Sørøver piratfest - 4 års fødselsdag med et brag

Opskrift på flettet ostebrød med gulerod – lækre flutes til grillmad, buffet eller skovtur

Nu hvor sommeren står for døren og grillsæsonen for alvor bliver skudt i gang rundt omkring i haverne, er det vist på tide at jeg deler min opskrift på flettede ostebrød med jer.
Jeg har allerede bagt dem flere gange i løbet af de sidste par uger, og de er blevet en kæmpe favorit!
De er luftige og lækre og gemmer på både smeltet ost og gulerod, når man skærer dem igennem, og brødet smager skønt både med eller uden (tand)smør på 🙂

Det kommer helt sikkert også med, når vi skal på skovtur i løbet af sommeren, eller når vi skal nyde en lækker buffet, hvor der gerne må være lidt af hvert at vælge imellem.
Det kan selvfølgelig sagtens bages uden gulerod, hvis man gerne vil lave det lidt mindre grønt. Hvis man er til det, vil det helt sikkert også smage godt med tilføjelse af fx presset hvidløg eller persillepesto, som i denne opskrift.

Brødene er nemme at lave. Selve fletningen – som egentlig er en snoning – kræver måske, at man holder tungen nogenlunde lige i munden imens, men det er til at overkomme 🙂 Og så gør øvelse mester, så hvis man bager dem flere gange i løbet af sommeren, så får man det hurtigt lært 🙂

Herunder er opskriften på flettede ostebrød – der bliver to store flutes ud af opskriften

Du skal bruge: 

3 dl vand
25 gr gær
1 tsk flagesalt
125 gr durummel
200 gr groft speltmel
100 gr speltmel (eller hvedemel)
30 gr smør

1 revet gulerod
1 kugle frisk mozzarella
Evt. lidt andet revet ost, jeg bruger et stykke øko mellemlagret
Salt, peber og paprika
Evt. lidt ketchup eller pesto

Sådan gør du: 

Hæld vandet i en stor skål (evt. den til røremaskinen) og opløs gæren i vandet.
Tilsæt salt og durummel og rør rundt. Tilsæt derefter det grove speltmel, rør igen og tilsæt til sidst det fintsigtede speltmel lidt efter lidt, mens du (eller maskinen) rører. Ælt dejen godt sammen og tilsæt smørret i små tern. Ælt derefter dejen til den er smidig og slipper skålens kanter. Ælt den gerne i 5-7 minutter, så den bliver luftig og lækker.
Stil dejen til hævning i skålen med et klæde over i 1 time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den forsigtigt igennem. Del dejen i to.
Rul den ene klump dej ud til et rektangel med en højde på ca. 1,5 cm. Smør evt. lidt ketchup på dejen og drys salt, peber, paprika og revet gulerod ud over dejen. Drys til sidst mozzarella og evt. andet ost ud over det hele og rul dejen sammen som var det en roulade.

Find et stykke bagepapir frem og løft den lange ‘slange’ over på bagepapiret. Find en skarp kniv, evt en savtakket én, og skær brødet igennem på langs, på midten, næsten hele vejen ned, så alle lagene bliver skåret igennem. Se evt. billedet nedenfor.
Flet derefter brødet, ved at løfte den ene side over den anden, med ‘åbningen’ opad, så brødets lag kommer til syne. Flet brødet hele vejen ned. Skær til sidst det sidste stykke for oven over, og flet det sammen og luk det. Fold lukningerne i begge ender ind under brødet, så de bliver holdt fast på den måde.

Gentag ovenstående med den anden klump dej 🙂

Træk forsigtigt bagepapiret over på en bageplade.
Lad brødene hæve, mens ovnen bliver varm.
Tænd ovnen på 210 grader varmluft.

Når ovnen er klar, bages de på midterste rille i ca 20 minutter, til de er gennembagte og lyder hule, når du banker under bunden. Hold øje med brødene undervejs. Skru evt. lidt ned for varmen – til 190-200 – efter 10 minutter, hvis de begynder at tage meget farve ovenpå.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sørøver piratfest - 4 års fødselsdag med et brag