Hvem vil ikke gerne sove med en sø(d)drage?

Opskrift på (runde) æbleskiver uden laktose

3w5ae1ae2ae3ae6ae

December er så kort, så vi snyder lidt herhjemme og tyvstarter på nogen af yndlings julelækkerierne… Hvis du synes det er for tidligt til æbleskiver, må du lige bære over med mig 😉

I år er jeg lidt udfordret af W’s laktoseintolerans, men det skal ikke sætte en stopper for forkælelserne! Så jeg har været ved at udvikle en opskrift på æbleskiver uden laktose og altså dermed uden kærnemælk.
Og den er som jeg kunne ønske mig nu, så jeg kan dele den her, hvis der skulle være andre derude der også gerne vil lave æbleskiver uden laktose, af den ene eller anden grund 😉

De bliver lækre, luftige og temmelig æbleskiveagtige. Drengene kørte dem indenbords og nævnte ikke med ét ord, at de smagte anderledes end de plejer.

Selvom æbleskiver går under betegnelsen ‘kage’ – ihvertfald herhjemme – så er de nu slet ikke så syndige som så meget andet. Det er jo faktisk ret begrænset hvor meget sukker og fedtstof der er i selve dejen – men hvis man overøser dem med sukker og syltetøj efterfølgende eller spiser et helt fad af dem, bliver de selvfølgelig en anelse mere fedtede at få indenbords!

Det værste ved at lave æbleskiver er, at de let bliver nogle flade gnallinger der ligger og kigger hånligt op på én. Men det er faktisk temmelig enkelt at få dem runde(re)…
Når du har stegt den første halvdel af æbleskiven vender du den halvvejs op, så den står ‘på siden’, så det flydende dej løber ud og ned i bunden af panden og så fylder du ekstra dej ned i hullet og vender den helt om, så den bagte del vender opad. Så bliver æbleskiven fyldt godt op med dej og bliver rund(ere)

Her kommer min version af æbleskiver uden laktose – der bliver ca. 20-25 stk. alt efter hvor store du laver dem

Du skal bruge: 

200 gr. sigtet speltmel (eller hvedemel)
1/4 tsk salt
1/2 tsk. kardemomme
Skal fra 1 øko citron (eller appelsin)
1 spsk sukker
1 knivspids bagepulver
15 gr. smør (laktosefri)
3 æg (delt i blommer og hvider)
2,5 dl mælk (laktosefri)

Lidt smør til stegning

Sådan gør du: 

Smelt smørret.
Bland de tørre dele i en skål sammen med revet skal fra en citron (eller appelsin)
Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål.
Pisk æggeblommer, smeltet afkølet smør og mælk sammen med et piskeris. Pisk det i skålen med de tørre ingredienser.
Lad dejen hvile på køkkenbordet i ca. 30 minutter.
Pisk herefter æggehviderne stive og vend dem forsigtigt, lidt ad gangen, i dejen.
Når dejen er ensartet og luftig varmes æbleskivepanden op. Put lidt smør i hvert hul og fyld dem næsten helt op.
Når kanten er fast/stegt, tager du fat i kanten med en tandstik og vender dem halvt rundt. Så putter du lidt dej ind i midten, evt. med en sprøjtepose eller frysepose med lidt dej i, og vender den det sidste stykker rundt, så den stegte del vender opad. Vend æbleskiven lidt undervejs, når den er bagt hele vejen rundt. Giv dem nogen minutter, til de er gennembagt.
Læg dem i et fad med sølvpapir over og hold dem varme i ovnen ved 150 grader – med mindre de bliver spist med det samme 🙂

Hvis du vil gøre dem lidt sjovere kan du også putte et lille stykke æble ind i midten, som en lille lækker overraskelse 🙂

Rigtig god fornøjelse med æbleskive’bageriet’ og rigtig dejlig søndag til jer! Her skinner solen sørme, det skal udnyttes til en dejlig frisk gåtur

Husk, som altid, at jeg meget gerne vil tagges hvis du deler din udgave på de sociale medier. På IG hedder jeg @mormedmegetmere og på FB MorMedMere
Og du må selvfølgelig også altid gerne skrive en kommentar med feedback. Det er så dejligt at høre fra jer når I bruger noget af det jeg har brugt en del tid på at komme frem til

   

4 kommentarer

  • […] weekenden adventshyggede vi med friskbagte æbleskiver, julede hindbærsnitter og rudolf småkager. Og lad mig bare sige det ligeud: de var et hit hos […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Hej jeg prøvede at lave dem i fredags. Det var også første gang jeg skulle æbleskiver selv, så de første blev interessante i udseendet 😉 men de næste blev meget bedre. Smagen synes vi var gode, de var dog lidt tørre i det ? Vi spiste dem dog ikke med det samme men blev kort varmet op inden i ovnen, ved ikke om det var det der gjorde det ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Bang

    Hej Kari. Ej hvor skønt med feedback, jeg er rigtig glad for du synes om dem 🙂
    Det med udseendet er heldigvis ikke så vigtigt, når bare smagen er lige i øjet – så kommer faconen nok næste gang 🙂
    Rigtig god aften

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Hej,
    Jeg er selv lactoseintollerant, og jeg har også haft nogle udfordringer med mange opskrifter. Jeg har dog fundet ud af at man kan få noget pulver i små kapsler på Apoteket, som spalter lactosen. Det er det samme de tilsætter til lactosefri mælk, smør osv. man kan bare selv tilsætte det. Så kan man sagtens bruge almindelig kærnemælk uden at få ondt i maven 🙂
    Det hedder lactase og koster ca. 250 for 100 kapsler.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvem vil ikke gerne sove med en sø(d)drage?