Kærlighed

Opskrift på grove Choko Rug hapsere

52346

Det der amning gør altså noget ved appetitten! Jeg er mere eller mindre sulten (og tørstig) konstant. Jeg tømmer gerne vandhanen flere gange dagligt og er konstant på jagt efter noget at køre indenbords som ikke er alt for usundt.

De sidste par uger er der blevet bagt adskillige omgange af de her lækre choko rug hapsere, der er uden tilsat sukker (udover chokoladen, der jo siges at være sund ing? ;))

Drengene elsker at have sådan én med i madpakken som en lille overraskelse og jeg er vild med at have en i baghånden, når den skrigende sult skal have et modsvar.
De er også super lækre at have med på tur, f.eks. i pusletasken, madkurven, bilen eller på vejen fra skole/institution til fritidsaktiviteter.
Når mødregruppen forhåbentlig snart kommer i gang, regner jeg også med at de skal på bordet herhjemme, som et groft indslag til barselshyggen 🙂

De smager virkelig, virkelig godt friskbagt. Sprøde udenpå, knasende og lækre bløde indeni med chokolade der smelter på tungen.
Dagene efter er de også lækre som de er eller de kan evt. lunes lidt.

Dejen er ret nem at gå til, den kræver lidt hævetid, men ellers er den lige til at gå til, også for små hjælpende hænder 🙂

Ligesom med mine yndlings morgenboller, bager jeg dem med damp, der lige giver det sidste lækkersprødhed.
Hvis du kaster dig ud i choko rug bageriet må du, som altid, meget gerne vende tilbage med din anmeldelse eller tagge mig på instagram @mormedmegetmere
Det gør mig altid så glad at høre fra jer når I bruger nogen af mine opskrifter, som jeg trods alt bruger en del tid på at nå frem til, skrive ned osv 🙂

Til 24 stk, alt efter størrelse
Du skal bruge:

3 dl håndvarmt vand
15 gr. gær
225 gr. rugmel
150 gr. sigtet speltmel
100 gr. grahamsspeltmel

150 gr. knækkede rugkerner
70 gr. solsikkekerner
100 gr. hørfrø
5 dl. kogende vand

1 spsk usødet kakaopulver
1 spsk maltsirup
150 gr. (god) mørk chokolade
15 gr. havsalt

Grofthakkede hasselnøddekerner, solsikkekerner, græskarkerner eller andet som ‘drys’

Sådan gør du:

Start med at koge 6 dl vand (i din elkedel)
Hæld rugkerner, solsikkekerner og hørfrø i en skål og hæld 5 dl kogende vand over. Lad det trække 1 1/2 time, så især rugkernerne bliver blødt op. Ellers kan de så let som ingenting knække en tand…

Bland det sidste kogende vand sammen med koldt vand fra hanen til det er håndvarmt. Mål 3 dl op og hæld det i en skål. Opløs gæren heri.
Ælt rugmel, groft speltmel og speltmel i vandet og ælt det godt sammen.
Lad dejen hæve 1 1/2 time, samtidig med kernerne.

Når dejen har fået lov at hæve og kernerne er udblødt skal dejen laves færdig.
Hæld kernerne op i skålen med dej. Tilsæt de sidste ingredienser; kakao, grofthakket chokolade, maltsirup og havsalt.
Rør det hele godt sammen. Dejen er temmelig våd, det skal den være.

Hæld vand i en lille skål, det er godt at have våde fingre hele tiden, når hapserne skal formes.
Hak hasselnøddekerner (hvis du er til det, det kan virkelig anbefales! :)) og hæld solsikkekerner, græskarkerner eller andet ud på bordet, så du kan rulle hapserne i det.
Tag en stor spiseskefuld dej fra skålen, form den med våde fingre til et højt, aflangt brød og vend det forsigtigt i kernerne/nødderne.
Sæt hapsen på en bageplade med bagepapir. Lad dem stå med lidt afstand da de flader ud under hævning.
Fortsæt til der ikke er mere dej, jeg får ca. 24 stk. ud af en portion dej, de fylder to bageplader.

