensmaden :0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Kathrine Brændgaard

  Blev helt sulten her kl 8 om morgenen 😉
  Lyder sååååå lækkert. Mums

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Bang

   Haha sejt. Men flæskesteg og rødkål det kan man da også spise døgnet rundt ik? 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GoCook - børn i køkkenet