Lykkeglimt fra ugen der gik

Opskrift: Verdens bedste boller – grove og rundstykagtige!

041 046 042 047 049 055 103

De her boller er en klar favorit-favorit herhjemme! De er giga nemme at lave og så smager de skønt, sprødt og rundstyk-agtigt, samtidig med at det er en grovbolle af en vis kaliber!

Mums!
Det bedste ved dem – udover smagen, selvfølgelig 😉 – er, at de er koldthævede, hvilket vil sige at de klarer det meste af arbejdet selv. Ikke engang æltning behøver du slås med…!

Min hemmelighed er at bage med damp…. Det får bollerne til at hæve smukt op og sprække, på den helt rigtige måde. Og så giver det masser af lækre lufthuller indeni også 🙂

Opskriften er der efterhånden virkelig mange der har efterspurgt, når jeg har haft vist billeder af dem her og der.
Nu er den klar til jer!

Som altid, bager jeg med speltmel. Hvorfor, kan du læse om her, her og her

Opskrift på ca. 10-12 boller

Du skal bruge: 

2 dl (laktosefri, øko) yoghurt naturel
4 dl koldt vand
10 gr gær
5 gr havsalt
30 gr havregryn
En håndfuld kerner – jeg bruger en blanding af solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø
1 spsk maltmel (kan udelades, men det giver en lækker farve og smag 😉 )
500 gr fuldkorns speltmel

140 gr sigtet speltmel
Evt. et drys birkes eller chiafrø

2,5 dl koldt vand til bagningen

Sådan gør du: 

Hæld vand og yoghurt op i en stor skål og opløs gæren heri.
Hæld derefter salt, kerner og havregryn i.
Hæld fuldkornsmelet i lidt efter lidt, mens du rører rundt med en grydeske.

Når dejen er ensartet og godt rørt sammen, gøres et viskestykke vådt under vandhanen og vrides. Læg det henover skålen og lad dejen hæve på køkkenbordet natten over.

Om morgenen måler du det sigtede speltmel af og rører det i dejen lidt efter lidt. Sørg for at røre godt, så alt melet bliver vådt og rørt ind i dejen.
Lad dejen hæve på køkkenbordet, mens du går videre

Sæt en dyb bradepande ind på nederste rille i ovnen. Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
Når ovnen er ved at være varm, skal bollerne gøres klar.
Tag en klump dej med en spiseske og sæt den på bagepladen – brug en anden ske til at skubbe dejen af med.
Fortsæt til der ikke er mere dej. Drys evt. lidt kerner eller frø ovenpå bollerne.

Når ovnen er helt varm sættes pladen ind på 2. øverste rille. Hæld derefter 2,5 dl koldt vand i den dybe bradepande i bunden, så der dannes damp.

Bag bollerne i 15 minutter. Derefter tages bradepanden med resterne af vandet ud af ovnen. Skru ned på 225 grader og bag videre i 5-10 minutter, alt efter ovn og størrelse på bollerne.
De skal være gyldne og sprøde udenpå, så er de færdige…

Lad dem afkøle en anelse på en rist, så de bevarer deres sprødhed. Nyd dem gerne lune, med en god kop kaffe til 🙂

De smager også skønt i madpakken 😉

God fornøjelse og rigtig dejlig dag derude!

 

P.S. Jeg vil rigtig gerne høre, hvad I tænker om dem!
Og hvis du ligefrem synes, at de er så gode, at du har lyst til at anbefale opskriften til andre, så vil det gøre mig rigtig glad, hvis du vil henvise dem til opskriften her på bloggen, i stedet for at skrive den ned til dem 😉
Jeg kan så godt lide at følge lidt med i, hvilke opskrifter I er glade for og besøger oftest, så jeg kan arbejde videre ud fra det… 🙂

 

Her er lidt billeder af processen:

018
Når dejen lige er rørt sammen, klar til at hæve natten over med et fugtigt klæde over
027
Om morgenen, når dejen har hævet
028
Når det sidste mel er rørt i og dejen hæver på køkkenbordet, mens ovnen bliver varm
029
Når bollerne lige er ske’et op på bagepladen
031
Klar til damp og varme 😉

   

4 kommentarer

  • Michelle

    Lyder super lækre! de skal laves til en sommerhustur, men de skal bages dagen før vi skal afsted. hvordan holder de sig? altså dagen evt fx?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Michelle
      Tak, vi er ihvertfald store fans af dem herhjemme!
      Jeg synes, de er allerbedst, når de er friskbagte (men sådan har jeg det med det meste brød 😉 )
      De mister deres sprødhed, når de gemmes til dagen efter. Men de kan evt. lunes lidt i ovnen inden de skal spises – eller måske du kan nå at bage dem om morgenen? Det er det jeg så godt kan lide ved koldthævning – det kræver ikke så meget tid om morgenen 😉
      Vi spiser selvfølgelig også bolle-rester dagen efter, men vi kan godt finde på at halvere dem og riste dem lidt så 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cathrine

    Bliver bollerne markant anderledes, hvis der bruges almindelig (laktoseholdig :)) yoghurt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Nej, det er blot fordi min ældste søn er laktoseintolerant at jeg bruger laktosefri yoghurt 😀
      Rigtig god weekend til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lykkeglimt fra ugen der gik