Inspiration fra Formland Spring 2015

Opskrift på mine yndlings morgenboller

123456789109

Sådan en vinterferie kalder på langsomme morgener med god tid til at nyde morgenmaden, hinanden og tiden.

Der har allerede været lækre, friskbagte boller på morgenbordet to gange denne uge, og endda helt uden dårlig samvittighed, for jeg synes godt der må være forskel på hverdag og ferie og især når det er hjemmebag jeg kan stå inde for 🙂

I weekenden får vi også altid friskbagt brød én af dagene, drengene spørger altid om morgenen når jeg står op ‘Eeer deeer boolllller i dag?’
De ser vist lige så meget frem til det som jeg, og jeg skal nok få at høre for det, hvis der ikke er 🙂 Dejligt de også sætter pris på det, synes jeg

Jeg laver som regel altid bolledejen aftenen i forvejen og lader den passe sig selv i køleskabet natten over. Det er så dejligt ikke at skulle bruge de første par timer om morgenen på dej, hævning osv. Jeg bruger ikke en opskrift, hælder i skålen efter skuffernes velbefindende. Men forleden da jeg viste billeder af mine yndlings morgen boller, var I flere der efterspurgte opskriften og nu har jeg noteret mig lidt mere nøjagtigt hvordan de kunne være

Og jeg siger jer – de er vanedannende 🙂
Lækre, luftige indeni, med smukke lufthuller. Grove. Sprøde udenpå. Og med bid! Og så giver maltmelet en fin farve og en dejlig smag til dejen. Uhm!
Alene med (tand)smør, med en skive ost, (hjemmelavet) marmelade, en god pålægschokolade, leverpostej eller et godt stykke skinke. De er et hit hos os alle uanset pålægsfavorit!

Og så er de tilmed lette at lave! What’s not to like?

Jeg bager dem med speltmel, men jeg er sikker på at de også bliver lækre med hvedemel, fuldkornsmel, grahamsmel, rugmel eller andre typer. Og maltmelet kan også undværes, men det giver nu alligevel lige det sidste pift..
For at få det rustikke udseende og det lækre bid, bager jeg dem med damp – men bare rolig, din ovn skal ikke kunne noget specielt for at det kan lade sig gøre. Forklaring følger længere nede i opskriften

Til 11-13 boller
Du skal bruge:
Aftenen før:
3 dl vand
1 dl yoghurt naturel
15 gr. gær
1 spsk havsalt
2 spsk flydende honning
2 spsk (med top) maltmel
20 gr. sesamfrø (eller andre kerner/frø; hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner…)
250 gr. groft speltmel
50 gr. sigtet speltmel

Om morgenen:
150 gr. sigtet speltmel + det løse, til dejen er smidig og glat

750 ml. vand til damp

Sådan gør du:
Hæld vand, yoghurt og gær i en skål og opløs gæren. Rør honning ud i, tilsæt salt, kerner og mel og rør dejen sammen til en ensartet grød. Dæk skålen til og sæt den i køleskabet natten over.

Om morgenen tager du skålen ud af køleskabet og lader den vågne mens du gør klar til bollebagningen. Jeg ælter dejen på min røremaskine, men du kan bruge hænderne hvis du har rigeligt med aggressioner at komme af med 😉
Ælt dejen mens du tilsætter mel lidt efter lidt. Alt efter meltype skal du bruge mere eller mindre end angivet, for at få en sammenhængende dej der ikke klistrer til alt.
Når dejen slipper skålens kanter og er blank og smidig skal den æltes 7-10 minutter. Det er vigtigt at du ikke springer over æltningen, da det er den der sørger for den lækre dej og de fine lufthuller. Når dejen er æltet og fast, uden at være tør, hælder du den ud på et meldrysset bord og ælter det sidste med hænderne. Rul dejen til en pølse og skær 11-13 stykker, alt efter hvor store du vil have dem. Rul hver klump til en bolle med hænderne, rul den i lidt mel og form den lidt aflang (du kan også lade den være rund hvis du er mere til det :)) Sæt bollerne på en bageplade. Drys evt. med lidt mel ovenpå
Når alle bollerne er formet, tændes ovnen på 230 grader varmluft. Sæt en dyb bageplade på nederste rille i ovnen.
Når ovnen er varm sættes bollerne på næstøverste rille og vandet (ca. 750 ml) hældes i bagepladen forneden. Luk hurtigt ovnlågen og lad bollerne hygge sig i ca. 15 minutter.
Når bollerne er mere eller mindre færdigbagt tages pladen med vandet ud af ovnen – pas på det ikke skvulper over, det er temmelig varmt 😉
Giv bollerne et par minutter mere, så de lige får det sidste sprøde kick udenpå.
Tag bollerne ud af ovnen og lad dem afkøle lidt på en bagerist inden I kaster jer over dem

