Opskrift på islagkage med nøddebunde, daimis og brombæris

Det er fredag, weekenden står for døren. Ekstra forkælelse på vej, måske?
Mange har efterspurgt opskriften på den islagkage jeg lavede til MGP party sidste lørdag og hvilket tidspunkt er bedre at dele den, end nu hvor weekendhyggen banker på døren? 🙂
Den er ret simpel at lave, det der tager længst tid, er at den skal sætte sig i fryseren. Den kan også sagtens laves en eller flere dage i forvejen.
Jeg valgte at lave isen med daim og brombær, som min fryser stadig bugner af efter sommerens fangst, selvom jeg bruger flittigt af dem. Du kan i princippet bruge lige det du synes allerbedst om i isene. Klik her for flere isopskrifter, der nemt kan byttes ud med. Portionerne er dog ikke helt så store som nedenfor, så du skal nok lave lidt ekstra eller acceptere en knap så høj islagkage 🙂
En lækker dessert der gik rent hjem hos både store og små herhjemme. Og hvis du pynter den med lidt (spiseligt) glimmer eller andet sjov, kan den såmænd være ret festlig at sætte på bordet. Hvis du spørger mig, ser den noget mere fancy ud end sværhedsgraden på den 🙂 Det er jo kun et plus
Bundene er lavet præcis som til denne mandelmarengskage, dog uden chokolade, men jeg har skrevet opskriften igen herunder, så opskriften på islagkage er samlet ét sted.
Here we go:
Til 1 stor islagkage eller 2 mindre
Det skal du bruge:
Til bundene:
150 gr. mandler (eller hasselnødder)
150 gr. flormelis
3 past. æggehvider
Til isen:
100 gr. sukker
2 æggeblommer (past. hvis du vil være på den sikre side)
1 tsk. vanillepulver
2 dl mælk
1/2 l fløde
1 håndfuld brombær
1 spsk sukker
1/4 tsk. vanillepulver
2 stk. daimchokolade, grofthakket (1 stk. kan gøre det, hvis du er lidt mere beskeden end os herhjemme ;))
Chokoladespåner eller anden pynt til toppen af islagkagen
2 eller 4 springforme og plastfolie til at sætte rundt i kanten af springformen, når kagen skal samles
Sådan gør du:
Start med at bage bundene, så de kan køle af imens du laver isen.
Klips bagepapir fast i bunden af to springforme af alm. størrelse (eller 4 mindre, hvis du vil lave to islagkager – og f.eks. forære den ene væk som jeg gjorde :)) Smør siderne med lidt smør og drys med sukker.
Tænd ovnen på 175 grader (ikke varmluft).
Kværn mandlerne til fint mandelmel og blandt det godt med flormelis. Sørg for at der ikke er nogen flormelisklumper. Pisk æggehviderne helt stive i en skål og vend forsigtigt mandelblandingen i til en ensartet masse.
Fordel nøddemarengsen i formene og glat det jævnt ud. Bank bundene ned i bordet et par gange, så eventuelle lufthuller forsvinder. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter alt efter størrelsen på dem. Tjek undervejs. Når bundene er let gyldne ovenpå og har trukket sig en smule fra kanten er de færdige.
Lad dem køle af i formene på køkkenbordet
Så er turen kommet til isen.
Laver du brombæris med frosne bær skal de først koges til en lækker brombærsauce. Kom brombær, vanille og sukker i en lille gryde og lad det simre i 10 minutter til du kan mose bærrene. Sæt det på køl
Pisk sukker og æggeblommer til en skummende, lys masse. Tilsæt vanillepulver og pisk det med i massen. Pisk fløden til let skum og vend mælken i fløden. Vend til æggemassen i mælke-flødeblandingen og vend det hele sammen til en ensartet masse.
Kør blandingen på ismaskine til den har sat sig og er blevet softice konsistens. Det tager ca. 30-45 minutter alt efter maskine.
Når ismassen er klar tager du halvdelen fra i en skål og vender grofthakkede daimstykker i.
Den anden halvdel kører du lidt videre på ismaskinen mens du tilsætter brombærblandingen. Når brombær er godt fordelt i ismassen og har gjort det hele smukt og lyserødt er den også færdig.
Nu er det tid til at samle islagkagen.
Løsn den ene bund fra springformens sider. Sæt plastfolie rundt hele vejen i kanten, så islagkagen er nem at befri fra formen når den skal serveres. Fordel den is du ønsker skal være nederst ovenpå bunden og mas den godt ud. Bank bunden ned i bordet et par gange, så evt. lufthuller forsvinder. Tag bagepapiret af den anden bund og læg den ned ovenpå isen. Fordel den anden is på toppen og glat ud.
Dæk islagkagen med vita wrap og sæt den på køl til den skal serveres. Ihvertfald 4-6 timer, så den kan nå at blive gennemkold og frossen.
Inden servering løsner du springformen og fjerner forsigtigt plastfolie fra siden og bagepapir fra bunden og sætter den på et fad. Pynt toppen, f.eks. med chokoladespåner, marcipanroser, spiseligt glimmer, krymmel eller…
Tag isen op 10-15 minutter inden servering, så er den nem at skære i flotte bidder.
Bon appetit 🙂
…og supplerende spørgsmål: Hvad mener du med at “klipse bagpapiret fast i bunden” ?