Bits & Pieces

Syndige Søndags Spelt Kanelsnegle

Jeg elsker morgenmad. Bum!
Når jeg lægger hovedet på puden om aftenen glæder jeg mig til morgenmad. Og i weekenden har vi altid mindst én dag hvor vi gør lidt ekstra ud af det og nyder morgenen langsomt.
I går aftes da jeg satte dej over til boller toppede jeg op med en dej til snegle.

Syndige søndagssnegle med speltmel. Lækre saftige snegle med bløde kanter. Der sender den skønneste duft rundt i hele huset og vækker dem der måtte snue den under dynen… Desværre ikke noget der sker herhjemme 😉 Men jeg har drømt om dem hele natten 😉

Som jeg vist har skrevet før, er jeg topfan af koldhævning. Og de her snegle er lavet ud fra netop det princip. Er det ikke fedt at kunne stå op, rulle dej ud, forme snegle og lade ovnen klare resten, mens man dækker bord og laver kaffe? Og så sætte sig, nyde og starte dagen lidt syndigtødt…

Denne portion rækker fint til 14 snegle, der smager fantastisk når de er friskbagte og stadig lune.
Da A har weekendvagt denne weekend kom den ene portion hen til ham og kollegaerne. Og rygterne vil vide at de var hurtigt væk..
Hvis du ikke kan afsætte så mange på én gang, vil jeg anbefale at du kun putter glasur på nogle af dem. Så kan du lune og pynte de gemte lidt, inden de skal spises.

Du skal bruge

Dej:
20 gr. gær
1 1/2 dl mælk
1 dl vand
1 tsk salt
1 æg
1/2 tsk kardemomme (kan udelades)
45 gr. sukker
150 gr. grahamsspeltmel
250 gr. speltmel (+ det løse, til du har den rette konsistens på dejen)
45 gr. smør

Remonce:
60 gr. smør
2 tsk. kanel
4 spsk brun farin
60 gr. marcipan

1 æg til pensling + 2 tsk. vand

Lidt flormelis og kogt vand til glasur

Sådan gør du
Opløs gæren i mælk og vand. Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme og rør rundt. Hæld speltgrahamsmelet i og rør godt rundt igen. Herefter tilsættes speltmelet lidt efter lidt. Der må endelig ikke komme for meget i, så dejen bliver tør. Den skal være luftig, glat og smidig. Jeg bruger ca. 225 gr. i alt, men det afhænger meget af meltypen. Når dejen er tæsket godt igennem og slipper siderne tilsættes smørret i små tern. Dejen skal nu æltes godt. Jeg lader den køre på maskinen i ca. 7 minutter.
Derefter hældes den i en skål med lidt mel drysset i bunden, dækkes til og sættes i køleskabet til morgenen efter.
Om morgenen tager du dejen og de 60 gr. smør til remoncen ud af køleskabet så det kan stå og blive blødt. Ælt dejen hurtigt igennem på et meldrysset bord. Rul dejen ud til et stort rektangel. Smør smørret ud på dejen. Drys kanel og brun farin ud over dejen og riv marcipanen over bagefter. Rul dejen sammen på den lange led. Skær herefter 14 ca. lige store stykker. Smør 2 forme eller fór dem med bagepapir. Sæt en snegl i midten og fordel 6 snegle rundt om. Tryk dem godt.
Tænd ovnen på 190 grader varmluft og lad sneglene hæve på bordet mens ovnen bliver varm.
Pensl sneglene med sammenpisket æg og vand.
Bag sneglene i ca. 25 minutter, til de er gyldne og gennembagte. De hæver mens de bager, vokser mere sammen og derved får de deres lækre bløde sider.

Når sneglene er afkølet en smule pyntes de med glasur og evt. krymmeldrys af en slags

En anbefalelsesværdig start på enhver dag – eller måske som eftermiddagsforkælelse?

P.S. Hvis du ikke har speltmel på lager kan du også bruge hvedemel og grahamsmel. Det kan dog være at der skal lidt mindre eller lidt mere mel til så.
Sneglene kan også bages uden du behøver vente en hel nat på det.. Så skal der bare 50 gr. gær i og så skal dejen hæve tildækket på køkkenbordet i en times tid inden du ruller ud og smører remonce på.

1 kommentar

  • […] og sørge for hyggeligt morgenbord efter fødselarens ønsker. Jeg havde forberedt bolledej og snegle aftenen forinden, så det eneste jeg skulle nå om morgenen var at smække det hele i ovnen, lave […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bits & Pieces