Opskrift på bløde, røde flagboller – perfekte til fødselsdag og fejring

Som lovet i indlægget i går, fra S’s 8 års fødselsdagsfest, så kommer her opskriften på røde, bløde flagboller.
Det hele startede faktisk for et par uger siden, da Danmark skulle spille VM håndboldfinale. Jeg fik pludselig en idé, der straks måtte afprøves… Danmarksburgere.
Derfor gik jeg straks i gang med et forsøg på at bage burgerboller med et lidt andet udseende end normalt. Boller som Dannebrogsflag. Og det gik over al forventning! Drengene var ellevilde – og det var der også virkelig mange af jer der var, da jeg viste dem frem på Instagram (@mormedmegetmere og @mormedmere_mad)
I søndags bagte jeg dem igen. Denne gang i anledning af S’s fødselsdag – og det passede det også helt perfekt til.
De kan bages med eller uden kardemomme og lidt ekstra sukker, alt efter om de skal bruges som burgerboller eller fødselsdagsboller. De bliver bløde, luftige og lækre. Og farven – den kommer såmænd fra rødbede. Men hvis du gerne vil have dem vildt røde, kan en knivspids pastafarve også tilsættes.
Jeg bager dem laktosefri, af hensyn til W, men det behøver man selvfølgelig ikke.
Her kommer opskriften, der giver ca. 20 boller
Du skal bruge:
2 dl vand
2 dl (laktosefri) mælk
25 gr gær
1 spsk rørsukker (eller 3 spsk hvis de skal bruges som eftermiddags/fødselsdagsboller)
1/2 spsk groft havsalt
Evt. 1 tsk kardemomme (hvis de skal bruges som fødselsdagsboller)
1 stor rødbede
Evt. et nip pastafarve – fx denne
250 gr groft speltmel
Sigtet speltmel for resten – ca 600 gr
50 gr (laktosefri) smør i tern
Til korsene:
75 gr sigtet speltmel
3-4 spsk koldt vand
En sprøjtepose
Sådan gør du:
Hæld vand og mælk i en stor skål – evt. den til røremaskinen, hvis du har sådan én. Opløs gæren i væsken og tilsæt sukker, salt og evt. kardemomme.
Skræl rødbeden og riv den direkte ned i skålen med væske, så al væsken fra rødbeden også kommer med. Riv den på den fine side på rivejernet. Tilsæt frugtfarve, hvis du ønsker farven endnu mere intens.
Tilsæt det grove speltmel og rør det sammen. Tilsæt derefter det sigtede speltmel lidt ad gangen og ælt det ind i dejen. Bliv ved med at tilsætte mel, til dejen er glat og slipper skålen. Pas på med at tilsætte for meget, så bliver bollerne tørre.
Tilsæt derefter smørret i tern og ælt dejen sammen i ca. 4-6 minutter.
Lad dejen hæve i 1 time og 15 minutter.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og tril den ud i en lang pølse. Skær den i 20 lige store stykker.
Form til runde boller og sæt dem, så de næsten rører hinanden, i en bradepande med bagepapir.
Lad dem hæve igen i 1 time.
Tænd derefter ovnen på 220 grader.
Imens ovnen bliver varm, røres mel og vand sammen til en klistret dej uden klumper.
Hæld dejen i en sprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt striber på langs, først på den ene led og så på den anden, så det danner Dannebrogsflag på bollerne.
Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, alt efter ovn. Tjek dem undervejs. Skru evt. ned på 200 grader efter 10 minutter, hvis de bliver for hurtigt lysebrune. De er færdige, når de lyder hule, når du banker dem under bunden.
Lad dem afkøle på en rist og nyd dem lune. De smager også godt i madpakken – eller ristet på brødristeren dagen efter 🙂
Giver rødbeden smag? Hvis ja kunne man så i stedet bare bruge frugtfarve?