Fødselsdagsønsker og en overraskelse på forskud

Risotto i sundere forklædning: Speltotto med kylling eller laks

En favorit herhjemme. når weekenden melder sig på banen, og der er tid til at kæle lidt (extra) for maden mens vi nyder et glas vin, er speltotto i forskellige udgaver.
Drengene elsker det – og det gør jeg også.
I det hele taget er jeg vild med -otto, også risotto, men det er jo desværre ikke det sundeste at gafle indenbords i tide og utide, så jeg tyr ofte til versionen med spelt i stedet for ris.

Sidste fredag havde mine forældre et kæmpe stykke laks med hjem til os fra deres sommerhustur, og den blev en lækker del af vores fredagsmenu.

Hvis jeg har hvidvin på lager og synes vi skal forkæles lidt ekstra, så bruger jeg det i retten. Hvis ikke fungerer den også helt fint uden :o)

Det er ikke den store videnskab at lave speltotto eller risotto, det kræver såmænd bare at man holder sig i nærheden af panden, rører jævnligt og tilsætter mere bouillon efterhånden som det bliver suget til sig af spelten.
Men så er det jo dér man passende kan stå og nippe lidt til et glas vin og få en snak med dem der kigger forbi i køkkenet :o)

Til 2 voksne og 2 børn
Du skal bruge: 
1 spsk olivenolie
3 gulerødder
evt. 1 lille løg
1 dl ærter (frost) eller 1/2 squash
evt. 1 lille rød snackpeber
200 gr. perlespeltkerner
evt. 1 dl hvidvin
8 dl bouillon (jeg bruger den fra Herbamare)
salt & peber
25 gr smør
50 gr parmesan
Et par kyllingebryster eller et stykke laks
Citronsaft

Sådan gør du: 
Skræl gulerødder og evt. et lille løg. Hæld olivenolie på sauterpanden og varm det langsomt op mens du skærer gulerødder (og løg) i små stykker.
Hæld gulerødder, (løg), ærter/squash på panden og varm det op mens du rører i det indimellem.
Skyl speltkernerne i rindende vand, til vandet er klart. Hæld kernerne på panden og vend det hele rundt og varm kernerne op ved middel/høj varme. Hvis du vælger versionen med hvidvin hælder du nu vinen på panden og lader det fordampe mens du rører. Hæld derefter 1 dl bouillon på panden og lad det simre lige så stille.
Imens skæres kyllingen i små stykker og gennemsteges i en lille gryde eller laksen sættes over at stege på en pande til den er gennemstegt.
Når væsken næsten er fordampet i sauterpanden hældes næste dl væske på. Fortsæt indtil al væsken er brugt og det hele næsten er fordampet på panden. Tilsæt smør og halvdelen af parmesanen og rør rundt til det er smeltet.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
Inden servering vendes kyllingestykkerne i speltottoen. Laksen kan enten serveres ved siden af eller vendes i speltottoen.

Servér resten af parmesanen i flager som kan drysses på ved bordet. Hvis du har krydderurter på køkkenhylden smager det også skønt med et drys på toppen

Velbekomme og rigtig skøn lørdag derude!
Her står den på indendørs fodboldturnering, indkøb, fastelavnskostumesyning, fødselsdagsforberedelser og cheesecakefremstilling :o)

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fødselsdagsønsker og en overraskelse på forskud