Mine efterårsfavoritter - shop dem med rabat i dag

Skal jeg se sorgen i øjnene?

010

For nogle uger siden kom der en invitation i postkassen hos min mor. Sådan en invitation, man helst ville være foruden, groft sagt. Ikke at tanken bag ikke er sød. Jeg ville bare helst, at omstændigheden, der gør at den er sendt, aldrig var hændt…

Invitationen er fra Hospice. En invitation til mindegudstjeneste, for dem der er døde derude det sidste halve år.
Jeg kan end ikke læse invitationen, uden at tårerne triller ned ad kinderne. Jeg bliver ramt af massiv ambivalens.
Min far nåede at være på Hospice i 4 dage før han døde. 4 dage, der bød på ulideligt mange hjertestik.
Der var så meget godt i, at han kom derud og så meget sorg forbundet med det også. Vi troede han skulle nå at have meget længere tid derude. Det gik pludselig så stærkt….

Vi tog derfra sammen med ham. Men på den helt forkerte måde. Da vi sagde farvel til Hospice og efterlod det bag os, var det bedemanden der ledte vejen, med den hvide kiste i bilen.
Det var en smuk dag, da vi tog afsked, men også den værste dag i mit liv.

Siden da har jeg ikke været i nærheden af Hospice. Bare jeg hører bynavnet, får jeg en klump i halsen.

Nu kom så invitationen, til det vi fik fortalt om, da vi installerede min far derude. Sådan en oplysning sygeplejersken var omkring, hvor jeg tænkte ‘ja, det bliver måske os engang, der skal til det’…
Nu er det så blevet vores tur…

Men jeg ved ikke om jeg skal tage af sted? Skal jeg konfrontere sorgen? Bare jeg tænker på at tage derud, så snører min mave sig sammen.
Jeg forsøger at mærke efter, hvorfor jeg får det sådan. Jeg er bange for at blive mindet om, at min far er død. Men jeg ved jo godt han er død, så det er egentlig lidt mærkeligt at have det sådan. Jeg er bange for at blive mindet om alt det dårlige han måtte igennem. Men det bliver jo ikke anderledes af at lukke øjnene for det…

Jeg tænker også, at en mindehøjtidelighed kan være smuk og gøre noget godt? Give én plads til at være lidt i sorgen for en stund. Tage sig tid til at mærke den, for den er der hele tiden, om jeg vil det eller ej.
Jeg tænker egentlig ikke det er for at dyrke sorgen, at man deltager. Det er for at mindes det gode. Og jeg vil virkelig gerne mindes det gode! Men jeg har meget af det dårlige der skal væk, før det gode kan få plads igen. Måske sådan en mindegudstjeneste og efterfølgende arrangement på Hospice han være med til at give plads til det gode og jage det dårlige på afstand?
Samtidig er jeg nervør for, hvordan det er at være omgivet af en masse andre, der også har hul i hjertet. Mærke deres sorg, oveni min egen.

Måske det var en god måde for min mor og jeg at tage tilbage og ‘se det i øjnene’, der hvor det blev farvel? Selvom jeg nærmest ikke engang kan skrive det…

Hvis der er nogen af jer der har erfaring med det, så giv endelig jeres besyv med. Jeg er i syv sind, om jeg skal takke ja til det. Jeg er så mega bange for at blive så uendeligt ked af det. Ikke at kunne rumme sorgen. Fordi jeg kan mærke at den buldre derinde i hjertet og kæmper for at få lov at koge over.

Jeg skal give svar i overmorgen, så jeg håber at være blevet klogere til den tid… Jeg har lidt svært ved at mærke efter i hjertet, hvad der er det rigtige, for det er forplumret og sender forvirrende signaler. Jeg har min hjerne mistænkt for at blande sig, på den dårlige måde. Måske nogle af jer kan lede mig på rette vej?

 

Rigtig god aften derude

 

Der er mange flere ord om kræft og død her, hvis I vil læse dem…

17 kommentarer

 • Tine

  Jeg har stået i præcis samme situation som dig, jeg mistede også min far til kræften, da jeg var bare 22 år gammel. Mit råd er at tage afsted. Det er en meget smuk begivenhed, jeg ikke ville have været foruden, selvom det hele blev oplevet med tårene strømmende ned ad kinderne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Tag afsted ❤️🌹🌟 Sorgen slipper en dag . Selvom det kan virke meget fjernt lige nu . Mistede min svigerfar for 26 timer siden , og vi havde et specielt bånd , så jeg føler mig amputeret nu ! 4 dødsfald inden for 13 mdr . Tæt familie . Sorgen er hele tiden om hjørnet.. Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rutsje

  Håber du tager med. Kram!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten

