Opskrift: Vegetarnuggets med grøntsager

Skal vi ikke lige få renset luften?

Indlægget er sponsoreret af Lindab Villaventilation

fullsizeoutput_d0ffullsizeoutput_d10
Efter et kvarter med 4 stearinlys tændt…
fullsizeoutput_d11

Mon ikke vi alle kender til følelsen af et tungt hoved, der trænger til frisk luft? Især efter en lang dag indenfor – måske endda foran computeren…

Siden A og jeg blev boligejere, for efterhånden en god portion år siden, har jeg frygtet for skimmelsvamp og fugt. Sådan nogen ubehageligheder, der trænger ind, måske endda helt uden man opdager det, og gør en masse skidt for os, der bor i det.

Jeg har derfor altid været opmærksom på at lufte ud, og også sørge for at varme op igen, så fugten ikke får lov at flytte ind permanent.

Selvom jeg har været opmærksom på udluftning og også har læst om vigtigheden af det mange gange, må jeg ærligt indrømme, at vi ikke får luftet ud med gennemtræk hver dag – tre gange dagligt. Selvom vi burde. Og ja, det kan give mig virkelig dårlig samvittighed, men somme tider (okay, ofte) indhenter hverdagen mig, om jeg vil det eller ej.
Det er dog sikkert og vidst, at vi lufter ud hver dag – både i soveværelset, i stuen, køkkenet og på drengenes værelser. Men vi kan helt sikkert blive endnu bedre til det. Især når det kommer til det med at lave gennemtræk og gøre det flere gange om dagen. Men altså; smalle steps, ik? Så må man huske at klappe sig selv på skulderen over det, man trods alt gør, der er godt 😉

Da jeg blev spurgt om jeg havde lyst til at teste vores indeklima, både det ‘almindelige’ indeklima og måle radonstråling, var jeg slet ikke i tvivl. Jeg vil nemlig vildt gerne blive klogere på det og finde ud af, om min dårlige samvittighed er berettiget eller om vi egentlig gør det ‘fint nok’. Måske det kunne hjælpe på min (dårlige) samvittighed at få konkrete tal på, hvordan det står til herhjemme.
A og jeg har længe snakket om, og været i gang med at undersøge, hvad det vil kræve at få ventilation installeret i huset, så vi ikke altid selv skal huske på og sørge for udluftning. Nu var muligheden her for at finde ud af, hvor god en investering det vil være.

Når man måler indeklima ser man på 3 faktorer: CO2, temperatur og luftfugtighed. Derudover kan man foretage en radonmåling, der er lidt mere kompleks, men bestemt også vigtig ifht. indeklimaet, da det er en skjult fare, man ikke kan se med det blotte øje, men som hvert år er skyld i, at 300 danskere får lungekræft.

De sidste par år er jeg flere gange stødt på undersøgelser, der viser, at indeklimaet lider. Især fordi vi er så meget indendøre og fordi vi køber så meget nyt.
Jeg så, for noget tid siden, et indslag fra en lejlighed i København, hvor deres indeklima blev målt. Og jeg var mildest talt rystet. Når der blev lavet mad i køkkenet og stegt frikadeller, så var indeklimaet, på børneværelset ved siden af, mere forurenet end hvis man gik på Københavns mest befærdede vej i myldretrafikken. Det gav virkelig stof til eftertanke!
Derudover snakkede de en del om, at alt det vi fylder vores boliger med; nyt legetøj, nye møbler, tæpper og tøj, altsammen afgiver forurening, som vi lever i og går og indånder – især hvis vi er dårlige til at lufte ud.

Jeg var derfor ret spændt på at skulle måle vores indeklima herhjemme. På den ene side, så vil jeg helt vildt gerne vide, om vi lever i et usundt miljø. Især nu hvor jeg faktisk ofte har dårlig samvittighed over, at vi ikke får luftet så meget ud, som det anbefales. På den anden side så var jeg også lidt skræmt ved tanken om at skulle have sat tal på, hvordan indeklimaet har det herhjemme. Tal er ligesom bare ret konkrete!…

Da jeg satte måleren til i stuen, gik der ikke mange sekunder, før tallene poppede frem på skærmen. Heldigvis var de ikke alarmerende.
Værdierne, for hvad der er okay/fint indeklima, skal ligge på 0-1000 ppm (CO2), 17-22 grader og luftfugtighed på 50-65%.

Der er selvfølgelig mange ting, der spiller ind på et godt indeklima. Og udluftning alene kan ikke gøre hele forskellen. Men det er en god start!
De andre faktorer, der også påvirker indeklimaet kan, som tidligere nævnt, f.eks. være radonstråling fra jorden, som vi også er ved at få undersøgt, og som vi får svar på senere på året (Resultatet af den test vender jeg tilbage med i et indlæg senere)

Med 3 drenge, der også slæber diverse baktusser med hjem hver dag, er et godt indeklima også alfa og omega for at undgå, at vi konstant går og smitter hinanden. Især nu, hvor influenzasæsonen nærmer sig, er det vigtigt at holde fokus på at få luftet ud. Måske jeg skal forsøge at forklare drengene (ihvertfald de to af dem), hvorfor de skal hjælpe med at få luftet ud – på deres egne værelser om ikke andet. Når jeg åbner vinduerne klager de altid over, at det er kåååååldt. Men hvis nu de forstår hvorfor jeg gør det, kan det være, de bedre kan acceptere en kulderystelse… 😉

