Fødselsdag for brormand

Vil du også gerne spare penge, altså uden at gøre særlig meget for det?

Som jeg tidligere har nævnt har vi taget YourWaterMark ud/opfordringen fra Electrolux op herhjemme og kæmpet en brav kamp for at nedsætte vores vandforbrug med (minimum) 20%.
Umiddelbart lyder 20% måske ikke af så meget, men det er det faktisk – specielt fordi jeg synes vi i forvejen har haft fokus på ikke at bruge vand unødvendigt.

Dette indlæg er ikke ment som en løftet pegefinger og ja, jeg ved godt det let kan komme til at lyde lidt frelst (hvilket egentlig slet ikke er mit udgangspunkt), men jeg synes simpelthen det er et rigtig sjovt og godt initiativ, for det kommer os alle til gode; både i fremtiden og lige nu og her på pengekontoen, at tænke lidt over vores vandforbrug.

De sidste 8 uger har vi haft endnu mere fokus på vores vandforbrug, blandt andet med udgangspunkt i de gode tips her, og det er faktisk lykkedes os at spare meget mere end 20%!
Det har både givet en kontant bonus på vandregningen og også på miljøkontoen, og det føles faktisk temmelig godt.

Her er nogle af de sparespilopper vi har benyttet os af:
* Medbragt vand i drikkedunke når vi skulle på tur i stedet for at købe vand
* Cyklet i børnehave/til gymnastik/på arbejde i stedet for at tage bilen (sparet miljøet for vandforbrug til benzin, sparet på benzinregningen og fået motion – win win win)
* Medbragt indkøbsnet hver gang vi skulle handle/shoppe i stedet for at komme til at købe/få plastikposer
* Fyldt vand fra bruseren i en spand, mens vi har ventet på at det skulle blive varmt, og brugt vandet til at skylle ud i toilettet med
* Snakket med drengene om ikke at lade vandet løbe unødigt
* Sørget for at opvaskemaskinen altid er fyldt helt op inden vi tænder den
* Fylde vaskemaskinen op hver gang og sørge for at tjekke om (drengenes) tøj egentlig er beskidt inden det ryger i vasketøjskurven

Derudover vil jeg nævne at vi har skiftet begge toiletter, af ældre dato, ud da vi flyttede ind, så vi nu sparer flere liter vand ved hvert skyl – der er mange liter at vinde på et år og så er sådan et toilet hurtigt tjent ind igen!
Jeg tænker at det samme gør sig gældende hvis man bor med ældre maskiner, så som vaskemaskine og opvaskemaskine; skift til maskiner der er meget mere vandbesparende (og sikkert også sparer en hel del på elregningen)

Jeg havde en kollega engang, der havde 3 børn og kone derhjemme, og han fortalte altid stolt om at de ingen opvaskemaskine havde, han vaskede op i hånden hver dag..
Man kunne måske umiddelbart tro at det sparer en masse vand at vaske op i hånden, men ikke hvis man læser dette råd fra Electrolux der fortæller at man kan spare 128 liter vand ved at bruge en miljøvenlig opvaskemaskine i stedet.. Og det er altså meget vand på et år = mange penge til.. udsalgsshopping? :o)

Før jeg blev husejer har jeg aldrig rigtig kunnet se det gode i regnvejr, som i disse dage hvor det er gråt og regner hele tiden.. Men om foråret og sommeren, hvor blomster og køkkenhave gerne skal holde sig friskt men regnen holder sig væk, vander vi med regnvand fra regnvandstønden og sparer på den måde massevis af vand fra hanen. Derfor kan jeg nu faktisk se det gode i regnvejr.. ;o)
(Okay måske ikke lige her i januar, der måtte solen gerne titte lidt mere frem)

Forleden faldt jeg over en artikel i Politiken der beskrev hvor meget miljøet lider under vores (over)forbrug af tøj.
Jeg selv har arbejdet knap 9 år i tøjbranchen og jeg må indrømme at jeg har været temmelig slem til at skifte ud i min garderobe ofte.
De sidste par års fokus på hvor meget f.eks. fremstillingen af et enkelt par jeans slider på miljøet, har dog sat gang i en masse processer og tanker i mig. Mit tøjforbrug er blevet minimeret en hel del, jeg køber færre ting men af bedre kvalitet så det holder længere og sørger for at give det videre når jeg selv er blevet “træt af det”.
Derudover er det jo bare fantastisk at genbrugsbutikker har vundet så meget frem, det gør helt sikkert en masse godt for miljøet og vandforbruget.

Har I egentlig fået taget testen her? Eller har du et godt sparetip jeg kan tage med mig videre?
Jeg vil ihvertfald sende opfordringen og udfordringen videre til alle, der skal ikke så meget til for at spare penge og gøre lidt for vores allesammens smukke klode :o)
(Og når først de nye vaner sidder på rygraden er det slet ikke hårdt arbejde at spare lidt hist og her :o))

4 kommentarer

 • Sikker da et skønt indlæg!! Synes bestemt heller ikke at det lyder frelst, derimod fornuftigt!! Takker for Info, der helt sikkert har fået os, her i husstanden, til at tænke/ overveje vores forbrug!!

  Louise Siri

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Louise Siri :o) Jeg synes også det er ret fedt at vi har klaret udfordringen, specielt fordi jeg tænkte på forhånd at det ville blive ret svært :o)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er da så cool at I har sparet så meget! Jeg synes slet ikke, du lyder frelst 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fødselsdag for brormand