Påskelykkeglimt #2

Opskrift på sprød grovtærte med spelt og masser af grøntsager

013 012 007 006 004 001

Herhjemme er tærter altid et hit – især på travle dage, hvor det skal være nemt og hurtigt, men stadig lækkert 🙂
Denne version hedder vist egentlig galetter, hvis det skal være helt korrekt, men herhjemme er vi ikke blege for at være ukorrekte og nøjes med at kalde dem tærter 😉

Tærter er gode, fordi de kan passe sig selv i ovnen, når først de er lavet. Og så smager de også godt dagen efter. Både lunet eller kolde i madpakken.
Det bedste ved tærter er dog, at de kan gemme på virkelig mange grøntsager! Og tærtedejen behøver slet ikke være usund i sig selv. Denne version gemmer på lidt smør, men det hører sig altså indimellem til. Det giver simpelthen så lækker en bund!

Drengene elsker, når jeg laver tærter til aftensmad – også selvom de er spækket med grøntsager – og tærterne får derfor hurtigt ben at gå på herhjemme. De fungerer ofte som erstatning for f.eks. kartofler, ris eller pasta og det er vel egentlig ret fint, for på denne måde får vi ihvertfald mange flere forskellige grøntsager indenbords 😉

Vil du bage en tærte uden smør, kan jeg anbefale denne opskrift i stedet

Til 2 tærter – 4-6 personer, alt efter tilbehøret
Du skal bruge: 

Mørdej:
125 gr. sigtet speltmel
125 gr. groft speltmel
125. gr. koldt (laktosefrit) smør
1 tsk havsalt
1 æg
1 spsk koldt vand

Fyld:
2 (øko) æg
1/2 dl (laktosefri) minimælk

F.eks:
1/2 (øko) squash
1/2 rød (øko) snackpeber
2 (øko) gulerødder
1/2 (øko) broccoli
2-3 (øko) kartofler
1 stor kogt (øko) rødbede
1/2 (øko) blomkål
Majs og ærter
Asparges
Lidt olie til stegning

1 kugle (laktosefri) mozzarella
Salt & peber – og andre krydderier efter smag. Jeg bruger paprika og chili

 

Ideer til tilbehør:
Kyllingedeller
Røget laks
Fiskefrikadeller
Rejer
Frikadeller

 

Sådan gør du: 

Hæld mel, salt, koldt smør i tern, æg og vand op i en skål. Bland det hele godt sammen – enten med hænderne eller med k-spaden på røremaskinen.
Saml dejen hurtigt – evt. det sidste med hænderne, pak dejen i vitawrap og læg den på køl i ca. 30 minutter.

Imens dejen køler ned, skal fyldet forberedes. Skær de grøntsager, du ønsker at bruge, i passende, mundrette bidder.
Til tærterne på billederne brugte jeg 1/2 broccoli, 1 stor kogt rødbede, 3 kartofler, 2 gulerødder og 1/2 rød snackpeber.
Svits grøntsagerne i en gryde med lidt olie. De skal svitse ca. 10 minutter ved middelvarme, til de er ved at være møre. Tilsæt krydderier, salt og peber undervejs, og smag til.

Tag dejen ud af køleskabet, del den i 2 og rul hver klump ud til en cirkel i ca. 1/2 cm’s tykkelse, på et meldrysset bord. Læg hver dejcirkel på en bageplade med bagepapir.

Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft)

Fordel fyldet på de to cirkler – lad ca. 2 cm af kanten være fri. Fold derefter kanterne ind over fyldet og tryk det lidt sammen. Det skal nærmest blive til en ’skål’.
Pisk æg og mælk sammen og hæld ned i dejskålene, henover fyldet. Måske du ikke skal bruge al æggemassen, det skal ikke komme ud over kanterne. Riv mozzarellaen i stykker og fordel den til sidst ovenpå de to tærter.

Sæt tærterne i ovnen i ca. 25-35 minutter, til dejen er sprød. Sæt evt. undervarme på de sidste minutter, så den bliver godt sprød i bunden 🙂
Måske lidt af æggemassen trænger ud under tærterne, men det sker der ikke noget ved 🙂

Servér dem lune, evt. med kyllingefrikadeller og en lækker, frisk salat on the side

 

God bagelyst og rigtig dejlig eftermiddag til jer alle!

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Påskelykkeglimt #2