Vinder af Skip Hop aktivitetstæppe

Når noget pludselig er forbudt…

1

Dagen før vi skulle på sommerferie til Skagen, på W’s fødselsdag for at det ikke skal være løgn, fik vi blodprøvesvar fra lægen. W har laktoseintolerans.
En kæmpe mavepuster, jeg slet ikke var forberedt på. Jeg havde tænkt at de nok ikke ville kunne se en forklaring på hans mavesmerter i en blodprøve og at det kunne blive en svær opgave at løse, at finde forklaringen på hans mavesmerter, der kunne opstå nærmest ud af det blå.
Selvfølgelig var det rart at få en forklaring på hvorfor han har haft så ondt i maven og nu kan vi gøre noget aktivt for at det ikke sker.
Men det er alligevel hårdt at skulle acceptere at der er noget man ikke kan!

W er meget optaget af det med laktose, han spørger f.eks. til det når vi handler ind. ‘Mor, kan jeg ikke spise det her?’ og det gør altså ondt at skulle sige nej og se hans blik søge mod gulvet for et øjeblik. Men han er sej, heldigvis, og god til at se positivt på tingene. Og vi forsøger at få ham til at føle sig speciel i stedet. F.eks. når de andre skal have papflødeboller i skolen, så får han en hjemmelavet i stedet – men det kræver jo at vi ved på forhånd at de skal have noget 🙂
For det kan godt nok være svært at skulle takke nej til et stykke kage i fritteren, når alle de andre får – og i det hele taget huske at det er noget med laktose i, hvis de voksne ikke ved at han ikke må få det…

Jeg havde glædet mig til at forkæle ham med store is på sommerferien, for det elsker W virkelig. Men pludselig var softice og flødeis no go. Han synes dog det var helt okay at vi andre stadig spiste det (hvor sejt er det ikke lige?) og han fik i stedet øjnene op for gode sodavandsis.
Da vi var i Legoland i sidste uge havde de netop fået en laktosefri mango/melon flødeis på iskortet, det var et hit sammen med hindbærsorbet og S ville (selvfølgelig) have det samme som sin storebror 🙂

Jeg glæder mig over at det ikke var for nogle år siden at han fik diagnosen. Bare indenfor de seneste måneder er der kommet virkelig mange nye laktosefri produkter på markedet, der gør livet en del sjovere for en lille spunk.
I forvejen spiste vi alle herhjemme laktosefri mælk, fløde, koldskål og yoghurt pga. min mave, men vi har stadig spist mad med laktose fra f.eks. smør, is og ost.

Da W reagerer ret kraftigt og hurtigt på selv bittesmå doser laktose, er vi ret opmærksomme på alt lige for tiden. Det er ikke nemt at tage ud at spise lige nu, der er faktisk laktose i virkelig mange ting man ikke lige regner med! Og det er også en tilvænning for W selv at skulle lære at tænke over det, når vi ikke er der til at hjælpe ham. Vi skal også have meldt det ud til skole, legekammeraters forældre, fritidshjem, fodboldtræner osv.
Og så skal vi til at have timet tingene, så vi sørger for at have en substitut med, når der f.eks. er fødselsdag i klassen og én deler flødeboller eller karamelslikkepinde ud…

Og ja, jeg ved godt det kunne have været meget værre!
Men som mor må jeg vel godt have lov at være lidt ked af det på sin lille (store) drengs vegne og synes det er uretfærdigt at han skal til at leve med en begrænsning ik?

