Opskrift på verdens nemmeste brød – grydebrød med spelt

Jeg har allerede én gang delt min opskrift på gryde speltbrød. Det er et brød der bliver bagt ret ofte herhjemme, især det sidste år har det været på den ugentlige plan, fordi det egner sig super godt til babymadder (når skorpen er skåret af, that is)
Det tager 3 minutter at røre sammen om aftenen, mens man alligevel er i køkkenet for at forberede aftensmaden, og og morgenen/formiddagen dagen efter, skal det lige i ovnen 30 minutter og vupti; friskbagt brød, der smager så fuglene synger, med lækre lufthuller, saftig krumme og sprød skorpe.
Alt det, helt uden æltning, klistrede dejfingre eller brødformning…
Det kan da ikke andet end være et hit hva’?
Jeg bager mange forskellige versioner af grydebrød, for jeg hælder i på slump, men her er en udgave der er lidt mere grov og med kerner, i modsætning til det andet grydebrød, der allerede er opskrift på her. Så er det bare at beslutte, om det skal være med eller uden kerner 😉
Du skal bruge:
4,5 dl koldt vand
Gær på størrelse med en ært
1 spsk groft, flaget havsalt (ca. 10 gr)
1 dl blandet havregryn og kerner, f.eks. solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø
Evt. et lille drys chiafrø
250 gr. groft speltmel (eller grahamsmel)
325 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)
En gryde, der kan tåle at komme i ovnen – en stegeso kan også bruges
Sådan gør du:
Hæld vandet i en stor skål og opløs gæren deri. Hæld salt og kerner i vandet og rør det rundt. Hæld al melet i vandet og rør rundt med en stor ske. Det skal bare lige vendes rundt, så al melet er blevet vådt. Det skal ikke æltes og allerhøjest vendes rundt i 1 minut.
Hold et viskestykke ind under vandhanen med lunkent vand. Vrid viskestykket og læg det over skålen.
Sæt dejen til hævning på køkkenbordet i 12-18 timer.
Når dejen er klar til at blive bagt, sætter du gryden ind i ovnen på en rist og tænder ovnen på 250 grader varmluft.
Når ovnen (og gryden) er varm, tager du gryden ud. Hæld lidt havregryn eller kerner i bunden af gryden, så brødet slipper nemt når det er færdigbagt.
Hæld dejen ned i gryden og læg låget på. Hvis du gerne vil være sikker på at det flækker på toppen, lan du ridse det i overfladen med en kniv – et enkelt, aflangt snit, ikke for dybt.
Sæt gryden i ovnen i 15 minutter.
Når de 15 minutter er gået, tager du låget af, og lader brødet bage videre i 15-16 minutter, til det er gyldent og sprødt.
Tag brødet ud og hæld det straks ud af gryden og lad det afkøle på en rist
Og så er det ellers bare at give sig i kast med friskbagt brød og pålæg efter lyst og mave 🙂
Rigtig dejlig dag til jer alle!
Hvor stor er din gryde? 🙂