Første gang

Rustikke rugkiks med tranebær

Indimellem må man lide lidt for skønheden – sådan er det også med de her rugkiks, for de er ikke altid sindssygt samarbejdsvillige i fremstillingsprocessen, men når jeg nu så godt kan lide dem, så må jeg jo kæmpe lidt for det :o)

Jeg elsker at have kiks på dåse, til når den lille sult melder sig. Jeg har ofte bagt kerneknækbrød, men selvom det er sundt som bare pokker er det ikke altid at min krop (læs: mave) tager godt imod kerner i overflod, det går bedre med disse :o)

De er også forholdsvis hurtige at lave, det værste er egentlig at rulle dem ud, for dejen er en smule sej. Derfor har jeg givet dem navnet “rustikke”, for de bliver altså ikke milimeterpræcise i udtrykket, men det tager jo ikke noget fra smagen :o)

Mine drenge er ret så pjattede med dem også og det er jo kun et plus.
Men altså, det er jo ikke at forveksle med en mariekiks – der er ikke noget sukker i disse, så du må ikke forvente det søde chok. Derimod bestemmer du jo selv hvad du putter ovenpå. Både syltetøj, ost, smør og frugt glider snildt ned herhjemme :o)

Portion til ca. 40-45 kiks

Du skal bruge:
300 gr. rugmel
250. gr. fuldkornsspeltmel
50 gr. tranebær (de kan også med succes bages med rosiner, soltørrede tomater eller andet lækkert :o))
1 tsk. salt
2 dl. lunken vand
3/4 dl. ekstra jomfru olivenolie

Sådan gør du:
Hak tranebær MEGET fint, bland det hele godt sammen (evt. med hjælp fra røremaskinen) og brug 4-6 minutter på at samle dejen godt.
Del dejen i to og rul ud så tyndt du nu kan, på et bord der er drysset fint med mel
Skær ud – eller brug en udstikker hvis du hellere vil det. Jeg skærer altid ud, så skal jeg ikke til at stå og rulle af flere omgange

Læg kiksene på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen ved 200-210 grader varmluft i ca. 15 minutter
Lad kiksene afkøle på en rist og lad dem sætte sig et par timer.

Kan fint holde sig nogle uger i en tætsluttende dåse – med mindre der er små fingre der kan nå.. :o)

8 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første gang