Solstråler i laveste gear...

Opskrift på lækre, luftige Gulerodsbrud

bolle3bolle1bolle2bolle4bolle5bolle6

Jeg har et stærkt, godt barndomsminde, der omhandler lækre, luftige gulerodsbrud købt i skoleboden med en karton mælk on the side. Et skønt supplement til frikvarterets frihed.

Det er mange år siden jeg sidst har kastet mig over at bage gulerodsbrud. Jeg har aldrig bagt dem til drengene før, men det fik jeg lavet om på i weekenden. Og de har allerede fået genbestillinger 🙂

Vi nød dem friskbagte med lidt smør og ost og friskpresset appelsinsaft til at skylle efter med. Uhm!
De blev lige som jeg havde tænkt mig! Og i mandags havde de dem med i madpakken, flækket med lidt mayo, kylling og ost i. Der var ikke et øje tørt 😉 Og indimellem må madpakken gerne være lidt andet end rugbrødsmadder ik?
Det er med at nyde, at der ikke skal mere til at gøre drengene glade 🙂

Jeg bagte dem med speltmel, da det er vores (mavers) foretrukne meltype herhjemme. Du kan også sagtens bruge hvedemel og evt. tilsætte lidt grahamsmel hvis du gerne vil have dem lidt grove som mig 🙂 Hvis du ikke har solsikkekerner på lager, kan du også bruge en blanding af hørfrø, sesamfrø eller græskarkerner.

Lækre luftige gulerodsbrud med speltmel
Til 8 store brud

Det skal du bruge: 
25 gr. gær
2,5 dl lunkent vand
150 gr. groft speltmel
ca. 350 gr. speltmel sigtet
30 gr. sukker
1 spsk groft havsalt
35 gr. blødt smør
1 æg
75 gr. solsikkekerner
2 gulerødder

Sådan gør du:
Hæld det lunkne (håndvarme) vand i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt og groft speltmel og rør rundt. Tilsæt herefter sigtet speltmel lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Jeg bruger min røremaskine. Når dejen er ensartet og samlet tilsættes det bløde smør i små stykker og dejen æltes herefter i 6-8 minutter, til smørret er æltet helt ud i dejen og den er fast. Ælt dejen kort med hænderne på et meldrysset bord, læg et klæde over og lad dejen hæve i 1 time.
Imens dejen hæver kan du måle 75 gr. solsikkekerner af og skrælle og rive de 2 gulerødder.
Når dejen er hævet godt op, laves en fordybning i midten. Slå ægget ud i hullet, tilsæt også solsikkekerner og gulerødder i hullet og saml dejen op fra siderne og ind mod midten. Brug en metalspatel til at hakke i dejen, som hvis du skulle hakke chokolade. Hak og saml siderne op hele tiden. Når dejen er hakket helt igennem og blevet til en ensartet, ret fugtig masse deles dejen i 8 lige store stykker. Hak de 8 stykker, saml dem lidt sammen og lav dem mere eller mindre runde. Brug metalskraberen til forsigtigt at løfte bruddene over på en plade med bagepapir. Lad dem hæve 1 time og bag dem derefter i ovnen på næstøverste rille ved 220 grader varmluft i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl dem lidt på en bagerist inden I kaster jer over dem 🙂

De smager allerbedst friskbagte, som en hånd’mad’ på farten eller skåret over med smør, ost eller andet godt på 🙂
De kan dog sagtens gemmes og nydes senere, evt. ristet lidt i ovnen eller på en brødrister

Velbekomme!

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Solstråler i laveste gear...