3. semester som sygeplejestuderende - det næsten uoverkommelige

Opskrift på lasagne med bechamelsauce – nem og børnevenlig

En nem, lækker og ikke mindst børnevenlig lasagne kan redde mange (travle) hverdage.
Jeg har aldrig fået delt min opskrift på lasagne med bechamelsauce, men det vil jeg lave om på i dag 🙂

Lasagne er måske nok både en klassiker og en ‘hellig’ ret i mange familier, og for nogen skal den laves på en helt bestemt måde. Jeg synes, det er en skøn ret, der indbyder til, at man sætter sit eget præg på den – hvis man har lyst. Og det kan gøres nemt ved at tilsætte forskellige krydderier eller grøntsager, alt efter årstid og/eller smag.
I min version er der tilføjet grøntsager, for det er sådan en nem måde at ‘smugle’ lidt ekstra grønt i drengene på 🙂 Og så plejer jeg også at servere en salat on the side.

Noget af det allerbedst ved lasagne, set med børnefamiliebriller, er, at den kan passe sig selv i ovnen, når først forarbejdet er gjort. Og så er der 45 minutter, man kan bruge, som man vil. Enten på at dække bord og lave salat, danse rundt i køkkenet eller måske læse (lektier) eller dase lidt på sofaen… 🙂

Hvis det skal være en knap så syndig udgave, kan bechamelsaucen undværes, men vi synes nu herhjemme, at det er prikken over i’et.
Som altid, er min version laktosefri og lavet med speltmel og økologiske råvarer, men det behøver den selvfølgelig ikke at være.

Da min mave (desværre) ikke tåler løg, er der hverken løg eller hvidløg i min version, men hvis det er noget I er glade for hjemme hos jer, kan det sagtens tilføjes til retten. I så fald ville jeg svitse finthakket løg sammen med kødet og tilsætte hvidløg sammen med resten af krydderierne.

Opskrift på lasagne med bechamelsauce – nem og børnevenlig

Rækker fint til 2 voksne og 3 børn – som regel bliver der lidt til overs, der nemt kan gemmes og varmes op en anden dag

Du skal bruge:

400 gr. hakket kød – enten oksekød eller kylling
Lidt olie til stegning
2 dåser hakkede tomater
3 store gulerødder
1 rød snackpeber
Salt, peber
1 tsk paprika
Evt. lidt chili eller stærk paprika, hvis den må smage af lidt mere
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk spidskommen
3 spsk ketchup – hjemmelavet eller en anden god én
1 dl vand
2 dl (laktosefri) mælk
Fuldkornslasagneplader – hvor mange afhænger af størrelsen på fadet
1 kugle mozzarella (eller revet ost) som topping

Bechamelsauce:
15 gr (øko, laktosefri) smør
3 spsk med top speltmel eller hvedemel
2 dl mælk
Salt og peber
100 gr revet ost – jeg river et stykke af en god, mellemlagret ost – men andre slags ost kan også bruges, alt efter smag og behag

Sådan gør du: 

Først skal kødsaucen sættes over, så den kan nå at simre lidt:
Hæld lidt olie i en stor gryde og varm det op. Hæld det hakkede kød i gryden og steg det, til det er gennemstegt.
Hæld de hakkede tomater, krydderier, ketchup, fintsnittet rød peber og hakkede gulerødder ned i gryden og rør rundt. Tilsæt derefter vand og mælk og varm det hele igennem til det begynder at småkoge.

Lad det simre ved middel-høj varme, mens bechamelsaucen laves:
Smelt smørret i en mindre gryde. Når smørret er smeltet piskes melet i og det piskes sammen til en ensartet masse uden klumper. Pisk derefter mælken i lidt efter lidt og sørg for at piske godt hele tiden, så alle klumper forsvinder. Når al mælken er tilsat og massen er pisket ensartet bringes den i kog ved middel-høj varme. Når den begynder at tykne tilsættes salt og peber. Derefter tilsættes revet ost og røres sammen til det smelter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft med en rist i midten af ovnen

Så er det tid til at samle lasagnen i et lasagnefad/ovnfast fad:
Om du vil have lasagneplader nederst eller starte med lidt sauce er en smagssag. Jeg plejer at tage lidt af væsken fra saucen og hælde ud over bunden af fadet. Dernæst tilpasser jeg pladerne, så de dækker bunden. Hæld et lag kødsauce ud over pladerne, så de er helt dækket. Fordel dernæst halvdelen af bechamelsaucen ovenpå og læg endnu et lag lasagneplader. Gentag en eller to gange, alt efter størrelsen på fadet og tykkelsen på kødsaucelaget. Jeg plejer at lave 3 lag af lasagneplader.

Til slut brækkes mozzarellakuglen i små stykker og fordeles på toppen af lasagnen.

Bag den i ovnen i ca. 40-45 minutter, til den er sprød ovenpå og pladerne er al dente 🙂

 

TIPS!

Lasagnen kan godt sprøjte lidt udover fadet, hvis det er godt fyldt, så det kan være en idé at sætte en bageplade med bagepapir ind under risten, så evt. overskydende lander på pladen og ikke i bunden af ovnen – så slipper man for at skulle gøre ovnen rent bagefter 😉

Gulerødderne kan enten hakkes fint, rives på et rivejern eller skæres i tynde skiver. Jeg selv foretrækker den sidste mulighed 🙂

Skal lasagnen have et twist – og smage af endnu mere – så hop over forbi opskriften på mexikansk lasagne lige her

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3. semester som sygeplejestuderende - det næsten uoverkommelige