  Min erfaring er at præster ofte “kan noget ” særligt med ord , ord der forløser og gør godt , også selvom man ikke er specielt troende. Ligeledes personalet på hospice som kan rumme dig og din sorg så det føles som en god oplevelse trods omstændigheden. Jeg tror jeg ville ta med ..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg kender dig ikke, men har fulgt med i dit liv og tabet af din far. Jeg mistede min egen far en uge før vi fik vores yngste datter. Det var en frygtelig periode, det første 1/2 år var værst derefter var det hvergang minderne kom frem at alt var svært. Jeg vil kun anbefale dig at tage afsted, du kan aldrig få for mange oplevelser som handler om at mindes din far. Håber du finder styrken og får den “oplevelse” med din mor, som i sammen kan tænke tilbage på. Sender de bedste tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det gør de jo også i de danske folkekirke til Allerhelgens gudstjenesten. Så bliver navnene på dem der er døde i sognet det sidste år. Det er så fint og meget rørende. Så kan man gå op og tænde et lys for den man har mistet. Jeg ville ikke være det foruden…. <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Da min mormor, som jeg havde et utrolig nært forhold til døde, blev vi også inviteret til en mindeaften på hospicet. Jeg tog af sted sammen med min mor. Det var så hårdt, og jeg græd nærmest al den tid vi var der. Men det var okay. Det var faktisk rart, i hvert fald bagefter. Alle de uhyggelig og dårlige oplevelser som jeg forbandt hospicet med, blev vendt og det var utrolig lettende.
  En præst holde det fineste oplæg om sorg, som gav så god mening.
  Det var en fin aften, en rigtig hård aften, men en fin aften.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kiis

  Ville gå med.
  Min kæreste og faderen til min ældste søn nåede kun 6 dage på hospice, men dagene var guld værd, og den efterfølgende samtale fantastisk. De var SÅ professionelle i forhold til de mange følelser og jeg kan forestille mig, at deres kompetence også vil præge det, I er inviteret til. Bliver det for voldsomt, kan du jo gå. Husk: de er vant til lidt at hvert.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har selv erfaring fra hospice, hvor min far døde i foråret. Her i sommer var min mor, mine søstre og jeg til mindeaften derude. Jeg havde det lidt lige som dig inden: kunne jeg “rumme” andres følelser oven i mine egne? Ville det være frygteligt at se stedet igen, møde personalet og det hele, ville det rive op i alle følelserne fra den svære tid?
  Men selve aftenen gjorde det hele til skamme. Der var en ro over stedet og personalet er fuldstændig fantastiske, professionelle og omsorgsfulde på samme tid. Selvom jeg ikke havde troet det, så gjorde det faktisk godt at høre andre sætte ord på noget af det, jeg selv følte. Det blev en smuk aften, som er med til at sætte noget på plads, som ikke var helt på plads før…
  Som du nok kan høre: gør det. Deltag på din måde og læg det i det, du har lyst og mulighed for – men gør det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie Cecilie

  Du skal tage med. Det er godt at komme et sted hen hvor det er tilladt at parkere sin sorg og give den frit løb og hvor det er forståeligt af andre hvorfor man er ked af det. Jeg ønsker dig det bedste her fra 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ketty