Nu hvor den mørke sæson er godt i gang, stiger vores forbrug af stearinlys markant – for det er jo virkelig hyggeligt! Men indeklimaet klapper ikke i hænderne over det. Jeg synes derfor, det var en sjov test at lave, at tænde stearinlys og se, hvordan det påvirker indeklimaet. Allerede efter et kvarters tid, var måleren steget en del og kommet over de max. anbefalede 1000 ppm…

Jeg har ikke lyst til at være pernitten og helt droppe hyggen, men nu blev det ihvertfald tydeligt for mig at se, hvor meget forskel en lille ‘hverdags-hygge-selvfølgelighed’ kan gøre. Og hvor vigtigt det er – i det mindste – at sørge for udluftning, når lysene er slukket igen.
Så selvom vores indeklimatal som udgangspunkt var acceptable, er A og jeg stadig ret lune på at få installeret et ventilationsanlæg, der kan sørge for at skifte luften ud 12 gange i døgnet, så vi ikke altid selv skal huske på det. Og så vi kan tænde stearinlys med (lidt) bedre samvittighed 🙂

Har nogen af jer fået installeret ventilation I jeres hus? Kunne være spændende at høre om jeres erfaringer med det, så byd endelig ind i kommentarfeltet!

Har I lyst til at læse mere om villaventilation og indeklima, kan I kigge forbi Lindab’s hjemmeside lige her og deres Facebookside lige her

En indeklimamåler er ikke en ‘dims’, man sådan lige kan købe, men i næste indlæg, hvor jeg afslører vores radonmåling, kan én af jer vinde både en radonmåler og en indeklimamåler – så stay tuned 🙂

Rigtig god dag derude – og husk at lufte ud 🙂

lindab_infografik_3

5 kommentarer

 • Lis Y

  Spændende indlæg og emne! Vi har fået målt radon i vores hus og her var værdien for høj 😨 Så vi har fået ventilationssystem i hele kælderen og nu er værdierne i ok. Jeg tænder kun stearinlys i december måned, både pga indeklimaet, men også fordi jeg ikke gider male for ofte i stuen 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Ha ja, du har ret. Det kræver også ekstra maling 😉 Jeg købte også sådan nogen batterilys sidst år, der faktisk er til at holde ud at se på og sådan rimeligt ‘virkelige’.
   Øv med radon, men godt I fandt ud af det og at det har hjulpet med ventilationssystem. Jeg er spændt på, hvad vores test viser.
   Tak, fordi du tog dig tid til at skrive. Rigtig god weekend

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Op.

  Interessant indlæg! Og lidt skræmmende, ja..
  Vi fik installeret genvex et par år efter, vi købte vores hus. Så vi har nok haft det i ca. 10 år. Til at starte med var jeg sådan lidt “arh, det er sgu mange penge for noget, man ikke rigtig føler, man får noget for!” Men jeg tog fejl. Så grueligt fejl! For det har vitterligt været noget af det bedste, vi har investeret i.
  Da vi fik installeret vores genvex, havde vi også gamle vinduer i vores hus (de er så siden blevet skiftet). Men før genvex’en drev fugten ned af vores vinduer om morgenen – selvfølgelig værst i de værelser, vi sov i. Efter genvex var der nada (!) fugt nogen som helst steder. I foråret gik vores genvex-anlæg i stykker (det har jo kørt nonstop i 10 år, så det var vist ikke så mærkeligt), og med det samme kom der igen fugt på vores vinduer. Så jeg rendte rundt og tørrede vinduer og lister af, og luftede ud i ét væk. Men det var bare ikke det samme; der lugtede fx nogle gange stadig af (aftens)mad om morgenen, og pludselig var der også en smule fugt på vores stuevinduer.
  Men hurra, nu kører genvex’en igen!
  Der er ikke sporet af fugt at komme efter! (Og jeg er endda lidt slem til nogle gange at tørre tøj indenfor efterår og vinter…..)
  Det er altså virkelig, virkelig anbefalelsesværdigt! Jeg skal i hvert fald aldrig igen bo i et hus, som ikke har Genvex.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Åh ja, det er præcis sådan noget, jeg drømmer om. I går lavede jeg boller i karry, og selvom jeg luftede godt ud både før, under og efter seancen, så hænger karrylugten her stadig… Vi må fortsætte vores ventilations’undersøgelser’ og tilbudsindhentning. Måske det kan ende med at blive til virkelighed. Det gad jeg virkelig godt!
   Tak, fordi du tog dig tid til at skrive! Og rigtig god weekend til dig og dine

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe Op.

   Det ér en del penge at smide efter sådan et anlæg. Men det er altså virkelig pengene værd.
   Vores er i øvrigt et Nilan-anlæg. Købt hos, og installeret af, El-center Vest i Hjerm, og vi har været meget tilfredse.
   Også god (rest)weekend til jer! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift: Vegetarnuggets med grøntsager