Give Away - Vind valgfrit legekøkken fra Barnets Verden

Opskrift på sprøde brunkager med speltmel

123

Jeg ved at I er flere derude der, ligesom mig, er fans (eller har maver der er) af speltmel..

Jeg har derfor været i køkkenet i weekenden for at blive gode venner med en brunkagedej lavet med speltmel (og for vores vedkommende også laktosefri). For ingen jul uden brunkager vel?
Smagen er som den skal være og de er knasende sprøde, som også er et af de ufravigelige krav til en god brunkage, ihvertfald hvis du spørger mig…

Opskriften er godkendt og klar – og i skrivende stund er jeg alene hjemme med to dåser af de friskbagte lækkerbiskener – så hvis du har set min rygrad, så bed den lige om at indfinde sig herhjemme ing’? 😉

Det med at bage brunkager er slet ikke så bøvlet som man måske skulle tro. Det er det kun hvis man laver en dej der skal rulles og stikkes ud. De her bliver skåret ud og så er der 1-2-10 ret hurtigt 200 brunkager klar til hygge

Det skal du bruge:

250 gr. smør (evt. laktosefri)
250 gr. sukker
125 gr. mørk sirup
2 tsk potaske (og 1 spsk kogende vand)
2 tsk stødt nelliker
3 tsk stødt kanel
75 gr. smuttede, hakkede mandler (evt. et par dl kogende vand til smutningen)
500 gr. sigtet speltmel

Sådan gør du:

Kog et par dl vand, hvis du skal smutte mandlerne. Hæld vandet over mandlerne og lad dem trække i det. Efter 5-10 minutter kan du smutte skallen af dem.
Hak dem derefter fint.
Gem 1 spsk af det kogende vand og hæld det over potasken i en lille skål og opløs pulveret.
Kom sukker, smør og sirup i en tykbundet gryde og smelt det sammen. Det skal varmes op til kogepunktet, men det må ikke koge.
Rør postaske, nelliker, kanel og finthakkede mandler i sukker/smørmassen, hæld det over i en skål og lad det køle af til stuetemperatur.
Rør melet i blandingen og rør dejen ensartet.
Form dejen til stænger med en diameter på ca. 5 cm. Læg dem på et bræt med bagepapir og stil dem på køl i mindst 1 time, til dejen er skærefast.
Hvis du venter med at skære og bage brunkagerne til dagen efter, skal du lige lade dejen stå udenfor køleskabet lidt, ellers kan den være ret svær at skære.
Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
Skær tynde skiver af stængerne og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag kagerne i 3-6 minutter alt efter ovn og tykkelse. Når de er gyldenbrune er de færdige. Tjek løbende, de kan pludselig få for meget.
Det er lidt en smagssag hvor bagte man kan lide dem – tag evt. én ud, lad den afkøle hurtigt på køkkenbordet og smag om du synes de har fået nok. Kagerne bliver først sprøde ved afkøling…
Når kagerne er færdige hives de over på en bagerist, hvor de skal afkøle helt før de kommer i lufttæt beholder eller dåse.

Nyd til kaffe, the, gløgg, varm kakao, som en lille lækkerbisken eller eller eller 🙂

Rigtig god bagefornøjelse og glædelig for-jul

P.S. De kan selvfølgelig bages med hvedemel også, hvis du er mere til det eller har det på lager 🙂

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Give Away - Vind valgfrit legekøkken fra Barnets Verden