Lad hapserne hæve i 2 timer.
Sæt en dyb bageplade på nederste rille i ovnen.Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Det er vigtigt at pladen bliver varm sammen med ovnen. Når ovnen er varm sættes de to plader ind. Hæld 5 dl koldt vand i bagepladen forneden, så der opstår damp. Luk ovnen hurtigt. Skru ned på 200 grader.
Lad hapserne bage 20 minutter. Tag derefter pladen med vand ud af ovnen – forsigtigt, så vandet ikke skvulper over 😉
Lad hapserne bage videre i ca. 10 minutter, alt efter størrelse. Når de lyder hule når du banker dem under bunden er de færdige.

Lad dem afkøle på en bagerist og gør dig selv den tjeneste at prøvesmag én så snart de er kølet en smule af 🙂

Bon appetit og rigtig god dag til jer alle!
Nu må jeg i køkkenet og bage en ny portion til de kommende dage 🙂

   

9 kommentarer

  • Alexandra

    Tak for en god opskrift, de er nu afprøvet til stor succes!
    Jeg synes dog hurtigt, de bliver lidt kedelige og mister den lækre sprødhed, de havde som nybagte. Har du et god fif til at bevare sprødheden?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • De der choko rug-fætre man kan få i Lagkagehuset er i hvert fald et hit, så tror liiiiiiige vi skal have slået dej op til det der derhjemme en af dagene 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      De her minder ihvertfald meget om dem fra Lagkagehuset, så jeg håber I vil synes om de her også 🙂
      God fornøjelse med bagningen

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for skøn opskrift, de er super gode og hitter allerede herhjemme…. Lavede også lige en henvisning fra min blog, hvor du da også kan se min version
    http://stjernepus.blogspot.dk/2015/06/rugbrds-hapsere.html

    Kunne ikke finde grahamsspeltmel, så brugte alm. Grahamsmel…. Det virkede vist meget godt…. Du skriver dog groft speltmel i fremgangsmåden…. Er det det samme?

    Tak fo god inspiration

    Kh Nanna, Stjernepus 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      Tusind tak for feedback Nanna.
      Ja kært barn har mange navne, grahamsspeltmel og groft speltmel er det samme 🙂
      Lyder fint at bruge grahamsmel i stedet.
      Rigtig god weekend

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karin

    Da jeg er på barsel med min 14 dage gamle datter, kender jeg alt for godt til den konstante små-sult du omtaler 🙂 Og da flere af dine opskrifter allerede er at finde blandt mine yndlings (TAK for dem) måtte jeg selvfølgelig straks prøve disse af…og nøjjj hvor er de gode! Jeg havde dog ikke overskud (eller tålmodighed) til at handle, så jeg måtte lave et par småjusteringer. Sigtet speltmel og grahamsspelt blev erstattet af hvedemel og alm. grahamsmel. Maltsirup blev til mørk agavesirup og rugkernerne blev erstattet af en rest kogt perlespelt. De ser ud til at være lidt mere klæge i konsistensen end dine, men er er stadig virkelig gode og forsvinder i overraskende fart 🙂 Næste gang vil jeg prøve at have de rigtige ingredienser på lager :-). Tak for en skøn opskrift!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Astrup

    De lyder så lækre, Uhmm de må prøves en dag :0)
    Jeg er vild med dit ing’ som jeg altid har sagt og blevet drillet med her i København ;0) Men når nu hele min familie er jyder så hedder det altså ing’ ;0) Jeg er den eneste der er født i København.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Altså Pernille, din mødregruppe er en samling heldige kartofler!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uhm de ser gode ud, dem vil jeg prøve at bage og fyldt med gode ingredienser og ja mørk chokolade siges at være rimelig sund 🙂
    Tak for inspiration og spis du bare 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kærlighed