Opskrift på nem sandkage med frugt og bær - der kan varieres i det uendelige

Juleferie på glatis – når nu traditionerne alligevel er vendt på hovedet

Reklame for Visit Norway

Der var en gang, hvor jeg aldrig – som i aldrig nogensinde – havde forestillet mig, jeg kunne finde på at overveje at holde jul andre steder end hjemme. Fordi jeg elsker jul – dansk jul. Med alle de traditioner, jeg er vokset op med, og som betyder så meget for mig. Og som jeg har glædet mig til at give videre til mine børn.

Der skete dog noget, for et par år siden, da min far døde. Mange ting blev vendt op og ned i mit hjerte. Pludselig blev nogle følelser, minder og traditioner meget forstærket og vigtige mens andre ting gled i baggrunden og føles pludselig som bagateller. Mine juleaftener, som jeg har elsket, nydt og glædet mig til i så mange år, bliver aldrig det samme igen – nogensinde.

De sidste par år har jeg ikke mærket min julepassion. Jeg har haft svært ved at finde ind til magien. Og jeg tror såmænd ikke det er fordi jeg er blevet ‘voksen’. Jeg tror, det er fordi der mangler et stykke af mit hjerte. Jeg skal ikke prøve at lave julen, som den var engang, for det kan jeg ikke. Det føles på en måde forkert at forsøge at fortsætte, som tidligere. For det er ikke muligt. Engang var det min far, der stod for julemenuen. Nu er det mig. Jeg skal på en eller anden måde have fundet ind til noget andet i julen. Have lavet nogle nye traditioner. Og nu hvor vi også har mistet A’s far, er det hele vendt på hovedet endnu en gang og alle boldene (og egentlig også mange af traditionerne) er kastet op i luften og skal gribes igen med hænderne på ryggen…

De sidste år har mit største juleønske været at fejre hvid jul med dem, jeg elsker allermest. Fordi sne er noget af det, der skubber allermest til min julefølelse. Hvis det stod til mig, kunne vi endda droppe gaverne, og i stedet nyde god mad og hygge! (For drengenes skyld vil jeg dog lade være med at indføre drastiske ændringer). Men hvid jul i Danmark er svært at skaffe…

For et par år siden opstod ideen derfor om, at vi skulle holde kombineret ski- og juleferie i Norge. Da jeg foreslog det for A, var han med på den idé fra starten. Han er nemlig slet ikke en julegris som jeg (plejer at være), men derimod rigtig meget en skibums!
Jeg har kun prøvet at stå på ski én gang, en uge med efterskolen i 10. klasse. A er vokset op med skiferier mere eller mindre hver vinter, og drømmer om at give det videre til vores drenge.

Jeg er den kuldskær type, der fryser bare jeg tænker på sne, men de sidste par år har jeg ikke kunnet få tanken ud af hovedet om at holde juleferie i Norge, hvor der vel nærmest er sne-garanti! Jeg gad SÅ godt nyde julen med udsigt til et sneklædt, smukt landskab i en hytte med ild i pejsen og god mad i ovnen. Og kalde alle mine elskede til bords, til hjemmelavet mad, og nyde synet af deres røde kinder og store appetit, efter en dag på ski 🙂
Måske vi skulle se at gøre alvor af det?

Vi har været på sommerferie i Norge 2 gange med drengene, og de snakker stadig om de ferier ofte. Det er så nemt at rejse til Norge. Det tager en halv dag og så er man ellers landet og klar til at holde ferie!
Da jeg spurgte dem, om de kunne tænke sig at holde jul i Norge, kom der med det samme glædeshyl ud af mundene på dem. De var endda klar til at ‘opgive’ store julegaver for at vi i stedet kunne tage på skiferie – det havde jeg faktisk ikke troet 🙂
Måske det skulle være vores nye juletradition…

Men så er det næste spørgsmål, hvor vi i så fald skal se efter jule/skihytte?
Jeg ved, at det er børnevenligt at (lære at) stå på ski i Norge. Og der er masser af muligheder for skiskole m.m.
Der er i det hele taget mange fine steder at stå på ski i Norge, fx Hemsedal, Hovden og Trysil, som er nogle af de steder, jeg har hørt godt om. Og her fra hvor vi bor, er det temmelig nemt (og hurtigt) at køre til færgen og sejle nordpå.