  Tag afsted! Det er kun den ene gang, der vil være mulighed for jer at mindes ham, på den måde.
  Næste år – ja så er sorgen måske kommet længere væk, men så nævnes din fars navn ikke.. Der er kun denne ene chance for at være med i en smuk ceremoni.. Jeg har været der selv, vi mistede vores datter på 1 år til kræft.. Jeg husker den da altid, men husker også mange andre dage. Jeg er glad for at jeg sad der den dag i kirken da min datters navn blev nævnt…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Da min mor døde for knap 4 år siden blev vi noget tid efter inviteret til en mindegudstjeneste i den kirke hun var blevet bisat fra. Ved gudstjenesten blev navnene på dem der var gået bort inden for det seneste år læst op af den præst der havde bisat dem og så blev der snakket om sorg, Jeg var dengang også i tvivl om jeg skulle tage med, men min far, min bror og jeg valgte at tage med og det var den bedste beslutning. Det var selvfølgelig hårdt at skulle gå ind i sorgen, men det var utroligt fredfyldt og alle var der for det samme og det føltes rart at være sammen med en masse der havde det på samme måde selvom vi ikke snakkede sammen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Kære Pernille
  Jeg kender dig ikke, men har fuldt med i dine skriblerier de sidste mange år – du skriver fantastisk og formår at skrive det, vi andre tænker..og lave den mad, vi andre sukker efter! 🙂
  Jeg har længe villet skrive til – skrive, at jeg for 1,5 år siden stod i PRÆCIS samme situation som dig. At jeg på så ekstremt mange områder kan se mig selv i dig – det du har oplevet, dine tanker, smerten i maven, og tårerne der triller. Du hjælper på mange måder mig igennem min sorg!
  Jeg stod med vores nyfødte søn (nr. 2) og en mor som bare blev mere og mere syg af kræft. Jeg ville (vist) ikke – og var ikke i stand til – at se og forstå realiteterne. Hvor syg hun egentlig var. Min mor kunne klare alt – var udødelig – så selvfølgelig var det ikke en mulighed, at hun kunne og skulle dø af kræft!
  Min mor kom på hospice, ville ikke give afkald på livet; mand, børn og børnebørn, men måtte til sidst give slip – efter 10 dage. Det har været en forfærdelig rutchetur. At være nybagt mor og miste sin egen mor på en og samme tid. Jeg tager ofte mig selv i at tænke – hvad f*nden er der lige sket. Som om jeg ikke forstår det. Det der med at miste én, man har allermest kær samtidig med, at man skal være mor for to – elske et nyt lille menneske, være mor for storebror og alle de bekymringer der følger med.
  Jeg begyndte kort efter min mors død at se en psykolog. Af den simple årsag at tvinge mig til at forholde mig til virkeligheden – give mig selv plads til at græde, snakke om min mor, være sur, frustreret – i en hel time!
  Jeg var og er stadig for dårlig til at konfrontere mig med sorgen og virkeligheden, fordi det simpelthen er FOR hårdt! Men da selvsamme invitation til mindehøjtidelighed fra hospice dukkede op hos os, var jeg også i syv sind. Jeg havde på INGEN møde lyst til at deltage – som du også skriver, at konfrontere sorgen. Men jeg besluttede mig for at tage afsted og har ikke er sekund fortrudt det. Det var en forfærdelig aften – jeg græd i et væk – men mødet med det omsorgsfulde personale, at få et kram og det at få løsnet knuden i maven, var det hele værd. Jeg blev mindet om min mor og det gjorde mig GLAD, for jeg savnede hende jo så forbandet meget!!!
  Jeg øver mig stadig i at give plads til sorgen og gråd. Du hjælper mig rigtig ofte på vej med dine indlæg – TAK for det! ❤️

  Intet er forkert – gør hvad du har brug for!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette Sachmann

  Kære dig. Tag afsted og giv dig selv lov at være ked af det. Mistede selv min far for år tilbage. Og havde fokus på at være stærk og være der for mine børn og min mor. Men glemte og give mig selv lov til at sørge og være ked af det. Kram herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Der er ikke noget rigtigt eller forkert at gøre, tænker jeg. Min umiddelbare indskydelse, da du skrev, at tanken om at tage afsted, får din mave til at snøre sig sammen, var ‘Bliv hjemme’. Du bærer din kærlighed til din far og dermed din voldsomme sorg over at have mistet ham med dig hver eneste dag – og det vil du nok altid gøre i et eller andet omfang. Så du mindes ham altid, hele tiden. Og sorgen er rå nu, og hospice bringer dårlige minder frem. En mindegudstjeneste, selvom den er smuk, bringer ikke nødvendigvis forløsning eller heling med sig. Så jeg tænker, bliv hjemme, tænd et lys, pluk en blomst og kram dine børn, hans børnebørn. Det er okay ikke at stille op.

  Det er blot mine tanker – og allermest vil jeg egentlig bare sige med dem, at jeg bakker dig op. Vi kender ikke hinanden, men jeg følger med her hos dig, følger med og føler med. Og jeg sender dig varme tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katten

  Uhh det er svært men måske det kan give jer noget ro på en måde at tsge med? Bruge en dag på at mindes og græde, dele det med andre der også har været det igennem og kan følge jeres smerte?
  Jeg mistede min mormor so jeg var meget tæt med for et halvt år siden og der går ikke en dag hvor jeg ikke tænker på hende og savner hpende helt ulideligt så det gør ondt indeni, men jeg savner st kunne dele det med nogen! Min kan ikke ht forstå på samme måde eller sætte sig ind i det, så jeg tænker det ksn være godt for jer. Mon ikke også de andre pårørende sidder med de samme tanker og frygten for st skulle tilbage?

  Jeg håber du finder den bedste løsning for dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Av det er svært .. Men udefra set virker det som det helt rigtige at tage med, tage tilbage og få afsluttet noget i dig selv måske? Og gudstjenester er fra mit synspunkt et virkelig godt sted at være med plads til store tanker og følelser ..
  Pøj pøj uanset hvad du vælger

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine efterårsfavoritter - shop dem med rabat i dag