Jeg har fået fortalt, at man kan købe laktasepiller på apoteket, som han, når han bliver lidt ældre, kan sluge hvis han er ude og får serveret mad med laktose. Det kan da heldigvis gøre det hele meget lettere, især når han bliver ældre og gerne vil være ‘som alle andre’…

Heldigvis er han stadigvæk allermest vild med ‘mors mad’ og jeg skal nok sørge for at han ikke kommer til at mærke forskel eller mangle noget <3

8 kommentarer

 • Ida

  Øv altså for ham og jer. Men fra en mor til anden kan jeg love dig det bliver nemmere med tiden. Vores søn tåler ingen former for mælkeprotein, så det er VIRKELIG begrænset hvad han kan få serveret i byen medmindre folk kender til hans allergi eller spiser vegansk. Men her idag, halvandet år efter, er det bare en del af hverdagen og jeg har faktisk selv erfaret mange gode ‘bivirkninger’ ved den nye kost. Kram herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • fra en laktose intollerant kan jeg sige at mange er søde til at tage hensyn 🙂 en laktose mælk koster 14 kr og det vil de fleste gerne give for at alle kan få kage 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] grund af W’s laktoseintolerans diagnose, der blev stillet dagen inden vi tog på sommerferie, blev det ikke til nogen store, svulmende […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte keiser

  Øv øv men sikke flot I reagere på det på en meget posetiv måde og hvor er din dreng da bare mega sej 🙂
  Man kan vist få nogle dråber til at putte oven på feks en gammeldags is med guf , hvor man så putter et par dråber på guffet så, men det ved lægen sikkert eller en anden faggruppe. Men havde en veninde, som også havde svært ved at klare laktose og brugte sådan nogle dråber engang imellem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Jensen

  Åh ja det er svært.
  Min datter kan ikke tåle mælk og æg overhovedet, så jeg har lært at lave brød, boller og sågar kanelsnegle og pizzasnegle uden – man vender sig til det med tiden.

  På Allergikost.dk kan man købe chokolade og påskeæg uden mælk og i REMA har de “fløde” is – tofuline der smager godt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annitta Julstrøm

  Min datter på 12 år havde i mange år allergi over for både mælk, æg og nødder, så i de første 9-10 år af hendes liv har vi været på diætkost. Så jeg kan så udmærket sætte mig ind i jeres problemer. Hjemme er det jo nemt at håndtere det, men udfordringerne er ude for hjemmet. Vi gjorde det, at der i både børnehave og skole/SFO var is og kage i fryseren så det var muligt at tage noget op, hvis der var en anledning. Til børnefødselsdagene ringede vi og spurgte til menuen så hun kunne få noget tilsvarende med. Efterhånden blev forældrene rigtig søde til at spørge om de kunne lave maden så Isabella måtte få det. Det synes jeg var dejligt. I dag er hun næsten ude over det, men kan dog stadig få lidt kløe i munden af og til, så må vi lige tilbage et par dage til hun får det godt igen.
  Man må bare tage det som en ny udfordring. Pøj pøj med det hele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh avs altså for en mavepuster. Godt at I har sådan en stor og kvik søn, at han kan se og forstå sammenhængen mellem hans smerter og laktoseholdig mad. Men træls og noget af en omvæltning for jer som familie. Er dog sikker på, at du blot vil se det som en spændende udfordring at lave laktosefri mad til ham og jer andre <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Puha, jeg ved godt hvordan du har det…
  har en lille datter på 2 år nu, som også har en form for laktose intolerance (dog ikke påvist i blodprøven, men hun får meget kraftige mavesmerter hvis hun får alm. ko mælk), og frugt intolerance.
  Det har godt nok været noget af en jungle og en kæmpe klump at sluge, men nu hvor vi har vænnet os til det, er det bare sådan det er. Min datter kender ikke til andet, så for hende er det jo bare “normalt”.
  Men ja, at hele tiden at skulle være opmærksom og foran hele tiden, fordi vi ikke bare kan tage ud af døren uden enten at have noget mad med til hende eller vide hvor der er noget hun kan få.
  Men det kan lade sig gøre, og når I, i forvejen er vant til laktosefri mælk osv, så jeg sikker på I kommer ind i det hurtigt og at han vil føle det som normalt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinder af Skip Hop aktivitetstæppe