Demokratiets festdag skal fejres med manér...

Opskrift: Spiseligt juletræ med kanelremonce

172 163198 202 206

I søndags spiste vi et juletræ – dog et hjemmelavet et af slagsen, bagt med kanelremonce, og ret uimodståeligt.

Dejen havde jeg lavet aftenen i forvejen og ladet koldthæve i køleskabet natten over, så det var hurtigt at lave om morgenen.
Mens juletræet var i ovnen, fik jeg dækket bord og brygget kaffe, og da kanelduften var nået hele huset rundt, samledes vi omkring bordet, til morgenmad, langsom snak, julesnigpremiere og herligt tidsfordriv.

Nu nærmer weekenden (og december) sig igen, så her får I min opskrift, hvis der skal et juletræ på bordet hjemme hos jer også 🙂

Til et stort juletræ:

Du skal bruge: 

2,5 dl mælk
10 (eller 25) gr gær
1 tsk havsalt
5 spsk sukker
1/2 tsk kardemomme (kan udelades)
150 gr groft speltmel
225 gr sigtet speltmel
35 gr (laktosefri) smør

1 æg til pensling

Remonce:
75 gr smør
1 tsk stødt kanel
25 gr marcipan
25 gr brun farin

Sådan gør du: 

Opløs 10 gr gær i mælken i en stor skål (eller skålen til din røremaskine)
Tilsæt sukker, salt, kardemomme og groft speltmel og rør rundt.
Ælt det sigtede speltmel i dejen lidt efter lidt.
Skær smørret i små firkanter og ælt det derefter i dejen. Ælt til dejen er ensartet, glat og slipper skålens kanter.
Lad derefter dejen hæve overdækket i en skål i køleskabet natten over. Hvis du ikke kan vente så længe, så brug i stedet 25 gr gær og lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet.

Mål ingredienserne til remoncen af og riv marcipanen og rør det hurtigt sammen i en skål, når smørret er blevet blødt. Rør det ikke for meget sammen, da det så vil flyde for meget ud under bagningen.

Når dejen er hævet, hældes den ud på et meldrysset bord. Ælt dejen kortvarigt sammen og del den i to. Rul hver dejklump ud til et rektangel. Fordel remoncen på den ene halvdel og læg den anden ovenpå. Skær herefter et juletræ ud af dejen – en stor trekant med en stamme forneden.
Flyt juletræet over på en bageplade med bagepapir og skær grene.
Snur hver enkelt gren et par gange
Stil juletræet til efterhævning 30 min – 1 time – alt efter hvor (u)tålmodig du er 🙂

Bag juletræet ved 210 grader varmluft i ca. 15-20 minutter, til det er gyldent og gennembagt

Hvis du vil, kan du ælte det dej, der bliver tilovers, til små boller, der smager skønt af kanel og remonce 🙂

Drys evt lidt flormelis gennem en sigte, over træet, når det er afkølet en smule

Bræk grene af træet og nyd – gerne sammen med en skøn, varm kop te eller kaffe

 

TIP! Er du vild med remonce, så lav dobbeltportion 😉

 

P.S. Hvis du synes om denne opskrift, kan du garanteret finde endnu mere inspiration til lækker mad lige her i mit Opskriftindex

159 162

4 kommentarer

  • Camilla Overgaard

    Hej.
    Kan man bruge alm. mel, hvis jeg ikke ligger inde med speltmel?
    Mvh. Camilla

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Camilla
      Ja, du kan godt bruge hvedemel i stedet 🙂
      Rigtig god jul

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina KH

    Jeg er vild med dit juletræ, virkelig god ide´:-)
    Det skal jeg bestemt prøve at gøre kunsten efter.
    Aften hilsner herfra:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      God fornøjelse med bagningen, håber du/I synes om det 🙂
      Rigtig god weekend og glædelig (for)jul

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Demokratiets festdag skal fejres med manér...