Forberedelser & forkælelse

Syndige lækkerier uden sukker (gluten og mælk)

 

Selvom januar for os herhjemme ikke nødvendigvis er en slankemåned er det alligevel som om den dårlige samvittighed fra december indhenter mig og jeg får en ualmindelig stor lyst til at have endnu mere fokus på grønt, sundt og fibre end vi allerede har.
Dog synes jeg januar kan være lidt en udfordring på det grønne område da det ikke ligefrem er højsæson for lækre grøntsager i massevis, men det giver også en god mulighed for at bruge de små grå til at komme på lækre retter der booster kroppens vitamindepoter, med det der nu er til rådighed.

De sidste par uger er der flere gange blevet smækket sundt sødt sammen i køkkenet også. Både “energibarer”, lækre konfektkugler og banan/chokolademuffins. Alle sammen uden sukker, mælk og mel – og hvis du bruger glutenfri havregryn til kugler og stænger er alle opskrifter også glutenfri. Derudover er stænger og kugler også uden æg, så der skulle være noget sødt for enhver, også selvom man måtte være så uheldig at have mel-, mælke- eller ægallergi.

En del har efterspurgt opskrifterne på Instagram (@mormedmegetmere) så her kommer de:

Til ca. 7 Banan/chokolademuffins: 
Du skal bruge: 
1 moden banan
100 gr. dadler
100 gr. mandler
2 spsk. ren kakaopulver
40 gr. kokosolie
1 tsk vanillepulver (ikke vanillesukker)
1 tsk kanel
et drys salt
2 æg

Sådan gør du: 
Bland det hele godt sammen i en foodprocessor eller med en god stavblender til det er en ensartet masse og put det i muffinsforme, ca. 2/3 fyldt op, da de kun hæver lidt.
Bag dem i 20-25 minutter ved 175 grader varmluft.
Lad kagerne afkøle på en rist, så de kan sætte sig, inden de nydes – evt. med en god kop te, kaffe eller smoothie til :o)

Mine drenge har aldrig kommenteret dem som værende “sunde kager”. Jeg er overbevist om de kører dem indenbords som var det en hvilken som helst lækker muffin der stod foran dem

Til ca. 25 lækre choko/havregrynskugler
Du skal bruge: 
150 gr. dadler (hvis de er tørre er det en god idé at hælde kogende vand over dem i en skål og lade dem trække et par timer – hæld vandet fra inden du bruger dem)
150 gr. svesker og abrikoser
2 spsk kokosolie
60 gr. havregryn
2 spsk kakao
1 tsk vanille
saft fra en appelsin
evt. lidt grofthakkede mandler hvis det gerne må knase lidt

Sådan gør du: 
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør dem sammen til en ensartet masse. Hvis massen virker for blød og snasket kan du efterfølgende røre lidt flere havregryn i. Hvis du ønsker lidt knas til kuglerne kan du røre lidt hakkede mandler eller lidt cornflakes i massen bagefter (med en ske, så de ikke også bliver ødelagt af foodprocessorens skarpe kniv)
Form kugler af massen og tril i lige det du har lyst til. Jeg brugte havregryn, kokosmel, rålakridspulver, frysetørret hindbær og kakaonibs.
Sæt kuglerne i køleskabet et par timer inden I kaster Jer over dem. De kan sagtens holde sig nogle dage – hvis altså de får lov :o)

Til ca. 8 kokos/kakaostænger
Du skal bruge: 
100 gr. dadler (hvis de er tørre er det en god idé at hælde kogende vand over dem i en skål og lade dem trække et par timer – hæld vandet fra inden du bruger dem)
100 gr. mandler
25 gr. havregryn
80 gr. kokosmel
2 spsk. ren kakaopulver
1 tsk fiberHUSK
2 spsk kokosolie
1 tsk vanillepulver
Saft fra 1/2 til 1 appelsin afhængig af størrelsen

Sådan gør du:
Bland det hele sammen i en foodprocessor. Hvis massen er for blød kan du tilsætte lidt mere havregryn eller kokosmel, men da der er kokosolie i dem vil de også sætte sig når de kommer i køleskabet.
Form massen til stænger og vend i f.eks. kokosmel eller hvad du nu har lyst til :o)
Sæt dem på køl og lad dem hvile et par timer

Se også her, hvor jeg tidligere har skrevet om en sund og lækker kage

Rigtig god onsdag derude

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forberedelser & forkælelse