Nej tak til juleræs, ja tak til hygge (og selvforkælelse)

Opskrift på islagkage med chokoladebunde, hindbær- og vanilleis

096 105 107 108 112 122

Sidste weekend skulle vi have gæster til middag om lørdagen og jeg havde lyst til at kaste mig over et desserteksperiment. Jeg valgte at tage udgangspunkt i de lækre issandwich, som er et kæmpe hit herhjemme.

Vi skulle smovse i og hygge over en rigtig julemiddag med flæskesteg, kartofler, såååvs, brunede kartofler, hjemmelavet rødkål, salat og lune franske kartofler, så jeg ville gerne lave en dessert der var lidt ‘frisk’ oven på en forholdsvis tung menu.

Islagkagen endte med at være ret vellykket og efter flere opfordringer både her og på Instagram (@mormedmegetmere) får I opskriften her.
Måske den kan inspirere til en lækker juledessert eller måske som en nytårsdessert med chokoladeårstal i stedet for juletræer som pynt… 😉

Til 1 stor islagkage – til 8-12 personer

Du skal bruge:

Til bunden:
100 gr. mørk chokolade
4 æg
100 gr. sukker
50 gr. brun farin
80 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)
1/2 tsk. bagepulver
1/4 tsk. salt

Til isen:
4 past. æggeblommer
100 gr. sukker
1 tsk vanillepulver (ikke vanillesukker)
250 ml mælk (evt. laktosefri) + 50 ml piskefløde (evt. laktosefri)
250 ml piskefløde (evt. laktosefri)

OBS! Hvis du gerne vil lave ren flødeis, erstatter du blot mælken med fløde, så bliver isen ret så cremet og lækker (og federe selvfølgelig 😉 )

40 gr. grofthakket chokolade – jeg bruger mørk

50 gr. hindbær, kogt til mos sammen med 25 gr. sukker og 1 tsk vand og afkølet

Du kan også bruge is, du køber. Så skal du piske den lidt luftig, evt. med lidt fløde tilsat, så den kan smøres ud på bundene, i stedet for den hjemmelavede slags.

Springform Ø ca. 28 cm
Kageplast til at putte indeni ringen

Sådan gør du: 

Først skal bunden laves, så den er klar, når islagkagen skal samles.

Tænd ovnen på 190 grader.
Hak og smelt chokoladen over vandbad. Tag den af varmen.
Pisk æg, sukker og brun farin luftigt. Det tager nogle minutter med en elpisker.
Når massen er pisket luftig og let, piskes chokoladen i, i en tynd stråle.
Bland de tørre ingredienser og si dem i æggemassen. Vend det rundt med en dejskraber til dejen er ensartet.
Hæld dejen op i en springform, ca. 28 cm, med bagepapir klipset fast i bunden.
Bag bunden i 20-25 minutter, alt efter ovn og diameter på formen, til den er gennembagt og giver lidt efter når du trykker på den med en finger. Tjek evt. med en tandstik i midten. Kommer den op uden dej på, er den færdig.
Afkøl bunden i formen, på en rist

Hvis du vil lave isen selv, kan du gøre sådan her:
Pisk æggeblommer og sukker indtil blandingen er skummende og let. Pisk vanillepulver i. Bland 250 ml mælk med 50 ml piskefløde og hæld det i æggesnapsen under konstant omrøring.
Pisk fløden til den er næsten stiv og vend den sammen med æggesnapsen med en dejskraber. Sørg for at få det blandet godt sammen.
Tænd ismaskinen og hæld blandingen i. Tilberedningstiden er ca. 20-40 min. alt efter maskine

Mens isen bliver færdig kan bunden gøres klar; ‘flæk’ bunden i to. Skær et par centimeter ind hele vejen rundt, så du er sikker på, at bunden ikke bliver skåret skævt. Skær derefter hele vejen igennem bunden med en savtakket brødkniv. Læg den ene halvdel af bunden på det fad, du gerne vil servere islagkagen på og sæt ringen fra springformen udenom.

Når isen er færdig deles den i to dele. Vend grofthakket chokolade i den ene del og den afkøle hindbærmasse i den anden.
Smør den ene af isene på bunden og læg den anden bund ovenpå. Klem bunden godt ned om isen, så den fordeler sig og der ikke er store lufthuller. Smør den anden is ovenpå den øverste bund og læg lidt vitawrap ovenpå, inden du sætter den i fryseren.

Lad den stå i fryseren og blive gennemkold i mindst 4-6 timer. Derefter kan den pyntes med lige det, du synes, f.eks. lækre bær eller juletræer lavet af smeltet chokolade

Inden servering, skal den tø lidt op, så den kan skæres. Det tager 5-15 minutter, alt efter hvor længe den har hvilet sig i fryseren

Velbekomme og rigtig glædelig jule-torsdag derude!

 

Og husk; som altid, bliver jeg virkelig glad for feedback på mine opskrifter. Enten her eller på instagram @mormedmegetmere – jeg vil også meget gerne se det I får kokkereret!

114118

2 kommentarer

 • Ida

  Nu du spørger 🙂 jeg elsker at se billeder af dine fantastiske kager etc men jeg har aldrig brugt en af opskrifterne. De er for tidskrævende til vores hverdag. Opskrifter jeg bruger finder jeg på de blogs, der også har mere enkle/hurtige opskrifter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tak for kritik Ida.
   Med 3 børn, fuldtidsjob (+ det løse) blog osv. har jeg dog heller ikke særlig meget tid til at lave tidskrævende retter, så det er nu ikke fordi særlig mange af mine opskrifter er tidskrævende. Men det er selvfølgelig en smagssag hvad ‘tidskrævende’ er…
   For mig er det selvfølgelig også en prioritering, at jeg gerne bruger 15 minutter på at lave en dej i stedet for at købe bollerne/brødet færdigt… Håber du får lyst (og tid) til at forsøge dig med en af mine opskrifter engang, så du (forhåbentlig) vil opleve, at de ikke tager længere tid, end så mange andre (lignende) opskrifter 😉
   Godt nytår til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nej tak til juleræs, ja tak til hygge (og selvforkælelse)