Mormorstrik til Lillebror

Opskrift på Toscatærte

131235

I søndags blev der hygget med friskbagte toscatærter herhjemme. Uhm altså. En kage der har været af programmet i (alt for) lang tid. Hvorfor ved jeg da slet ikke, for øj det er en favorit!
Kombinationen af den bløde bund og sprøde nøddekarameltop og så med et friskt twist af appelsin – kræs!

Og nej, det er ikke en sund omgang, men kagen mætter godt og et lille stykke er nok (for de fleste ;)) Og skal der syndes, så kan man lige så godt gøre det med stil ikke?

Den er tilmed ret let at lave, så alle kan være med. Som regel ville man nok bage den i en stor form, som man kender den fra bagerens udstillingsmontre, men jeg lavede i stedet 4 mindre tærter, så jeg kunne forære et par stykker af dem væk som små søndagsforkælelser.

Opskriften kommer her, hvis du skulle være blevet fristet 🙂
Jeg har brugt speltmel i min version, men det kan fint erstattes af hvedemel

Du skal bruge:
Kagebund:
2 æg
115 gr. flormelis
120 gr. smeltet smør
130 gr. speltmel (kan erstattes af 115 gr. hvedemel)
1 lille tsk. bagepulver
Fintrevet skal af 1 øko appelsin
Saft af 1/2 appelsin
2 spsk fløde

Nøddetopping:
100 gr. smør
75 gr. hasselnødder
75 gr. mandler
75 gr. rørsukker
1 1/2 spsk speltmel (eller hvedemel)
2 spsk fløde
Evt. lidt revet skal af 1 øko appelsin

Smør til formen og lidt (spelt)rasp

Smeltet, mørk chokolade til pynt, ca. 50 gram

1 stor tærteform med løs bund eller 4 små

Sådan gør du: 
Start med at lave bunden. Smelt smørret i en gryde og lad det afkøle mens du fortsætter.
Tænd ovnen på 180 grader.
Pisk æg og flormelis sammen med elpisker til en luftig masse. Bland mel og bagepulver i en skål og si det i æggemassen. Pisk det sammen. Riv appelsinskal i dejen, hæld appelsinsaft, fløde og smør i og pisk massen ensartet og luftig.
Smør formen med smør og drys lidt rasp over. Hæld dejen i formen og bag den midt i ovnen til den er gennembagt og lysebrun på overfladen. Det tager ca. 15-20 minutter alt efter størrelsen og om du laver en stor eller flere små.

Imens bunden bager, laves toppingen. Hak nødderne og kom dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne. Smelt det langsomt sammen, det må endelig ikke koge.
Når bunden er bagt tager du den ud af ovnen og hælder nøddefyldet over. Skru ovnen op på 230 grader og sæt kagen tilbage i ovnen i 5-7 minutter til toppingen er bagt sprød, lækker og karamelagtig.

Lad kagen afkøle i formen. Smelt chokoladen over vandbad og pensl kanten med det. Dryp resten henover toppen. Sæt evt. kagen i fryseren et øjeblik for at chokke chokoladen.

Nyd! I godt selskab, gerne med en lækker kop kaffe eller te til, måske toppet med lidt solskin på terrassen 🙂

Rigtig god onsdag til jer alle

   

8 kommentarer

  • Anne-Sofie

    Hej. Kan kagen bages dagen før den skal bruges og stadig være lækker fugtig og sprød på toppen? Og ville du opbevare den i køleskab?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MorMedMere

      Hej Anne-Sofie
      Ja, det kan den sagtens. Alt efter hvor længe den skal ‘overnatte’, ville jeg nok opbevare den i køleskabet, men så synes jeg, du skal tage den ud i god tid, evt nogle timer før den skal nydes, så den ikke er gennemkold 🙂 Alternativt, så opbevar den et køligt sted, som ikke er lige så koldt som et køleskab (f.eks. i en bil, et skur, et køligt rum eller lignende) 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hacer

    Ser meget lækkert ud. Vil gerne bage dem, men jeg kunne godt tænke mig at spørge hvad størrelsen er på mini tærteforme?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pernille Bang

      Tak skal du have. De små forme jeg bruger er 12 cm i diameter
      God fornøjelse med bagningen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Pernille
    Jeg har i weekenden bagt din kage… mums!!!
    Jeg har tilladt mig, at lægge den på min egen blog (http://mini-hakkeren.blogspot.dk/2015/03/toscatrte-med-god-smag-af-ko-appelsin.html) hvor jeg selvfølgelig har linket til dig 😀
    Med venlig hilsen
    Pia H

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Astrup

    Uhmm den er nu gemt :0)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uhm! Den skal da klart bages meget snart. Tak for en dejlig blog.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jep, det er også en yndlingskage herhjemme. Min mor lavede den ofte da jeg var barn. SÅ lækker

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mormorstrik til Lillebror