2 heldige vindere af JA-hatte

Opskrift på stikkelsbær cheesecake brownie

I min familie har vi altid haft et eller andet for stikkelsbær. Jeg husker stadig at stå nede ved skolen og plukke direkte af busken og mærke kinderne stramme sammen af den sure smag, som jeg alligevel ikke kunne lade være at elske.

Mine forældres busk leverer masser af lækre bær hvert år og vores egen derhjemme er også begyndt at komme godt i gang, så jeg forsøger at tænke stikkelsbær ind hvor jeg nu kan.

I søndags, da vi holdt velkommen-hjem-middag for mine forældre, fik jeg afprøvet en stikkelsbærversion af den cheesecake brownie med hindbær som jeg lavede for efterhånden længe siden, men som (også) var et stort hit.

Den er (uhyggeligt) let at lave og det bedste af det hele; du slipper for stress lige før servering, for det meste skal laves dagen i forvejen.
Hvilket selvfølgelig kan være en ulempe hvis du slet ikke kan vente med at smage 😉

Som lovet kommer opskriften her. Den rækker snildt til 10-12-15 dessertmaver, for den mætter…

Det skal du bruge

Til brownie:
200 gr. god mørk chokolade
200 gr. (øko) smør (ikke margarine)
250 gr. flormelis
3 æg
100 gr. hvedemel

Til cheesecake:
400 gr. flødeost (ikke light)
150 gr. flormelis
1 tsk. vanillepulver eller kornene fra en vanillestang mast ud i 1 tsk. sukker (ikke vanillesukker)
2 æg

Til stikkelsbærskum:
200 gr. stikkelsbær (frosne eller friske, nippede og rensede)
100 gr. sukker
1/2 tsk. vanillepulver
2-3 blade husblas alt efter hvor stiv du gerne vil have have skummet til at blive
1/2 l piskefløde

Sådan gør du

Først skal brownie bunden laves. Start med at smelte chokoladen over vandbad og lad den afkøle mens du arbejder videre.
Pisk smør og sukker luftigt og lyst. Pisk æggene i, et ad gangen, og sørg for at piske godt efter hvert æg.
Si melet i lidt ad gangen og rør dejen ensartet. Til sidst røres det smeltede chokolade i dejen i en tynd stråle mens der røres.
Smør en springform på 25-26 cm. og fordel browniedejen heri.

Så skal cheesecake laget laves. Pisk flødeost, flormelis og vanille sammen, stille og roligt.
Pisk æggene i, et ad gangen, og sørg for at piske godt efter hvert æg. Massen skal være helt ensartet, men pas på med at piske for meget, da osten så skiller.
Når massen er luftig og ensartet fordeles den ovenpå browniedejen med en dejskraber.

Bag kagen ved 170 grader varmluft i ca. 50 minutter. Tjek at kagen er færdigbagt med en nål, der må ikke sidde særlig meget browniedej fast på nålen.
Lad kagen køle helt af, pak den derefter ind i vitawrap og stil den på køl til dagen efter.

Så skal stikkelsbærsaucen forberedes.
Stil husblas til opblødning i en skål med koldt vand.
Kog stikkelsbær, sukker og vanillepulver i en gryde, varm det langsomt op og lad det koge nogle minutter. Hvis du bruger stikkelsbær fra frost kan det være en idé at tilsætte 1 tsk. vand til gryden så det ikke brænder på.
Når bærrene er bløde og massen kogt lidt ind, det tager ca. 10 minutter, blendes det.
Knug husblas for vand og tilsæt det til den varme masse og sørg for at røre det helt ud i saucen.
Stil det i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter:
Inden kagen serveres piskes stikkelsbærsauce og fløde sammen i en skål til det bliver til lækkert skum.
Fordel skummet over kagen mens den stadig er i formen.
Løsn formen og sæt kagen på et (fint) fad
Pynt som du lyster, f.eks. med lidt smeltet chokolade, friske bær eller hakkede nødder

Stil kagen på køl til den skal serveres, nydes, roses.

Uhm! Jeg er vild med kombinationen af syrligt og sødt…

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

2 heldige vindere af JA-hatte