Lykkeglimt tilsat hoste, (halv)falske blomster, fisk og napoleonshatte

Opskrift på bløde, grove chokoladeboller med spelt

187 189 196 197 201 202

De fleste eftermiddage løber så stærkt herhjemme, at der ikke er tid til at sidde ned, slet ikke i samlet flok, omkring et bord med friskbagte boller. De fleste dage flyver drengene ind ad døren, snupper en bid et-eller-andet i køkkenet i forbifarten og er videre for at klæde om til fritidsaktiviteter.

Indimellem har vi dog mulighed for sådan en rar stund, hvor vi alle sammen trækker vejret helt ned i maven – sammen – og hvor vi tager os tid til at snakke, grine og bare ‘være’ sammen.

Når der ikke skal kage på bordet, men alligevel lidt ekstra forkælelse, bager jeg gerne lækre boller. Jeg har dog virkelig svært ved at bage boller helt uden et groft indslag, så de her er både lækre, bløde, luftige, syndige – og grove. Og så er der masser af lækker mørk chokolade i dem, som har en dejlig forkælende virkning 😉

De er nemme at bage og et hit hos både store og små. Herhjemme fungerer de også super godt som fødselsdagsboller, fordi de har ret meget mere forkælelse i smagen end grove boller proppet med kerner, som vi får så mange andre dage på året 😉

Som altid, bager jeg med speltmel, men hvedemel og grahamsmel kan fint erstatte speltmelet.

Her er opskriften, hvis du skulle få lyst til at bage. Den fungerer godt, uanset om det er hverdag, fest eller weekend 😉

Til ca. 12 boller

Du skal bruge:

20 gr. gær
2,5 dl. lun mælk
1 tsk. salt
2 spsk sukker
200 gr. groft speltmel
Ca. 200 gr. speltmel
25 gr. smør
50 gr. (mørk) chokolade

1 æg til pensling

Sådan gør du:

Lun mælken i en lille gryde. Det må ikke blive for varmt, max. 37 grader / lillefingervarmt.
Oplæs gæren i mælken, i en skål. Evt. skålen til din røremaskine, hvis du har sådan én.
Tilsæt salt og sukker og rør rundt.
Ælt det grove speltmel i først. Tilsæt dernæst det fine/sigtede speltmel lidt efter lidt. Ælt dejen godt, den skal være glat og smidig. Tilsæt dernæst smørret i små klumper og ælt det ind i dejen. Ælt dejen godt sammen i 5-7 minutter.
Til slut æltes grofthakket chokolade i dejen og dernæst sættes den til hævning med et klæde over i 1 time.

Ælt dejen let, rul den til en lang pølse og skær den i lige store stykker. Der kan blive til 12 fine boller.
Form bollerne og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Stil bollerne til efterhævning ca. 45 minutter.

Slå ægget ud i en lille skål og pisk det sammen med en gaffel. Pensl forsigtigt bollerne med æggemassen, pas på ikke at slå luften ud af bollerne.

Bag dem derefter ved 210 grader varmluft i ca. 12-15 minutter til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden

Nyd dem lune, evt. med lidt (tand)smør og varm chokolade on the side 😉

Skal hilse fra drengene og sige, at de også smager fantastisk som håndhapser dagen efter, når man kommer (træt) hjem fra skole og institution 😉

115 172 175203214

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lykkeglimt tilsat hoste, (halv)falske blomster, fisk og napoleonshatte