Haribo vinderen er...

Lækre burgerboller med spelt

En sikker favorit på middagsbordet herhjemme er burgere. Der er bare aldrig sure miner over den menu 🙂
Heldigvis kan de varieres i det uendelige, og det svinger meget om jeg serverer dem traditionelt med hakkebøffer, ost, salat, tomat, mayo, agurk, ketchup og løg eller om det bliver med f.eks. kylling, guacamole og bacon eller en fiskebøf med remoulade. Uanset hvad, så bliver der spist igennem.
Og hvis der er fritter on the side, så er det endnu bedre.
Jeg har brugt lang tid på at ramme en burgerbolleopskrift der gav lækre, svampede, sprøde, luftige boller og som ikke er helt så syndige som dem her.
Og jeg synes i den grad det er lykkedes, så nu deler jeg opskriften med jer 🙂
Det tager selvfølgelig lidt tid at bage sine egne burgerboller, men jeg synes det er dét værd! Og det meste af tiden passer de sig selv, så det er ikke fordi arbejdsbyrden er overvældende…
Til 16 mellemstore burgerboller
Du skal bruge:
5 dl lunkent vand
25 gr. gær
20 gr. sukker
1 æg
1 tsk. salt
300 gr. grahamsspeltmel (du kan også bruge grahamsmel, fuldkornshvedemel eller lignende)
100 gr. fuldkornsdurummel (eller alm. durummel, så bliver de bare knap så grove)
ca. 400 gr. sigtet speltmel
45 gr. smør
Sådan gør du:
Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt salt, sukker og æg og rør det rundt i væsken. Rør fuldkornsdurummelet og grahamsspeltmelet i dejen og rør den godt sammen. Jeg bruger en røremaskine, for der skal bruges mange kræfter til at få en god, luftig dej.
Tilsæt det sigtede speltmel lidt ad gangen. Alt efter meltypen skal der mere eller mindre end 400 gr. i. Når dejen slipper skålens sider og er smidig og blank tilsættes smørret i små tern og dejen æltes herefter i 7-8 minutter.
Stil dejen til hævning med et viskestykke over i en time.
Derefter hældes dejen ud på et meldrysset bord og rulles til en lang pølse. Skær 16 lige store stykker og tril dem til boller, som sættes på 2 bageplader med god afstand imellem. Tryk dem en anelse.
Stil herefter bollerne til hævning i 30 minutter, overdækket. Herefter trykker du bollerne med en plade ovenpå, så de flader mere ud. Så skal de hæve 1 time mere inden de skal bages.
Bag bollerne ved 220 grader varmluft i 10-12 minutter, til de er gyldne og lyder hule når du banker dem under bunden.
Lad dem afkøle en smule inden du flækker dem og putter alt det lækkerhed i dem som du synes de har fortjent 🙂
Da de færreste måske lige kværner 16 burgerboller i en omgang, kan jeg klart anbefale at fryse en eller flere portioner ned. Når du skal bruge bollerne tager du dem bare op af fryseren, lægger dem på en bageplade, sætter dem i ovnen som du tænder på 210 grader og lader dem lune sig derinde i ca. 10-15 minutter til de er gennemvarme. Og så smager de nærmest friskbagte igen 🙂 Ret smart ikke?

3 kommentarer

  • Anne-Sofie

    VERDENS bedste burgerbolle-opskrift. Nu har jeg bagt den flere gange og aldrig skuffer den – uanset om man lige mangler den ene eller den anden slags mel og erstatter med noget andet.

    Tak tak tak for inspiration – aldrig mere kedelige tørre burgerboller 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Nej, det gider vi heller ikke herhjemme 🙂
      Tusind tusind tak for din kommentar, det er sådan én, der gør det alt arbejdet værd! Tak!
      Og rigtig god uge til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Rester kan med fordel bruges dagen efter i en flæskestegssandwich med rødkål og hjemmebagte burgerboller […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Haribo vinderen er...