Låge 12 - Nyhed! Det fineste dyreporcelæn til små (og store)

Låge 13 – Luciadag & opskrift på Luciaboller aka lussekatte

160083 119 144 150 156164

13. december – Luciadag for mange af os. I eftermiddag skal vi se S gå Luciaoptog i børnehaven, jeg bliver altid så rørt, når lyset slukkes og de fine, små hvide skikkelser kommer svævende henover gulvet og rummet fyldes af deres spæde, skingre, yndige sang.

I år vil jeg dele opskriften på vores udgave af Luciaboller. Lidt sent måske, men om ikke andet, så er opskriften her ihvertfald til næste år 🙂
I Sverige, hvor bollerne eller Lussekattene stammer fra, spiser de dem vist også julemorgen, så måske opskriften kan få lov at få liv dér også…

Jeg bager mine med speltmel, men du kan også sagtens bruge hvedemel.
Hvis du har lyst og kan få fat i det, kan jeg anbefale at bage dem med safran, der giver bollerne en karakteristisk smag. Hvis ikke, kan du ‘nøjes’ med at tilsætte en smule gurkemeje. Det giver bollerne deres gule farve, men uden at tilføre smag.

Egentlig minder Luciaboller ret meget om en god, blød fødselsdagsbolle, med godt med smør og sukker i dejen, men måden de bliver foldet på, gør forskellen. De smager skønt når de er lune, med tandsmør og en kop varm et-eller-andet til. Derudover er det ret lette at lave, hvilket også er skønt, her midt i decembertravlheden 😉

Til ca. 15 stk., alt efter størrelse, selvfølgelig 🙂

Du skal bruge:

25 gr. gær
1/2 tsk. salt
1 knivspids gurkemeje og/eller 1/2 gr. safran
75 gr. sukker
100 gr. (laktosefri) smør
3 dl mælk
500 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)

Rosiner til pynt
1 æg til pensling

Sådan gør du:

Smelt smørret i en gryde ved svag varme.
Smuldr gæren i en stor skål, evt. skålen til røremaskinen hvis du har sådan en, og tilsæt salt, sukker og gurkemeje/safran.
Når smørret er smeltet røres mælken i og det røres sammen. Sørg for at massen ikke er varmere end lillefingervarmt. Hæld det over gærblandingen og rør det godt sammen, til gæren er opløst.
Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt undervejs. Ælt dejen til den er glat og smidig og slipper skålens kanter. Ælt videre et par minutter.

Stil dejen til hævning i skålen med et klæde over i ca. 45 minutter.

Del dejen i små portioner, som hvis du skulle trille boller af den. Rul derefter dejen ud i fingertykke pølser og form S’er og andre krummelurefine figurer. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Tryk forsigtigt rosiner ned i dejen i enderne.

Stil bollerne til hævning på køkkenbordet i 30 minutter.
Pensl dem forsigtigt med sammenpisket æg, mens ovnen varmer op til 225 grader varmluft. Bag bollerne ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Nyd dem lune, en stille stund alene, eller med dem du har kær <3

Glædelig 13. december derude!

2 kommentarer

  • Du har skrevet til ca. stk. alt efter str. Men til en bage idiot som mig, ville jeg gerne have af hvide hvilket ca. stk. det er? Kh Maria

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Åh ja, jeg har da vist glemt at få skrevet et antal på – det er hermed rettet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Låge 12 - Nyhed! Det fineste dyreporcelæn til små (og store)