Jeg har fundet en god side lige her, hvor der både er forslag til destinationer, gode skiråd, forklaringer på de forskellige muligheder og skiformer, som alpint og langrend, og ideer til, hvad man kan lave udover at stå på ski.

Men jeg vil også lige høre jer, for I plejer at være fantastisk gode til at hjælpe:
Er der nogen af jer, der har været på ski- og/eller juleferie i Norge? Kender I til gode områder, hoteller, hytter? Eller har I andre tips til skiferie i Norge?
Håber, I sidder klar med gode tips og råd, så vi kan komme i gang med vores videre undersøgelser, planlægning og overvejelser 🙂

Rigtig god aften!


Min juleferiedrøm i kageformat; En hytte med udsigt til snelandskab, juletræer og ro

4 kommentarer

 • Michelle

  Geilo er et helt fantastisk sted. Meget hyggelig by og 2 mindre men skønne ski områder – perfekt til børn. Vi har de sidste par år boet i de hytter der hedder Havsdalsgrenda ( blandt andet via color line ). Lækre forholdsvis nye hytter , der ligger oppe på fjeldet med ski in/out. Der er pool i komplekset som ungerne virkelig har nydt efter en lang dag på ski.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Vi har de sidste 3 år været i Hafjell ved Lillehammer med vores 3 drenge. Det har været rigtig skønt. Gode skiguider, gondollift til toppen og rullebånd til de små. Vi har mydt det. Der er bygget nye hytter lidt oppe ud til pisterne som ser ret skønne ud med udsigt, men så skal man jo nok være forberedt på at køre i bil ned til stedet med skiskole og hvor gondolliftrn starter.
  I år skal vi prøve Sverige inden vi om et par år tager til Østrig, når drengene er klar til det.
  Men jeg er vild med Norge, og må indrømme jeg kunne blive ved med at komme der og går selv med en drøm om at holde juæ i en hytte. Ski om dagen, og så hjem til julemad, juæetræ og hygge med familien😊☃️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina Storm

  Hej Pernille
  Vi holder jul i Norge hvert andet år, og vi elsker det. Vi har været forskellige steder, men kan helt klart anbefale Hemsedal. Det er perfekt til børn både nybegynder og øvede. Der er lækre lejligheder lige ud til pisten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Sikke dog en fantastisk idé – at skabe nye dejlige traditioner, som alle får glæde af.

  Jeg har holdt de bedste jul i Norge og skal igen i år fejre jul i sneen.

  Jeg kan varmt anbefale:
  Hemsedal – stort fantastisk skianlæg og dejlige hytter som emmer af jul
  Geilo – virkelig hyggelig lille by, som giver en særlig stemning og et super anlæg

  Af de mindre steder har vi også holdt i Hafjell, men personligt synes jeg den sidste nedkørsel er lidt svær for begyndere – så hvis I er nye på ski, ville jeg vente med at tage hertil.

  Hovden er et fantastisk fint område og som jeg husker det meget børnevenligt.

  Vi skal selv til Rauland i år. Her er der også mange fine pister, ikke ligeså stort som Hemsedal og Trysil, men meget passende når vi skal afsted med en på 4 år.

  Hvis I drømmer om at bo i en “rigtig” hytte, kan det anbefales at booke hytter via Finn.no, herigennem udlejer nordmænd deres egne hytter og de har SÅ meget mere chamre og personlighed end udlejningshytter. Desuden bor man på den måde også i rigtige hyttefelter og får en skøn stemning,hvilket varmt kan anbefales

  Jeg håber I får en ligeså fortryllende jul som du drømmer om. Husk at byg snehuler, snelanterne og tænd levende lys – det sætter for alvor skub i juletankerne. Det og duften af vafler og gløgg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på nem sandkage med frugt og bær - der kan varieres i det uendelige