Tør du lade ungerne stå for juleindkøbene? Sponsoreret indlæg

Honningkager #2 – opskrift og fifs

123December 2014 028December 2014 007

Så, efter 1 måneds dvale i mørket i køkkenskabet, er det på tide at få lavet honningkager af fordejen… I er vist en del der venter spændt på #2, så jeg brugte aftenen i går på at få det hele ned på skrift 😉

Det er egentlig ikke særlig svært at lave og bage sine egne honningkager og jeg tør nærmest godt love, at det er arbejdet værd. De bliver så lækre, luftige og smagfulde – ifølge Claus Meyer er det netop ventetiden/dvaletiden der gør at de bliver så luftige.
Men jeg ved det godt; ventetiden er lang. Og jeg er ked af at skulle trække pinen endnu længere, men når de er bagt er du ikke heeeelt i mål, for så skal de lige på køl 3-4 dage inden de er klar til at blive svøbt i lækker mørk chokolade….

Selvom det er ret så lige til, så kræver det alligevel, at man følger opskriften rimelig tæt, hvis resultatet skal blive helt perfekt…
Og som bonus, så får man muller som Skipper Skræk, når man har æltet en omgang honninghjerte / honningkage dej!

Du skal bruge: 

1 portion fordej
2 æggeblommer
10 gr. hjortetaksalt
2 spsk. vand
10 gr. potaske
5 gr. stødt kanel
5 gr. stødt ingefær
5 gr. stødt nellike

Masser af god, mørk chokolade til overtræk – min. 200 gr.
Evt. glansbilleder eller glasur til pynt

Sådan gør du: 

Som du måske allerede har bemærket, så er fordejen blevet (sten)hård under sin dvale. Første forhindring er at få den ud af glasset og over i en stor skål. Jeg bruger en ske til at brække den i små stykker.

Hæld æggeblommerne i en lille skål. Vej 10 gr. hjortetaksalt af og rør det i æggeblommerne lidt efter lidt mens du rører hele tiden. Det må ikke klumpe sammen.
Vej dernæst 10 gr. potaske af i en lille skål og hæld 2 spsk vand i skålen også. Rør rundt til potasken er opløst.
Hæld potaskevandet og æggeblommerne i fordejen og ælt det lidt sammen.
Potasken begynder nu med sin magi, der opbløder dejen langsomt, så den går fra stenhård til medgørlig.
Selvom jeg har en røremaskine, så ælter jeg dejen i hånden. Hvis du har en røremaskine kan du bruge den, men det kræver at den har mange kræfter!
Vej kanel, ingefær og nellike af i en lille skål og ælt det ind i dejen lidt efter lidt. Dejen skal æltes 6-8 minutter alt i alt før den er medgørlig og blød. Det virker umuligt de første minutter, men fat mod, den skal nok blive mere venlig at arbejde med!
Del evt. den store dejklump op i to eller tre stykker og ælt dem lidt hver for sig inden du samler dem til en stor dej igen, som du kan ælte sammen når dejen er blevet lidt mere blød.

Som en lille sidenote vil jeg lige bemærke, at hjortetaksalt lugter virkelig stærkt af ammoniak. Det kan godt kradse en smule i næsen og svide lidt i øjnene, men det er helt ‘normalt’. Det fordamper under bagningen og kagerne smager ikke af det, men man kan godt blive lidt ‘forskrækket’ hvis man ikke er forberedt på det.

Tænd ovnen på 180 grader (ikke varmluft)
Læg bagepapir på bageplader og drys lidt mel udover papiret.
Find de udstikkere frem du gerne vil bruge

Del dejen i to dele. Rul den første del ud på et meldrysset bord. Dejen skal være ca. 4. mm høj. Udstik i de former du synes og læg dem på bagepapiret. De hæver under bagningen, så læg dem ikke for tæt.
Ælt dejresterne sammen igen, rul ud og udstik endnu en gang, indtil der kun er en lille smule dej tilbage.

Sæt pladen midt i ovnen i 8-10 minutter, alt efter ovn og størrelse på kagerne.
Kagerne er færdige, når du trykker dem forsigtigt ovenpå med en finger og kagen rejser sig igen. Hvis trykket fra fingeren bliver ved at være der, skal de bage lidt længere.

Lad kagerne afkøle på en bagerist. De bliver herefter stenhårde, men det skal et par dage eller 4 på køl nok få rettet op på 🙂

Læg kagerne i lag med mellemlægspapir imellem, fugt et viskestykke, vrid det godt og læg det hen over. Sæt fadet på køl i min. 3-4 dage.
Herefter er kagerne lækre, svampede og klar til at blive overtrukket med chokolade.

Smelt chokoladen over vandbad. Overtræk kagerne med chokolade og læg dem på et stykke bagepapir. Sæt evt. kagerne i fryseren et par minutter for at chokke chokoladen.
Hvis du har lyst kan du sætte et glansbillede fast i den våde chokolade eller pynte dem med glasur når chokoladen er størknet.
Herhjemme synes vi det er hyggeligt at tegne på dem med glasur. Skrive navne eller små søde hilsner

Overtræk kun de kager der skal spises eller foræres væk. De er allerbedst når de er rimelig frisklavede.
Kagerne holder sig fint i min. 1 måned på køl. Sørg for at fugte viskestykket indimellem, hvis du har kagerne til at stå på køl længe (hvis de altså holder så længe.. 🙂 )

Antallet af honningkager afhænger (selvfølgelig) af størrelsen på udstikkere. Jeg kan godt lide at lave dem lidt mindre – på størrelse med en lille hånd – og så bliver der ihvertfald 30 stk og derudover 10-15 lidt større hjerter. Så har jeg rigeligt med kager til foræring og fortæring 😉
Herhjemme kan en honningkage komme i mange forskellige former, både som engel, gris, mand, kvinde, elg, juletræ, stjerne, hjerte og og og

Og tænk engang, når du forærer en hjemmelavet honningkage til en du har kær, så kan du med ro i stemmen sige, at de er lavet med tålmodighed og kærlighed. Det må da være skønt at modtage sådan et hva’?

Som altid, så må I meget gerne dele jeres resultat medd mig. Jeg vil elske at se hvad I får ud af opskriften og hvordan I får pyntet dem. Tag mig gerne på Instagram @mormedmegetmere eller skriv en kommentar her med dine erfaringer – eller spørgsmål

Rigtig glædelig 5. december til jer alle og god bagelyst!
Må I få en skøn, magisk weekend

P.S. Billederne af de færdige honningkager er fra sidste år. I næste uge, når dette års portion er klar til chokoladeovertræk, bliver billederne opdateret 😉

1 kommentar

  • Katja Astrup

    Tak for den fine vejledning søde Pernille.. Jeg glæder mig til at komme i gang med part 2 i morgen når der er indkøbt de sidste ingredienser :o)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tør du lade ungerne stå for juleindkøbene? Sponsoreret indlæg