Kom med indenfor på L's værelse

Opskrift: (Laktosefri) Brownie med stikkelsbærmousse

165 169 172 175

Til W’s fødselsdag sidste søndag bagte jeg blandt andet denne brownie med stikkelsbærmousse. En lækker, sommerlig kage, med skønne noter af både sødt og syrligt.

I dag deler jeg opskriften på den, da gæsterne godkendte den med det samme 😉 Den kan også laves med andre bær end stikkelsbær, hvis du ikke har have eller fryser fuld af dem.
Min version er laktosefri, da W er laktoseintolerant, men almindeligt smør kan også sagtens bruges. Og som altid, er min opskrift med speltmel, men det kan sagtens erstattes af hvedemel.

For mig er smagen af stikkelsbær lig med smagen af sommer og jeg husker stadig tydeligt, hvordan jeg, som barn, sneg mig ned til de vildtvoksende stikkelsbærbuske ved skolen, i sommerferien, og spiste stikkelsbær i massevis – også før de egentlig var modne til det, og bærrene fik de små hår til at rejse sig, øjnene til at knibe sammen og min mund til at lave trut.

Siden da har vi altid haft stikkelsbærbuske i mine forældres have og nu også i vores egen. Gavmilde buske, der strøer om sig med stikkelsbær og som fylder skufferne i fryseren op, så vi har sommer på lager til mørkere tider.

Denne browniekage er nem at lave og kræver ikke friske bær, for at give sommerfornemmelser på tungen. Den kan derfor laves året rundt – og også allerhelst dagen før den skal spises, hvilket altid giver opskrifter en ekstra stjerne i min (festforberedelses)bog 😉

Opskriften kommer her og er til 1 stor kage – til ihvertfald 10-12 personer, alt efter hvad der ellers serveres også

Du skal bruge:

Til bunden:
200 gr. god, mørk (øko) chokolade
200 gr. (laktosefri, øko) smør
250 gr. flormelis
3 (øko) æg
100 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)

Til moussen:
1 spsk vand
275 gr. (frosne) stikkelsbær – eller andre bær
50 gr. sukker
1/2 tsk vanillepulver (ikke vanillesukker)
3 blade husblas
2 dl (laktosefri) fløde

Springform Ø ca. 26-28 cm
Lagkageplast

Sådan gør du: 

Først skal bunden bages:
Smelt chokolade i en skål over vandbad.
Pisk smør og flormelis luftigt med en elpisker.
Pisk æg i, et ad gangen, og pisk godt sammen.
Si melet i lidt ad gangen og rør dejen ensartet.
Hæld det smeltede chokolade i, i en tynd stråle, mens du pisker.
Tænd ovnen på 170 grader (ikke varmluft)
Klips bagepapir fast i bunden af springformen og smør kanten med smør.
Hæld dejen i springformen og bag bunden i ca. 25-35 minutter alt efter størrelse på formen og ovnen. Tjek kagen undervejs, med en tandstik, i midten af kagen. Der må godt sidde en smule fast på tandstikken, men den skal se gennembagt ud på overfladen. Pas på med at bage kagen for længe, så bliver den tør.
Lad bunden afkøle i formen og sæt den derefter på det fad, den skal serveres på.

Så skal moussen laves:
Læg husblas i blød i en stor skål med koldt vand
Kog stikkelsbær møre i en gryde med vand, sukker og vanillepulver. Sæt gryden til side, den skal bruges igen senere.
Blend det med en stavblender. Hvis du vil have en helt glat mousse, kan du si den – jeg har dog ikke noget imod at den er lidt mere ‘naturlig’.
Lad frugtmosen køle ned til samme temperatur som fløden – evt. i køleskabet eller i fryseren, hvis det skal gå lidt hurtigere.
Varm et par spsk af frugtmosen op i gryden, tag gryden af varmen og smelt husblassen i den varme bærmos. Rør det i resten af bærmosen – sørg for at få husblassen rørt helt ud!
Vend forsigtigt flødeskum i bærmosen, lidt efter lidt. Det er vigtigt, at det har samme temperatur, ellers skiller det. Fortsæt til moussen er ensartet.

Så skal kagen samles:
Sæt ringen fra springformen rundt om browniebunden, sæt et bånd af lagkageplast rundt langs kanten og klips formen fast om kagen. Hæld moussen over browniebunden, bank den forsigtigt ned i bordet et par gange, så evt. luftbobler forsvinder, læg forsigtigt lidt husholdningsfilm over kagen og sæt den på køl min. 3-4 timer men gerne til dagen efter.

Fjern form og lagkageplast, smelt evt. lidt chokolade og pynt med det ovenpå kagen.

Pynt evt. med lidt glimmer, skovsyre, små stykker karamel eller chokolade, frysetørrede bær eller lignende.

Bon appétit 😉

200 223 306

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kom med indenfor på L's værelse