Se min (nye) kjole....

Laktosefri børnefødselsdag – mine tips

3mar068 098 Juli 2015 089 Februar 2014 160 Februar 2014 164k22 1fs

Jeg fik en mail for et par uger siden, fra én der gerne ville have mine råd til at holde en børnefødselsdag, der er laktosefri. Jeg tænkte jeg ville dele mine svar her, hvis andre af jer også kunne bruge mine fifs til noget…

Som jeg har nævnt en del gange efterhånden, så blev W konstateret laktoseintolerant for et år siden.
Det er mest i sociale sammenhænge, hvor jeg ikke har haft en finger med i madlavningen eller når vi er på ture, at det er et problem. Ellers spiser vi stort set som vi gjorde for et år siden, før det blev konstateret.

Bare det seneste år, er der kommet rigtig mange laktosefri produkter på hylderne i supermarkedet og nu har de stort set alle laktosefri mælk i køleren, som minimum.
Jeg fornemmer også, at rigtig mange, der ikke er konstateret intolerante, også vælger disse produkter af andre årsager.

Herhjemme drikker og spiser vi alle det samme, altså laktosefrit, både fordi det er nemmest og for at W ikke skal føle sig ‘udenfor’ eller ‘unormal’.
Indimellem giver han udtryk for, at han synes det er irriterende og svært, ikke at være som alle andre, men vi forsøger at sige til ham, at vi alle er hver vores. Der er jo også mange af hans kammerater, der ikke spiser det ene eller andet, måske fordi de ikke kan lide det osv.
Han er heldigvis sej til at tackle sin intolerance og er også enig i, at det er bedre at springe over end at spise noget og få ondt i maven. Som 7-årig kan det alligevel kræve en hel del, at lade kagen gå forbi og undvære…

Hvis han er af sted til noget og spørger ‘de voksne’ om der er laktose i maden, er der mange der ikke ved hvad laktose er. Så vi forsøger også at snakke med ham om maden, når vi laver og spiser den, og fortæller hvilke produkter der er laktose i, så han bliver bedre og bedre til selv at spotte det eller kunne fortælle det videre til dem der ikke ved hvad laktose er.

 

Bare lige for at slå det fast her:
Laktose er blandt andet i: mælk, yoghurt, smør, ost, chokolade, fløde, creme fraiche, skyr, karameller og is
Og så er det skjult i rigtig, rigtig mange produkter. Også nogle hvor man ikke lige ville tro der var skyggen af ‘mælk’ i. F.eks. i nogle mærker af tandpasta…

 

Hvis man gerne vil lave mad, der smager og ser ud præcis som det plejer, men uden laktose, er det faktisk ret simpelt.
For de laktosefri produkter som mælk, smør og fløde ‘opfører’ sig fuldstændig som almindelige produkter der indeholder laktose.
Det eneste jeg har bemærket er, at det mad man laver, indimellem tager lidt mere farve. F.eks. bliver smørret lidt mere lysebrunt når det varmes op eller smeltes og når jeg koger risengrød skal mælken varmes langsomt op, ellers bliver grøden lysebrun. Og så tager fløden lidt længere tid at piske til skum, men fedtprocenten er også lidt lavere end normal fløde.

Jeg har ikke oplevet nogen kommentere fra gæster på hverken smag eller konsistens, når de har været til f.eks. fødselsdag hos os. Så jeg er overbevist om, at det ikke bare er fordi vi har vænnet os til det 🙂

Hvis du vil bage rigtige fødselsdagsboller med smør i dejen (og servere dem med tandsmør), kan du sagtens bruge laktosefri smør i stedet. Du kan også bruge margarine, der heller ikke indeholder laktose. Jeg foretrækker dog altid at bruge smør 🙂
I kager og til flødeskum kan du erstatte mælk og fløde med samme mængde af den laktosefri udgave. Og så ellers bare gå i krig i køkkenet 🙂

Her er nogle af vores yndlings fødselsdagsopskrifter – som selvfølgelig bliver lavet uden laktose herhjemme 🙂

Thebirkes til morgenbordet // Kagemand af vandbakkelse // Blåbær/brombærmåne // Islagkage med nøddebund // Svampet chokoladekage med banan // Marengslagkage med chokoladeskum og friske bær // Hindbærsnitter i alverdens sjove former // Små lagkager, der kan pyntes af store og små // Lagkage med jordbærmousse //

Hvis du har spørgsmål, skal du endelig ikke holde dig tilbage! Kommentarfeltet står klar til din rådighed 🙂

God lørdag derude

 

Hvis du vil se mere til alle de temafødselsdage og fester vi har holdt herhjemme, er de samlet lige her

3 kommentarer

 • Mette

  Trine: laktosefri cremefraiche har de i rema 1000, måske også andre steder. Mener den jeg køber er fra valio. Jeg ved valio har laktosefri flødeost, men ved ikke med skive ost. Håber det er ok jeg lige skrev. De laktosefri chokolade plader de har i rema er også super gode

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Kære Pernille
  Tusind tak for hjælpen. Jeg straks gå i gang med at lave indkøbs liste til Bjørns 3 års fødselsdag. Og tak for råder om risengrød det har han nemlig bestilt til aftensmad. Skal lige høre hvor du køber laktosefri creme fraiche for det har jeg endnu ikke fundet og hvad gør du ift ost, tåler W det eller har du fundet en uden laktose?
  Endnu engang mange tak og tak for en skøn blog – elsker at følge med i din hverdag
  Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MorMedMere

   Tak Trine, dejligt du vil følge med!
   Jeg køber creme fraiche både i Netto, Føtex og Bilka. Arla har lavet en variant og de har også lavet laktosefri skyr.
   Der er faktisk minimalt med laktose i ost pga. den måde det bliver forarbejdet, så W tåler det i ‘rimelige’ mængder. Der er også flere forskellige mærker efterhånden, der har lavet laktosefri smøreost, der skal/kan bruges både til cheesecake, frosting osv.
   Mht. risengrød, vil jeg bare lige tilføje, at den sagtens kan spises selvom den bliver lysebrun, det ser allerhøjest lidt skørt ud og virker lidt ‘forkert’ 🙂
   Rigtig god fødselsdagsfejring

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Se min (nye) kjole....