Mælk vs. grød... Tanker fra en (amme)hjerne

Vær med til at gøre Danmark dobbelt så økologisk – sponsoreret indlæg

oekocoopIndlægget er udgivet i samarbejde med COOP

Jer der har læst med mere end en dag eller to, er nok allerede klar over at jeg er stor fortaler for økologi… Jeg forsøger så vist muligt at handle økologisk og hvis ikke det er muligt, så ihvertfald dansk – og efter årstiden. Dog uden at være fanatisk omkring det, bare lige så dét er på plads 😉

COOP har lanceret en kampagne, som du måske allerede er stødt ind i? Den går ud på at få danskerne til at købe dobbelt så meget økologi. I videoen her kan du se én af metoderne:

Jeg er ikke helt sikker på at det lige er det der skal til….? 🙂

For mig er der tre sider af økologien; dyrene, naturen og os.

Når man køber økologisk kød, æg og mælk er man med til at sørge for at dyrene har det bedre end dem der opdrættes konventionelt. F.eks. at malkekøerne kommer på græs, at dyrene har bedre pladsforhold osv.

Derudover sparer vi vores jord, grundvand m.m. for en helt masse skidt og bras, som bliver brugt i konventionelt landbrug, men som er forbudt når man dyrker f.eks. økologiske grøntsager.

Og de to ting er vigtige, helt bestemt, både nu men helt klart også senere, når vores børn bliver store, så de også har en grøn jord at bo på, med rent (drikke)vand i hanen.

Men skal jeg være helt ærlig, så er grunden til at jeg handler økologisk, allermest fordi jeg gerne vil undgå at fylde drengenes, min mands og min egen krop med unødige kemikalier, stoffer, pesticider osv. For jeg er ret så sikker på at det er virkelig usundt – og i værste fald kræftfremkaldende.
Det kræver selvfølgelig en anden tankegang end den vi selv er vokset op med og lidt tilvænning. F.eks. kan det virke helt skørt at rullepølsen ikke er lyserød, men lysebrun i stedet, fordi den er uden nitrit. Men når nu så mange undersøgelser viser, at pålæg er usundt, netop pga. bl.a. nitrit, vil man så ikke hellere spise en lysebrun rullepølse og undgå de kræftfremkaldende stoffer?
Både A og drengene spiser en del pålæg på rugbrøddet hver uge i deres madpakker og min samvittighed har det bedre, når jeg ved at det er uden alt for meget skidt.

Og ja, det har helt sikkert skubbet mig endnu mere i økoretningen, at min familie har været ramt af kræft alt for mange gange. For jeg tror på, at nogle af de ting vores forældre og os selv er vokset op med, er skyld i at så mange nu bliver ramt af kræft… Men jeg ved også godt, at jeg jo ikke kan være sikker på at jeg og min familie undgår kræft, selvom jeg serverer økomad. Men hvis det kan hjælpe på det, så er jeg tilfreds…

Der er desværre stadig et godt stykke vej før det bliver lige så let at få fat i f.eks. økologisk pålæg som det er at få fat i det ‘almindelige’ i supermarkedet. Men jeg synes der er sket meget bare det sidste 1/2 år. Og jo flere vi er, der shopper økologi, jo mere almindeligt vil det blive på hylderne.
Alle tal viser også, at vi køber mere og mere økologi. Priserne på mange produkter er sågar ved at være dernede hvor det ikke er det der kan afgøre om man vælger det ene eller det andet. Og det er jo bare fedt!

Shopper du økologi? Hvorfor/Hvorfor ikke?
Hvad skal der til for at du putter (endnu) mere økologi i kurven (og i munden?)

Hvis du har en idé til hvad COOP skal prøve, for at missionen om at gøre Danmark dobbelt så økologisk skal lykkes, så klik ind på deres Facebook side lige her – der er 3 x gavekort værdi 1000 kr på højkant!

1 kommentar

 • Hejsa
  Ang. økologi.
  Jeg er gift med en konventionel landmand og vi driver et stort konventionelt landbrug – forskellen på os og mange andre landbrug er at vi har flere produktionsgrene.
  Jeg har siddet med i Måltidstænketanken som Dan Jørgensen nedsatte sidste år. Spændende arbejde – men som du nok kan tænke dig så havde jeg et hårdt job overfor de andre 24 i tænketanken der som udgangspunkt tænkte og talte for 100% økologi.
  Det kan jo ikke lade sig gøre var mit svar… set fra landmandens synspunkt.
  Jeg mener helt alvorligt at økologi skal vælges ud fra smag og holdning. Som du også gør – men kilden til sundhed og (måske) sygdomsfravær (mener jeg, uden dokumenteret viden ) skal findes i at starte med at lave maden selv fra bunden og derved ikke vælge producenternes færdiglavede enumrehelvede….. vi skal tænke over slik, sodavand vaskepulver, rengøringsmidler, parfumer, makeup og meget meget mere. Vi er omgivet af kemi – og derfor mener jeg helt seriøst ikke at fravær af sygdom hænger sammen med køb af økologi. Som du også skriver – køb dansk og køb efter årstiden – vi har en af verdens strengeste fødevarelovgivninger – DERFOR kan vi godt købe konventionelt med god samvittighed – men vi skal til i meget højere grad at lave vores mad selv – af simple lækre råvarer – DET synes jeg skal være holdningen.
  Jeg køber selv økologisk hvis det smager bedre – ellers ikke…..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mælk vs. grød... Tanker fra en (amme)hjerne