Verdens Dårligste Mor...

Opskrift på julelagkage med kirsebær og kristtjørn

005 008 010 001 012 003

Jeg indrømmer blankt, at det kan virke temmelig meget, som om jeg er verdens dårligste til timing, når jeg kommer med opskriften på julelagkage i januar 😉 For de af jer, hvor julen ikke varer lige til påske, er det selvfølgelig også helt off. Men om ikke andet, så er opskrifter her ihvertfald til næste gang, vi alle går i julemode igen 😉

Jeg lavede lagkagen til julefrokost hos min mor d. 27. december og efter at flere har udtrykt ønske om at få opskriften, har jeg valgt at give den plads hér, selvom julen er pakket langt væk. Den smager jo sådan set også ret fantastisk selvom det ikke er jul. Og kan sagtens dekoreres med andet end kristtjørn. Jeg tænker, at marcipanhjerter eller roser også vil gøre sig ret godt! Måske som Valentineskage eller til Mors dag…

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på lagkage, som jeg delte med jer da vi holdt Dyrefest for S. Dengang blev lagkagen forklædt som løvehoved.
I stedet for smørcreme som pynt, blev den denne gang dekoreret med marcipan og chokoladeglasur og det var slet heller ikke dumt! Den får et lidt othellolagkagelignende udtryk, men er noget mere frisk i smagen, da der er frugt/bærfyld indeni…

Opskriften rækker til 1 lagkage, jeg bruger en form der er 24 cm i diameter

Du skal bruge:

Til lagkagebundene:
125 gr. sukker
4 æg
60 gr. kartoffelmel
60 gr. speltmel eller hvedemel

Til moussen:
1 spsk. vand
275 gr. (øko) kirsebær – skal den ikke være julet kan du også bruge jordbær, hindbær eller andre bær, gerne frosne
50 gr. sukker
1/2 tsk. vanillepulver
3 blade husblas
2 dl. fløde (evt. laktosefri)

Til chokoladeglasuren:
65 gr. mørk chokolade (jeg bruger 70% men lavere kan også bruges)
125 gr. flormelis
1 tsk. vand (eller lidt mere)

Derudover:
Ca. 300 gr. marcipan
1 spsk glukosesirup
Ca. 50 gr. flormelis

Evt. Marcipan til dekoration oven på kagen

Sådan gør du: 

Start med at bage bunden, så den er klar til at blive samlet med bærmoussen:
Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Klips et stykke bagepapir fast i bunden af en springform og smør siden med lidt smør og drys lidt sukker ovenpå.
Pisk æg og sukker sammen i nogle minutter, til det er lyst, luftigt og skummende.
Bland mel og kartoffelmel sammen i en skål og sigt det i æggesnapsen.
Vend det forsigtigt sammen med en gummidejskraber. Det er vigtigt, du ikke får rørt luften ud af massen.
Hæld massen i springformen og bag bunden til den er lysebrun ovenpå og har sluppet kanterne lidt. Det tager ca. 15-20 minutter, alt efter hvor stor en form du bruger

Lad bunden afkøle i formen. Når bunden er afkølet kan du dele den i to. Brug en skarp brødkniv. Start med at skær et par cm ind hele vejen rundt, for at være sikker på at bunden bliver ligeligt delt. Skær dernæst længere ind, så den til sidst er delt i to.

Hvis du har en lagkagering, sætter du den på serveringsfadet og lægger den ene bund deri. Beklæd ringen med lagkageplast. Hvis du ikke har en lagkagering kan du bruge ringen fra springformen. Luk ringen og sæt den på serveringsfadet og læg bunden ned i. Beklæd ringen med lagkageplast.

Så skal bærmoussen laves:
Læg husblas i blød i en stor skål koldt vand.
Kog (kirse)bær møre i en gryde med 1 spsk vand, sukker og vanillepulver. Når de er kogt møre og de kan mases let med en ske, blendes massen. Jeg bruger en stavblender.

Lad massen køle af i en skål, men vent med at vaske gryden op, den skal bruges igen.
Pisk imens fløden til let skum.
Varm et par spsk af bærmassen i gryden og opløs husblassen heri. Sørg for, at der ikke er nogen klumper af husblas!
Hæld husblasmassen over i skålen med jordbærmassen og rør rundt, så husblassen bliver fordelt i det hele. Vend forsigtigt flødeskum i, lidt efter lidt, og vend det sammen med en gummidejskraber.
Når massen er ensartet og homogen hældes den over bunden i formen. Bank forsigtigt tallerken ned i bordet et par gange, så evt. luft i bærmoussen kommer væk.
Læg den anden bund ovenpå. Læg husholdningsfilm over og sæt kagen på køl min. 4-6 timer. Gerne til næste dag.

Når moussen har sat sig, kan du løfte ringen af og fjerne lagkageplast også.
Så skal kagen pyntes 🙂

Chokoladeglasur: Smelt chokolade over vandbad. Rør vand og flormelis sammen i en lille gryde og varm det forsigtigt op. Rør den smeltede chokolade sammen med glasuren. Bliver den for tyk, kan du tilsætte lidt ekstra vand. Smør glasuren ud over kagen

Marcipanbånd: Ælt marcipan, glukosesirup og flormelis sammen på bordet. Rul derefter marcipanen ud på et flormelisdrysset bord. Sørg for at sikre dig, at marcipanen ikke klistrer fast til bordpladen. Når du skal regne ud, hvor langt båndet skal være kan du gange diameteren med pi (3,14). Til en kage med 24 i diameter skal båndet være 76 cm. langt. Mål også kagen i højden og rul båndet ud i rigtig højde. Jeg laver båndet en anelse højere end kagen, men det er en smagssag.
Skær marcipanbåndet til og rul det forsigtigt sammen og rul det rundt om kagen.

Lav pynt til kagen. Julet eller ej 😉 og sæt kagen tilbage på køl, til den skal nydes 🙂

Jeg farvede noget marcipan med rød og grøn frugtfarve og skar kristtjørnblade ud af det grønne og trillede små røde bær af den røde marcipan. Hurtigt, men alligevel effektfuldt 😉

Rigtig glædelig bagjul og god aften

1 kommentar

  • Hvor er den flot! ❤️
    Sådan ville den helt sikkert ikke komme til at se ud, hvis jeg kastede mig ud i det….. Godt nytår!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens Dårligste Mor...