Velbekomme og glædelig morgenstund 🙂
Som altid vil jeg meget gerne høre fra jer, hvis I kaster jer ud i en af mine opskrifter. Jeg bliver så glad når I vil dele jeres erfaringer med mig. Det tager trods alt lidt af min tid at dele dem her på bloggen og det kan være noget så svært at vide, om det overhoved er noget I gider bruge, så giv endelig et pip hvis du gør 🙂

13 kommentarer

 • […] med mine yndlings morgenboller, bager jeg dem med damp, der lige giver det sidste lækkersprødhed. Hvis du kaster dig ud i choko […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dagheid

  Hei!
  Jeg har så lyst til å prøve disse deilige rundstykkene, men hva er egentlig maltmel? Jeg er fra Norge og har ikke sett det noe sted 🙂 Kan man eventuelt erstatte det med noe annet?

  Ha en fin dag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Bang

   Hej Dagheid.
   Du kan sagtens udelade maltmel, hvis du ikke kan skaffe det. Maltmel er en mørkere meltype, der giver en lidt bitter smag og mørkere farve til brødet. Det er lavet af spirede hvedekerner, der ristes og tørres og males til mel. Malt er også kendt fra ølbrygning.
   Jeg køber det i supermarkedet eller i en helsekostbutik, men jeg ved desværre ikke hvor du kan finde det i Norge.
   Pøj pøj med bagningen, håber du synes om dem 🙂
   Rigtig god dag

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Agathe

  Uhh de ser lækre ud!!! Hvor finder jeg maltmel henne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Bang

   Tusind tak. Føtex er begyndt at forhandle mel fra Skærtoft Mølle, deriblandt maltmel 🙂 Ellers vil jeg tro at det efterhånden kan fås i mange velassorterede supermarkeder eller hos helsekosten

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M.Leander

  Vi prøvede din opskrift her på disse lækre boller i sidste weekend, og de var virkelig utrolig lækre. Så super fine og med en lækker sprød “skal”. Det er bestemt ikke sidste gang de ryger på et sent morgen, formiddags eller eftermiddags bord herhjemme. Bestemt også et hit til madpakken Sys Leander

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Bang

   Ej hvor dejligt at høre, tusind tak fordi du tog dig tiden til at skrive lidt feedback 🙂
   Rigtig god uge til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] spillet Mario og Batman, spist fisk, lavet hjemmelavede tacos, MGP festet, spist kagerester, bagt boller igen og igen, set film på Netflix mens jeg har syet videre på mit store patchworkprojekt, læst […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda Høgh Kristensen

  Som altid utroligt lækkert og inspirerende at se dine billeder. Det er altid lækre opskrifter du lægger ud.:) Ville bestemt ikke være foruden.:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • De skal helt sikkert snart prøves her! Er ret imponeret over hvor ens du kan lave bollerne.. Og så inspirerende og fine billeder du altid har.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja Astrup

  De ser også sindsyg lækre ud også billederne :0) Jeg er også fan af boller der står natten over i køleskabet og har de sidste par år brugt samme opskrift måske det er tid til st prøve din :0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mums! De ser super lækre ud – og god tradition med friskbagt brød i weekenderne 😀 Jeg vil forsøge mig med opskriften, også selvom jeg ikke selv har vinterferie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina Hansen

  Eeeelsker dine opskrifter og ikke mindste dine billeder og har prøvet mange af dem med gode resultater. Så bliv endelig ved at dele. Og bliv endelig ved med at blogge – dine billeder og din energi smitter af og giver mig mod på at prøve at lave noget der ligner. Jeg er sikker på der er masser som har det på samme måde som mig. Ha en dejlig dag!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Inspiration fra Formland Spring 2015